НОРМОТВОРЧІСТЬ

Постановою уряду №1051 виписано правила, за якими громадяни реєструватимуть свої земельні ділянки в автоматизованій Національній кадастровій системі

Сергій ТИМЧЕНКО,
голова Держземагентства
спеціально
для «Урядового кур’єра»

Постанова Кабміну №1051 «Про затвердження Порядку введення Державного земельного кадастру» надзвичайно важлива. Адже фактично вона виписує «правила», за якими громадяни реєструватимуть свої земельні ділянки в автоматизованій Національній кадастровій системі (НКС). У Національній кадастровій системі зібрані дані про всі земельні ділянки в межах України. Вона також містить модуль автоматичної взаємодії із системою реєстрації нерухомого майна Мін’юсту. 

Багато хто не розуміє, що таке Державний земельний кадастр. Без перебільшення скажу, що Національна кадастрова система України — це високотехнологічний продукт, аналогів якому немає в жодному міністерстві чи відомстві.

Аби Національна кадастрова система запрацювала, Держземагентство провело колосальну роботу. Зокрема в рамках співпраці України зі Світовим банком було розроблено і впроваджено надсучасне програмне забезпечення, закуплено спецобладнання і техніку, оцифровано картографічну інформацію, скановано та внесено в електронну базу даних 18 мільйонів державних актів, збудовано два потужних центри обробки даних тощо. Крім того, підведені спеціальні захищені канали зв’язку, адже маємо справу з персональними даними. Зведені 1,5 тис. локальних систем координат, у тому числі довоєнних, у єдину національну систему координат — УСК 2000.

Завдяки цій суперсучасній системі, яка працюватиме в автоматичному режимі, ми зможемо налагодити комфортне обслуговування громадян та уникнути черг у територіальних органах Держземагентства, з’ясувати, де є помилки. Крім того, люди зможуть отримати більшість довідок чи витягів день у день. Бо система електронна, база єдина, а тому кадастровий реєстратор без проблем зможе за заявкою видрукувати її з єдиної бази.

З 1 січня 2013 року ми запустимо публічний кадастровий портал, де буде оприлюднено всі земельні ділянки в межах України, а також базову інформацію про них.

Від редакції.З постановою № 1051 можна ознайомитися тут