Лист
27.09.2013 №19559/7/99-99-19-03-02-17
Головним управлінням Міністерства доходів
і зборів в АР Крим, областях, мм. Києві  та Севастополі, міжрегіональному головному
управлінню Міндоходів — центральному офісу
з обслуговування великих платників

Про подачу звітності  та відрахування  до державного  та місцевих бюджетів частини чистого прибутку (доходу)

Міністерство доходів і зборів України в зв’язку з численними запитами платників стосовно подачі звітності та відрахування до державного та місцевих бюджетів частини чистого прибутку (доходу) комунальними та державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями ПОВІДОМЛЯЄ. 

Відповідно до ст.111 Закону України від 21.09.06 №185-V «Про управління об’єктами державної власності» державні унітарні підприємства (крім державного підприємства обслуговування повітряного руху України «Украерорух» відповідно до Закону України «Про приєднання України до Багатосторонньої угоди про сплату маршрутних зборів», державного підприємства із забезпечення функціонування дипломатичних представництв та консульських установ іноземних держав, представництв міжнародних міжурядових організацій в Україні Державного управління справами, а також державних підприємств «Міжнародний дитячий центр «Артек» і «Український дитячий центр «Молода гвардія») та їх об’єднання зобов’язані спрямувати частину чистого прибутку (доходу) до Державного бюджету України у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України:

у розмірі 30 відсотків — державні унітарні підприємства, що є суб’єктами природних монополій, та державні унітарні підприємства, плановий розрахунковий обсяг чистого прибутку яких перевищує 50 мільйонів гривень;

у розмірі 15 відсотків — інші державні унітарні підприємства.

Державними підприємствами енергетичної галузі чистий прибуток, з якого розраховується та сплачується частина чистого прибутку (доходу), зменшується на суму цільових коштів (обсяг інвестиційної складової), що надійшли у складі тарифу і спрямовуються на реалізацію інвестиційних проектів, рішення щодо яких приймаються Кабінетом Міністрів України, та на обсяг повернення кредитних коштів (у складі тарифу), що були запозичені для фінансування капітальних вкладень на будівництво (реконструкцію, модернізацію) об’єктів згідно з відповідними рішеннями Кабінету Міністрів України.

Державними підприємствами електроенергетичної галузі, фінансування яких здійснюється в межах кошторису, що затверджується НКРЕ, відрахування частини чистого прибутку (доходу) провадяться із суми перевищення фактично отриманих кошторисних доходів над фактично здійсненими кошторисними видатками у звітному періоді.

Відповідно до статті 29 Бюджетного кодексу України постановою Кабінету Міністрів України від 23.02.11 №138 затверджено Порядок відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями (далі — Порядок).

Частина чистого прибутку (доходу) сплачується державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями до державного бюджету наростаючим підсумком щоквартальної фінансово-господарської діяльності за відповідний період у строк, встановлений для сплати податку на прибуток підприємств (п. 2. Порядку).

Згідно з п.3 Порядку частина чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету, визначається державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями відповідно до форми розрахунку, встановленої Державною податковою службою, та зазначається у декларації з податку на прибуток підприємства.

Розрахунок частини чистого прибутку (доходу) разом з фінансовою звітністю, складеною відповідно до положень (стандартів) бухгалтерського обліку, подається державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями до органів державної податкової служби у строк, передбачений для подання декларації з податку на прибуток підприємств. 

Отже, розрахунок частини чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету, є обов’язковим документом, на підставі якого здійснюється нарахування та сплата зазначеного платежу.

Норми п. 49.18 ст.49 Кодексу передбачають різні базові звітні (податкові) періоди, зокрема календарний місяць, календарний квартал (півріччя), календарний рік.

Наказом ДПА України від 16.05.11 №285 «Про затвердження форми Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 31.05.11 за №643/19381, визначено, що звітним періодом, за який подається розрахунок, є: перший квартал, перше півріччя, три квартали, рік.

Згідно з внесеними Законом України від 04.07.2013 №403-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо об’єктів нерухомості» змінами до п.152.9 ст.152 Кодексу для цілей цього розділу використовуються такі податкові періоди: календарні квартал, півріччя, три квартали, рік. Базовим податковим (звітним) періодом для цілей цього розділу є календарний квартал або календарний рік у разі сплати щомісячних авансових внесків, у порядку, визначеному пунктом 57.1 статті 57 цього Кодексу.

Ураховуючи те, що частина чистого прибутку (доходу)  сплачується наростаючим підсумком щоквартальної фінансово-господарської діяльності, то базовим податковим (звітним) періодом для нарахування та сплати цього платежу є календарний квартал. Розрахунок частини чистого прибутку (доходу) разом з фінансовою звітністю, складеною відповідно до положень (стандартів) бухгалтерського обліку, подається державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями до органів державної податкової служби за підсумками кварталу, півріччя, трьох кварталів та року у терміни, передбачені для квартальної звітності — протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу.

Керівникам Головних управлінь Міністерства доходів і зборів та міжрегіональному головному управлінню Міндоходів — центральному офісу з обслуговування великих платників довести зазначений лист до відома підпорядкованих територіальних органів та структурних підрозділів для врахування при проведенні контрольно-перевірочної роботи.

А.П. ІГНАТОВ, 
заступник міністра доходів і зборів