ГОСТРА ТЕМА

Питаннями українсько-російського торговельно-економічного співробітництва займеться створена Кабміном робоча група   

Першою позитивною новиною, озвученою вчора, можна вважати зрушення в питанні експорту продукції компанії Roshen до Російської Федерації. Як зазначив міністр вітчизняного Мінагропроду Микола Присяжнюк після зустрічі з головою Росспоживнагляду Геннадієм Онищенком у Москві, відновлення поставок українських кондитерів  можна очікувати найближчим часом. Під час спілкування з журналістами він, зокрема, зазначив: «Загалом ми переговорами задоволені. Було знайдено розуміння, і я переконаний в тому, що найближчим часом всі ті дії, які ми накреслили, будуть здійснені й буде ухвалено рішення щодо кондитерської продукції».

  У свою чергу, керівник Росспоживнагляду Геннадій Онищенко  підкреслив, що раніше заявлені претензії до продукції українських кондитерів залишаються. Тому російське санітарне відомство  обстежить заводи Roshen, після чого розпочнеться повернення кондитерських виробів з України на ринок РФ. За його словами, Росспоживнагляд також акредитує п’ять українських лабораторій, які контролюватимуть якість продукції перед поставками до Росії. А повернення проходитиме за тією самою схемою, що і в ситуації з українськими сирами, тобто на первинному етапі російською стороною контролюватиметься кожна партія продукції, що надходить в РФ.

Спільні рішення поступово розвантажують митницю. Фото з сайту novostivl.ru.

Таким чином, щодо кондитерської продукції хоч якісь, але все ж таки окреслено зрушення. Але залишається відкритим інше питання: доки на офіційному міждержавному рівні розв’язуватимуть проблему нинішнього  блокування доступу українських товарів у Росію, найбільших втрат зазнають ті, хто поставляє плодоовочеву продукцію. Адже ягоди, овочі і фрукти не  можуть чекати кілька днів чи тиждень на оформлення дозволів щодо їх ввезення Федеральною митною службою РФ. І якщо ситуація залишатиметься такою ж, якою вона є нині, збитки української сторони можуть сягнути 250 мільйонів гривень.

Те ж саме стосується іншої продукції, яка хоч і не належить до тієї, що швидко псується, проте на неї чекають на російських підприємствах. Від зриву контрактів збитків зазнає не лише українська економіка, а й російська. Більш ніж дивним у цій ситуації видається те, що, приміром, якість українського металу чи комплектуючих контролюватимуть митники.  Адже це прерогатива все-таки російських виробників, які одержують цю продукцію від українських партнерів. Саме вони і є найкращими контролерами, оскільки вироби з українського металу чи продукцію, де є комплектуючі, виготовлені в Україні, російські підприємства потім реалізують, у тому числі на зарубіжних ринках. І вони передовсім мають право заявити  про якісь претензії до російської сторони. Зрештою, такі проблеми розв’язуються на рівні підприємств-суміжників, а не на загальнодержавному з допомогою митників. Останнє — це явно ноу-хау російського розливу. Що і дало, очевидно, підстави  міністру закордонних справ Швеції Карлу Більдту висловити припущення, що Росія почала торговельну війну проти України з метою блокування її відносин з ЄС. 

 Окрім того, в цивілізованому світі прийнято попереджувати партнерів про зміни, які будуть введені в будь-якому секторі взаємовідносин. А не починати без попередження і будь-яких претензій до українських товарів фактичне блокування їх перетину через митний кордон.  Адже, як повідомили в прес-службі Міністерства економічного розвитку і торгівлі України з посиланням на урядового Уповноваженого України з питань співробітництва з Російською Федерацією, державами — учасницями СНД, ЄврАзЕС та іншими регіональними об’єднаннями Валерія Мунтіяна, на цей момент немає документів, які підтверджують, що українські товаровиробники порушили законодавство Митного союзу або Російської Федерації. Таких документів російська сторона не надала.

Можливо, найближчим часом ситуація все-таки проясниться. Особливо після того, як Прем’єр-міністр Микола Азаров доручив сформувати  робочу групу з опрацювання  проблемних питань українсько-російського  торговельно-економічного співробітництва, яку очолив урядовий  віце-прем’єр Юрій Бойко. Робоча група повинна до 19 серпня внести на розгляд Кабінету Міністрів України узгоджені пропозиції щодо врегулювання з Російською Федерацією проблемних питань, які утворилися в торговельно-економічній сфері.