ІНФРАСТРУКТУРА

У Черкасах заходилися впорядковувати фасад міста і комунальні «задвірки»

Черкасці давно хочуть бачити своє місто чистим, комфортним, із розвиненою інфраструктурою. І хоч городяни житимуть цього року з доволі «складним» бюджетом, міська влада все-таки планує оновити чимало міських куточків.

Місцевий Хрещатик матиме нове обличчя

Чи не найболючіше питання для черкасців — поганий стан доріг. Попри те, що торік капітально відремонтували кілька головних транспортних магістралей, дороги в місті просто жахливі.  Як і тротуари, які невідомо коли ремонтували. За словами міського голови Сергія Одарича, комунальні служби звернуть увагу й на ці об’єкти. Ймовірно, буде запроваджено і нову транспортну систему, яка передбачає заміну маршруток на великі автобуси. Місто нарешті закупить і нові тролейбуси, наявний парк яких давно застарів.  

За прогнозами, місту бракує майже 100 мільйонів гривень для збалансування доходів та видатків. Проте міський голова впевнений, що в бюджеті розвитку, який ухвалюватимуть наприкінці січня, знайдуться кошти для облаштування пляжу для людей з обмеженими можливостями та відкриття відремонтованого притулку для безхатченків.

Першим же кроком до оновлення Черкас стануть докорінні зміни на центральній вулиці міста — Хрещатику. Тут чимало історичних будівель, які потребують оновлення та реконструкції. У планах міської ради зробити цю вулицю значно привабливішою, з просторими тротуарами, гарними освітленими будинками. Тут могли б відбуватися масові культурні заходи. Готуючись до відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка, Черкаси, як вважають у міськвиконкомі, мають заявити про себе на світовому рівні. Для цього, зокрема, планують створити базу даних черкасців, які мають бажання під час святкування Шевченкового ювілею наступного року прийняти в себе гостей з України та всього світу.

А щоб не соромно було за комунальний комфорт в оселях городян, заходилися до роботи і в напрямку поліпшення справ у ЖКГ.

Підготовка до відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка вимагає від влади міста
звернути увагу передусім на стан доріг.
Фото з сайту city.ck.ua

Перша масштабна модернізація

Нині йде модернізація насосних станцій КП «Черкасиводоканал». Завдяки їй планують досягти значної економії експлуатаційних витрат та витрат на енергоносії. Про це розповів директор підприємства Сергій Овчаренко. Нині в рамках інвестиційного проекту на водопровідних насосних станціях міняють насосне обладнання, запірну арматуру та системи управління. Програма реконструкції стосується насосних станцій I, II та III підйомів.

Дніпровська водозабірна станція побудована ще 1975 року. У процесі багаторічної експлуатації її обладнання вичерпало свій ресурс. За останні сорок років це перша масштабна модернізація.

Реконструкція водопровідних насосних станцій розпочалася торік у кінці серпня. Роботи проходять у складних умовах, адже доводиться працювати на діючих станціях, зупиняти їх не можна, аби не залишати місто без життєво важливих послуг. Уже демонтовано по два насосні агрегати на станції I та III підйомів та проведено заміну запірної арматури.

На водопровідних насосних станціях буде також замінено прилади обліку та встановлено датчики рівня води в резервуарах. На насосні агрегати встановлять прилади частотного регулювання, що дасть змогу виключити «людський чинник» із процесу регулювання тиску в мережах водопостачання і в автоматичному режимі підтримувати його на певному рівні незалежно від витрат. Це збільшить термін експлуатації насосів, адже не буде гідроударів.

Комунальники здійснюють модернізацію за кошти кредиту Світового банку. Позику для цього у 10,9 млн доларів водне підприємство взяло ще торік. У результаті буде забезпечено стабільну роботу станції і якісне водопостачання споживачів. Зрозуміло, не останню роль відіграє й зменшення енерговитрат, яке відчутно вплине на темпи зростання тарифів на послуги з водопостачання та водовідведення, оскільки це найзатратніша стаття в собівартості послуг.

Щоб тепло не вилітало на вітер

Також у Черкасах почали встановлювати індивідуальні теплові пункти. Перші з них за кошти кредиту Європейського банку реконструкції та розвитку монтують у житлових будинках. Один із них — у домі по бульвару Шевченка, 335. Він останній у системі подачі тепла. Тож досі для забезпечення якісного теплоносія у квартири бракувало потужностей системи. Комунальники переконані, що завдяки новації вдасться безперебійно подавати тепло і гарячу воду належної температури. За словами начальника тепломереж Придніпровського району Віктора Гавриленка, мешканці будинку тепер одержуватимуть якісніші послуги. 

— Індивідуальний теплопункт обладнаний лічильником тепла, циркуляційними насосами, автоматичним регулятором. Таким чином уникатимемо «перегріву» й «недогріву». Адже нині часто буває, що надворі взимку плюсова температура, а в квартирі жарко, люди вимушені відчиняти вікна, балкони. Завдяки таким пунктам подавання тепла в будинку регулюватиметься.

Роботи ведуть за кошти кредиту ЄБРР за угодою, яку два роки тому уклали між собою фінансова установа та КП «Черкаситеплокомуненерго». Загалом планується встановити 109 ІТП у 103 будинках — у деяких навіть по два.

Як розповів заступник директора КП «Інститут розвитку міста» Євген Букань, встановлення таких теплопунктів, до того ж, дає змогу істотно економити тепло. Приміром, у шести черкаських школах, де встановлені ІТП, утеплені фасади й вікна, такий підхід дає змогу заощаджувати до 30% тепла. Мешканці будинку 19/1 по вулиці Сумгаїтській завдяки подібним заходам за минулий сезон зекономили близько половини коштів, які досі платили за споживання тепла.