ВІЧНА ПАМ’ЯТЬ

Президенти Віктор Янукович та Броніслав Коморовський відкрили
Міжнародний 
меморіал жертв тоталітаризму

Церемонія відбулася на території Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили». У своєму виступі Віктор Янукович зазначив, що минуло менше року з моменту, коли він разом з Броніславом Коморовським заклав камінь майбутнього меморіалу: «Він виріс на місці, де поховані десятки тисяч людей, які були закатовані радянськими репресивними органами».

За його словами, слід пам’ятати, що свобода і незалежність дісталися Україні надзвичайно високою ціною, тому слід берегти пам’ять про тих, хто загинув в часи сталінських репресій. Він нагадав, що, крім українців, в Биківнянському лісі розстріляно і поховано представників інших народів,  маючи на увазі катинський злочин навесні 1940 року.

Як повідомляє УНІАН, Віктор Янукович висловив переконання, що нинішня скорботна подія увійде в історію україно-польських відносин як момент солідарності двох народів, що постраждали від сталінізму. «Від імені українського народу висловлюю глибоке співчуття братньому польському народу, — сказав Президент. — Спільно засуджуючи злочини сталінізму, відновлюючи справедливість, ми виконуємо свій обов’язок перед загиблими та прийдешніми поколіннями».

Нинішня подія, на переконання Віктора Януковича, увійде в історію як момент солідарності двох народів.
Фото Михайла МАРКІВА

У свою чергу Броніслав Коморовський підкреслив, що польська сторона довго очікувала на цей момент: «Тут, як ніде, ми відчуваємо єдність нашої польської і української долі. В цьому найбільшому українському некрополі жертв сталінізму…»

 А днем раніше у рамках державного візиту до нашої країни Броніслава Коморовського відбулося закриття XI Економічного форуму «Україна —Польща» за участі глав двох країн. Віктор Янукович запросив польських підприємців долучатися до реалізації національних проектів нашої держави. Вже на перше жовтня у Варшаві запланована їхня презентація.

За словами глави Української держави, наша сторона найбільш зацікавлена реалізовувати спільно з польською проекти «LNG-Україна»; «Індустріальні парки України» та «Зелені ринки».

«Переконаний, що успіхи польського бізнесу в Україні дадуть змогу максимально наповнити наше стратегічне партнерство, постійно підтримувати дружню атмосферу діалогу між Варшавою та Києвом», — сказав він, назвавши Польщу ключовим політичним та економічним партнером України в Східній Європі.

Тож нині, на переконання Президента, перед Україною стоїть завдання розширити внутрішній споживчий ринок. Окремо він констатував, що останнім часом торговельно-економічне та інвестиційне співробітництво України й Польщі набуло додаткової динаміки. Та нагадав, що торік товарообіг між країнами сягнув 6 млрд доларів: зріс на 31%, а за перше півріччя цього року вже перевищив 3 млрд доларів.

Як передає слова Президента його прес-служба, Україна та Польща мають значний потенціал в об’єднанні зусиль щодо вдосконалення транзитної системи: транспортної, газо- та нафтотранспортної.

У свою чергу Броніслав Коморовський наголосив на важливості підтримки малого і середнього бізнесу країн: «Це джерело нашого успіху, 70% робочих місць у Польщі забезпечує саме він». Президент сусідньої країни запросив українських підприємців інвестувати в Польщу, а українські компанії — виходити на Варшавську фондову біржу.

Того ж дня з Броніславом Коморовським зустрівся Прем’єр-міністр Микола Азаров. Сторони обмінялися думками про двостороннє економічне співробітництво, обговорили співпрацю у паливно-енергетичній та інвестиційній сферах. Глава уряду наголосив на важливості розвитку відносин із Польщею. «Це один із стратегічних наших пріоритетів. Підтвердженням ефективних добросусідських відносин є успішне проведення Євро-2012 в Україні та Польщі. У рамках проведення цього проекту ми з вами довели Європі, що здатні впроваджувати масштабні проекти. Сподіваюся на подальше успішне співробітництво», — передає його слова департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Уже на зустрічі з Головою Верховної Ради Володимиром Литвином Президент Польщі говорив про необхідність подолати перешкоди на шляху підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

А Володимир Литвин назвав важливою складовою двосторонніх відносин міжпарламентське співробітництво на всіх рівнях. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»