Президент Петро Порошенко в інтерв’ю українським телеканалам зазначив, що, незважаючи на зусилля Росії відволікти увагу від українського питання, минулий міжнародний тиждень внаслідок великої проведеної роботи пройшов під знаком України.

Глава держави наголосив: українське питання було блискуче проведено на сесії Європейського Парламенту, де прийнято два надзвичайно важливі рішення: про підтримку прискорення надання Україні безвізового режиму та про підтримку Європарламентом безпекового компонента в присутності представників Європейського Союзу для гарантування безпеки на Донбасі.

Також глава держави відзначив заяви Високого представника з питань зовнішньої політики Європейського Союзу Федеріки Могеріні щодо виконання Україною її зобов’язань та заяву Єврокомісара Хана.

«Українці, світ з вами», — так загалом глава держави охарактеризував атмосферу Давоса.

Українці довіряють мовленому в телеефірі, однак воліють перевіряти. Фото з офіційного інтернет-представництва Президента України

Час виконувати обіцянки

В інтерв’ю Президент зауважив, що очікує найближчим часом від Верховної Ради розгляду змін до Конституції щодо судової реформи, ухвалення законів, необхідних для запровадження Європейським Союзом безвізового режиму, а також коаліційної угоди та складу Кабінету Міністрів. Зокрема глава держави сподівається, що на наступному тижні парламент розгляне та ухвалить у першому читанні конституційні зміни в частині судової реформи.

«Ніхто далі не збирається миритися із ситуацією, яку ми маємо в судовій системі. Ніхто не дозволить далі мати судову недоторканність та демонструвати абсолютно безвідповідальну поведінку при прийнятті судових рішень», — наголосив глава держави. Він нагадав, що нещодавно підписав указ про звільнення чотирьох суддів, зокрема Родіона Кірєєва.

Крім того, за словами Президента, нині готується указ про звільнення ще 28 суддів, які скоїли злочини, ухвалюючи судові рішення під час Революції гідності. «За це має бути відповідальність», — переконаний Петро Порошенко.

Глава держави очікує на обговорення депутатами коаліційної угоди для внесення змін, якщо є така необхідність, щодо складу уряду. «Не збираюся в це втручатися. Це компетенція парламентської коаліції», — наголосив Петро Порошенко, додавши, що спроба розхитати коаліцію — надзвичайно безвідповідальна поведінка.

Відповідаючи на запитання щодо можливості дострокових виборів Верховної Ради, Президент зазначив, що більшість українців не підтримує цього. Президент нагадав, що за останні півтора року в Україні відбулося троє виборів.

«У парламенту багато роботи. Чим відрізняється реальна парламентська робота і вибори? Вибори — це обіцянки, парламентська робота — їх виконання. Комусь дуже подобається обіцяти, а як тільки з них питаєш — то давайте знову підемо на вибори. Давайте виконувати. На сьогодні моя позиція — і мені приємно, що більшість українців це підтримує, — друзі, до роботи», — резюмував Президент.

Децентралізація любить тишу

Президент схвалює ініціативу 53 парламентаріїв щодо того, що голосуванню змін до Конституції України в частині децентралізації має передувати кілька важливих передумов, передовсім припинення вогню і довгий період повної тиші. «Це має забезпечити Росія, і світ має бачити, що це відбувається», — наголосив він. Також серед таких передумов глава держави назвав повний і безперешкодний доступ ОБСЄ до місць зберігання зброї та відновлення контролю над неконтрольованою ділянкою українсько-російського кордону, на першому етапі, з боку ОБСЄ.

Особливо Президент наголосив на необхідності звільнення заручників, зокрема тих, що незаконно перебувають на території Російської Федерації.

Петро Порошенко зазначив, що підготовка до виборів має передбачати гарантування безпеки під час виборів, можливо, за участі поліцейського контингенту ОБСЄ, а також скасування результатів «виборів» 2 листопада 2014 року. Президент наголосив, що єдиним шляхом повернення українського суверенітету на Донбас є повна імплементація мінських угод, і для цього Росія має забезпечити виконання низки важливих кроків.

Перспектива женевського формату

Україна очікує на прибуття вже найближчим часом місії ПАРЄ, що перевірить дотримання прав людини в Автономній Республіці Крим, яку окупувала Росія. «Ми очікуємо найближчим часом місію Парламентської асамблеї Ради Європи з перевірки дотримання прав людини в Криму. В першу чергу і в тому числі — щодо представників кримськотатарського народу», — сказав глава держави.

Петро Порошенко наголосив: Україна неухильно стоїть на позиції, що півострів був, є і буде українським, і здійснює низку кроків задля його деокупації.

Зокрема задля цього, зазначив Президент, Україна ініціює широке обговорення результатів роботи турецької місії в Криму. «Ми ініціюємо широке обговорення місії, організованої Туреччиною, яка повернулася з Криму. Результати вражають, шокують, і світ повинен про них знати», — сказав він.

Для обговорення кроків з деокупації півострова та повернення української влади і суверенітету до Криму наша держава запропонувала перемовини за участю провідних країн, організацій та країн-гарантів Будапештського меморандуму, повідомив Петро Порошенко.

«Щоб створити майданчик, формат, де ми це маємо обговорювати, Україна зробила абсолютно чіткі й прозорі пропозиції: там мають бути Європейський Союз та Сполучені Штати Америки, повинні долучитися країни-гаранти Будапештського меморандуму. Назвати цей формат можна «Женева+» і негайно розпочати консультації з організації процесу», — наголосив глава держави.