Обсяг виробництва цукру в Україні станом на 30 вересня у шість разів випередив минулорічний показник. А кількість цукрових заводів, які у нас працюють, зросла до 41 (на 30 вересня минулого року діяли 14). Такі дані повідомили у Міністерстві аграрної політики та продовольства України (Мінагрополітики).

Щоправда, як зауважує голова аналітичного департаменту Консалтингової групи «ААА» Марія Колесник, таке порівняння не є коректним, адже потрібно порівнювати сезони, а не місяці. Виробництво бурякового цукру здебільшого припадає на вересень — грудень. «А коли дуже багато цукрового буряку, то заводи можуть переробляти його і в першій декаді січня. Старт його збирання залежить виключно від погодних умов. Наприклад, через дощі техніка не виходила в поле, і буряк потрапив на заводи, скажімо, у жовтні, а не у вересні. А цього року завдяки сонцю роботи почалися раніше і продукція надійшла до переробних підприємств. І якщо хтось запустив минулого вересня 14 заводів, це не означає, що вони працювали протягом сезону», — каже вона.

Різке збільшення в Україні кількості цукрових заводів пов’язане також із тим, що цього року вони почали сезон майже на два тижні раніше через побоювання щодо поставок природного газу з Росії в передзимовий і зимовий період (листопад — грудень). В цей час цукроваріння традиційно все ще триває. «Тому більшість заводів почали сезон раніше і на сьогодні виробили вже майже 350 тисяч тонн цукру. Газ займає приблизно 20% у структурі витрат у його виробництві», — розповіла «УК» старший аналітик Dragon Capital Тамара Левченко. Вона вважає, що зараз цукрова галузь активно переходитиме на альтернативні види палива (мазут, вугілля), а також інвестує в біогазові установки для того, щоб принаймні на 40-50% забезпечити себе пальним. Наприклад, лідер галузі компанія «Астарта» вже вклала приблизно 12 мільйонів доларів у біогазові установки на своєму Глобинському цукровому заводі, що дало змогу зменшити споживання газу на цьому заводі на 50%.

За даними Мінагрополітики, цукровим буряком у 2014 році засіяно 333 тисячі га, що на 13% більше, ніж торік. За його прогнозами, виробництво цукру в поточному маркетинговому році (МР, вересень —серпень) становитиме 1,7-1,75 мільйона тонн за потреби внутрішнього ринку 1,684 мільйона тонн (Україна в 2013—2014 МР виробила 1,2 мільйона тонн бурякового цукру, що в 1,8 раза менше порівняно з попереднім сезоном. —  Авт.).

Експерти зауважують: цього сезону цукру буде вироблено більше, ніж минулого, але не йдеться про збільшення обсягів виробництва у рази. Майже весь цукор буде реалізовано на внутрішньому ринку. А 20 тисяч тонн бурякового цукру цього року Україна поставить до ЄС за квотами. «Коли угода з ЄС повноцінно почне діяти з 2016 року, то квота на буряковий цукор становитиме 30 тисяч тонн, після перехідного періоду вона збільшиться до 40 тисяч тонн», — зазначає генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Володимир Лапа.

На думку голови правління Національної асоціації цукровиробників «Укрцукор» Миколи Ярчука, Україні слід обстоювати збільшення квоти на поставку українського бурякового цукру в режимі вільної торгівлі з Євросоюзом хоча б до 300 тисяч тонн на рік, а на цьому етапі українським виробникам потрібно налагодити зв’язки з європейськими партнерами.

Отож великого експортного потенціалу бурякового цукру цього сезону не варто очікувати. Але з погляду довгострокової перспективи експорт цієї продукції може бути цікавим.