ФОРУМ

Бурштин Рівненщини може не тільки збагатити дослідження істориків,  а й відкрити нові можливості старателям, художникам і туристам
 

Уперше Рівне, яке стоїть на покладах сонячного каменю, приймало Міжнародний   форум «Український бурштиновий шлях». Він пройшов минулого тижня і об’єднав наукову конференцію, презентації рівненського сонячного каменю, відвідування Палацу бурштину та села Бармаки поблизу Рівного, де було знайдене поселення доби пізнього палеоліту. На цих землях, виявляється, бурштин обробляли ще 14 тисяч років тому!

Вчені-«бурштиністи» з’їхалися до Рівного з України, Росії та Польщі, щоб обговорити перспективи розвитку сонячного каменю в якнайширшому значенні: від видобутку до переробки та популяризації, до презентації через нього Рівненщини та й загалом України. До слова, вперше подібна конференція одночасно відбувалася ще й в інтерактивному режимі, тож до обговорення через Інтернет долучалися всі, хто небайдужий до цієї теми.

Останнім часом місцева влада чимало зробила для того, аби наш край гідно підтверджував статус бурштинової столиці України. Зокрема музей бурштину, що на державному підприємстві «Бурштин», став доступним і для пересічних відвідувачів, хоча раніше сюди потрапляли лише віп-персони. У центрі ж Рівного відкрили Палац бурштину з доволі оригінальними виробами з нього.

До того ж торік Рівне офіційно долучилося до міст так званого бурштинового шляху, який наші предки проклали ще в епоху бронзової доби.

Що ж нового прозвучало на конференції, які проблеми тривожать «бурштиністів»?

— По-перше, в Україні й досі немає закону «Про бурштин», хоча покладів його, за нашими оцінками, вистачить для розробки ще не на одне десятиріччя, — коментує академік НАН України Петро Гожик. — По-друге, процедура отримання спецдозволів на розробку родовищ сонячного каменю вкрай заорганізована. Ось керівник благодійного фонду «Українська родина» Галина Лемець, яка народилася у Володимирецькому районі на Рівненщині, вже два роки має ліцензію на видобуток бурштину, там-таки, в рідному районі, відповідно відведену ділянку, але… досі не зібрала всіх належних погоджень. І це з її неймовірною активністю! Безумовно, тут знадобиться досвід закордону: так, у Польщі, навпаки, встановлюють пільги для підприємців, які хочуть розробляти й популяризувати бурштин, — тільки популяризуйте! По-третє, маємо узаконити так званий старательський видобуток, дуже поширений на Поліссі: тоді ми створимо легальні робочі місця для людей і водночас перекриємо канали нелегального збуту каменю. Доки цього немає, люди просто відвикають жити за законом. Бо сьогодні все відбувається за принципом: «Ходимо по золоту, а самі — бідні».

— Коли торік ми побували в польському Гданську і побачили, як там популяризують свій бурштин, то загорілися щирим бажанням перетворити Рівненщину на справжню бурштинову столицю України, — коментує голова облдержадміністрації Василь Берташ. —  Концепція соціально-економічного розвитку області «Західна брама» робить акцент на розвиток туристичного потенціалу нашого краю: звісно ж, із конкретною прив’язкою до бурштину. Ми розробили 100 туристичних маршрутів Великою Волинню, чільне місце серед яких займають «бурштинові»: адже на Рівненщині сонячний камінь видобувають і обробляють, перетворюючи його на справжні мистецькі шедеври. Гадаю, сувеніри з бурштину стануть чудовими «сонячними» символами Євро-2012.

Скажу більше: до Євро ми хочемо відкрити у Володимирецькому районі, де найбільші поклади цього самоцвіту, музей бурштину під відкритим небом  — такого ще немає ніде! Переконаний: у рівненського бурштину велике майбутнє.

ДОВІДКА «УК»

Уперше в Європі людина кам’яної доби ознайомилася з бурштином-сукцинітом, який було знайдено на території Полісся та Придніпров’я. В епоху ж пізнього палеоліту (18-14 тис. років тому) людина почала обробляти бурштин, зокрема й поблизу Рівного.

Відомий так званий скіфський бурштин. Бурштинова мода існувала і  в античних містах у I–II століттях до нашої ери та в сарматський час (I століття нашої ери). Бурштиновий шлях — стародавній маршрут, яким відбувалася торгівля бурштином, від Балтії до Середземномор’я.

ДО РЕЧІ

Краса заради життя

Цього року на Всеукраїнський конкурс краси «Бурштинова корона України», який днями відбувся у Рівному, приїхали 36 красунь з 21 регіону. Конкурс об’єднав не лише презентації суконь та традиційні виходи на подіум. Найвродливіші дівчата країни долучилися до благодійного проекту «Подаруй можливість жити», що проходить під патронатом голови Рівненської облдержадміністрації Василя Берташа. На лікування маленьких пацієнтів онкогематологічного відділення обласної дитячої лікарні вони зібрали 10 тис. грн.

Корона переможниці залишилась у Рівному. Фото автора

Щасливою ж володаркою корони, виготовленої з рівненського бурштину, стала Юлія Сікорська з Вінниці. Рівнянка Олеся Правник здобула звання першої віце-міс та міс глядацьких симпатій, а другою віце-міс стала Ірина Мініч із Житомира. Усі вони отримали в дарунок дизайнерські сукні, оздоблені сонячним каменем.

А ось корона переможниці до Вінниці не поїхала: вона поповнила експозицію у Рівненському палаці бурштину. Тож милуватися нею зможуть і гості краю.