ГАРЯЧА ТЕМА

 За радіаційною обстановкою в Японії світ спостерігає з тривогою

 

Радіаційна хмара, яка утворилася після аварії на японській АЕС "Фукусіма-1", у п'ятницю досягне узбережжя американського штату Каліфорнія. Про це свідчать прогнози, представлені фахівцями Організації з Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань при ООН, повідомляє американська "Лос-Анджелес Тайм".

Водночас експерти-ядерники запевняють: радіація дещо розсіється, перетинаючи Тихий океан, і перебуватиме в межах норми. Медики переконані, що це істотно не вплине на здоров'я людей. А за рівнем радіації обіцяють стежити 24 години на добу за допомогою розгалуженої мережі спеціальних радарів.

Днями, звертаючись до співгромадян, головний секретар уряду Японії Юкіо Едано майже дослівно повторював те, що українці чули в квітні 1986 р. після аварії на Чорнобильській АЕС: не виходьте без потреби на вулицю, завішуйте кватирки мокрою марлею або закрийте вікна, не вмикайте вентиляторів. А це означає, що аварія на "Фукусімі-1" дедалі більше нагадує Чорнобильську трагедію.

Уже два дні поспіль рятувальники роблять спроби поливати третій реактор японської АЕС водою з вертольотів. Таке рішення ухвалили після того, як стало зрозуміло: спроби охолодження морською водою реакторів, що перебувають у критичному стані, не дають бажаних результатів.

Та й ефективність роботи вертолітників, на жаль, низька. Через високий рівень радіації, вони змушені скидати воду на льоту, а не прицільно. Не набагато ефективнішим може виявитись і варіант залити воду у пошкоджені ядерні реактори за допомогою водометних поліцейських машин.

Учора до Японії прибув перший чартерний літак з України з гуманітарною допомогою. Очікується, що назад він забере українських громадян, які виявлять бажання повернутися на Батьківщину.

Президент України Віктор Янукович 16 березня відвідав Посольство Японії у нашій країні, де зустрівся з послом Японії в Україні Тадаші Ідзавою і зробив запис у Книзі співчуттів у зв'язку з природною та техногенною катастрофами, що сталися в Японії.

Глава держави нагадав, що Україна пройшла подібний шлях після аварії на ЧАЕС, тому готова надіслати до Японії фахівців, здатних виконувати спеціальні завдання.

Президент також повідомив: Міжнародний дитячий центр "Артек" готовий прийняти на реабілітацію та лікування 250 японських дітей, повідомляє офіційний сайт глави держави.

ЕКСКЛЮЗИВ

Як приборкати Фукусіму

Сергій ПАРАШИН,
заступник секретаря РНБО,
колишній директор ЧАЕС

- Україна, яка пережила Чорнобильську катастрофу, як ніхто інший розуміє руйнівні наслідки техногенної аварії на японській АЕС "Фукусіма-1". Нагадаю, що Чорнобилю був присвоєний сьомий рівень за шкалою ІNES МАГАТЕ.

Японці прогнозували, що в їхньому випадку це буде четвертий рівень. І фахівці МАГАТЕ з ними спершу погоджувалися. За нашими спостереженнями, вже очевидно, що йдеться про щонайменше шість балів, оскільки персонал "Фукусіми" допоки не може взяти ситуацію в свої руки. Рушійні процеси тривають, і всім уже зрозуміло: це - одна з найбільших аварій на атомних станціях, які були в нашій історії.

Задіяні одразу шість ядерних реакторів. Перший, другий і третій з них зараз перебувають в активній зоні і мають розплавлене ядерне паливо.

У чому ж відмінність цієї аварії від Чорнобиля? У нашому випадку був вибух зі значним викидом радіоактивної маси, що спричинило зараження величезної території. На Фукусімі вибуху не сталося, а йдуть супутні процеси. І, за нашим уявленням, викиди радіації можуть бути дещо нижчими. Зараз розжарене паливо перебуває в оболонках, тому, сподіваємося, вибуховий викид не станеться. Зауважу, що цей процес може тривати тижнями, а то й протягом місяця, допоки не відбудеться природне охолодження. Поки що рятувальникам не вдається включити систему охолодження.

Найголовніша причина цієї катастрофи - втрата електропостачання, до якого призвело цунамі: гігантські хвилі пошкодили подачу резервної електроенергії до основних насосів, які подають воду для охолодження. Вони втратили живлення і зупинилися. Рівень води знизився, вона закипіла, почала випаровуватися - це призвело до того, що паливо почало плавитися.

Сьогодні дискусійним серед фахівців є питання, яким способом охолодити розжарене паливо. Пропонується використати для цього воду, але ж слід пам'ятати, що це може призвести до вибуху і нових викидів.