ПЕНСІЙНА РЕФОРМА: відновлюється соціальна справедливість

«Уряд і надалі докладатиме максимум зусиль для того, щоб ювілейну дату — 70-ту річницю визволення нашої держави — ми зустріли достойно. В першу чергу ми будемо продовжувати роботу, спрямовану на забезпечення гідного рівня життя ветеранів, підвищення їх пенсійного та соціального забезпечення; належного медичного обслуговування; соціально-психологічного комфорту ветеранів у сучасних умовах та відновлення відчуття значущості ветеранів для держави. Розмір грошової допомоги ветеранам війни, яка виплачується щорічно до 9 Травня, збільшено проти 2009 року у 2,2–4,5 раза. Так, якщо у 2009 році інвалід війни І групи отримував 540 гривень, то у 2013 році вже 2415 гривень, або на 1875 гривень більше».

 (З виступу на засіданні Організаційного комітету з підготовки і відзначення 70-ї річниці визволення України від фашистських загарбників та 70-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 3 квітня 2013 р.)

Зросли і пенсії, й зарплати

«Давайте розглянемо об’єктивні дані. Динаміка оплати праці — візьмемо спочатку загальні інтегральні показники. У 2009 році весь фонд оплати праці в країні був 289 мільярдів гривень, запам’ятаємо цю цифру. В 2012 році який цей фонд? 482 мільярди. На скільки більше? На 193 мільярди. А у відсотках — на 167%. Тобто в 1,7 раза приблизно зріс фонд оплати праці. Пенсія. Динаміка витрат Пенсійного фонду: 2009 рік — 169 мільярдів гривень весь Пенсійний фонд становив, у 2013-му — 252 мільярди. На 83 мільярди гривень різниця, прибавка. Тобто зміни в 2013 році до 2009 року — приблизно 150%, у півтора раза зросли витрати Пенсійного фонду. Це означає, що й пенсії зросли».

(З прес-конференції з журналістами національних, регіональних і закордонних мас-медіа 20 квітня 2013 р.)

Законодавство вдосконалюється

«…Також ми розглянемо доопрацьований на доручення Президента проект закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії».

Законопроектом пропонується вдосконалити порядок щорічного перерахунку раніше призначених пенсій шляхом збільшення заробітної плати, з якої призначена (перерахована) пенсія, на коефіцієнт, який відповідає не менш як 20% зростання середньої заробітної плати порівняно з попереднім роком, але не менше зростання інфляції. Це означатиме суттєве збільшення пенсій.

Прийняття законопроекту дасть можливість удосконалити порядок призначення та індексації пенсій, забезпечити соціальну справедливість: рівні умови індексації пенсій незалежно від закону, за яким вони призначені.

Реалізація такого механізму у зв’язку із зростанням середньої заробітної плати по Україні, з якої сплачено страхові внески, потребує в 2013 році видатків на суму 2 мільярди 141 мільйон гривень, які передбачені в бюджеті Пенсійного фонду України на 2013 рік.

Уряд і надалі виконуватиме вимоги Президента із посилення соціального захисту громадян».

(Зі вступного слова на засіданні уряду 27 березня 2013 р.)

 Виконуються соціальні ініціативи Президента

«Ми продовжуємо виконувати ті зобов’язання, які взяли на себе. В першу чергу це стосується виконання соціальних ініціатив Президента. Так, на введення нових розмірів мінімальної заробітної плати і підвищення окладів працівникам бюджетних установ додатково спрямовується близько 10 мільярдів гривень. На збільшення допомоги сім’ям з дітьми — додатково понад 8 мільярдів гривень. У сфері пенсійного забезпечення додатково передбачено понад 23 мільярди гривень».

(Із запису у блозі 12 вересня 2012 року)