Міністри збиралися на позачергову вечірню зустріч у залі засідань уряду, щоб ухвалити відкориговані Міністерством фінансів документи до Закону України «Про Державний бюджет на 2017 рік». Це відомство мало лише два тижні на внесення рекомендацій-зауважень народних депутатів та на формування нових норм.

Найголовніша з них стосується пересічних українців, яким із 1 січня за ідеальним сценарієм нараховуватимуть удвічі більшу мінімальну заробітну плату.

Текст зміненого проекту кошторису уже лежить на столі Голови Верховної Ради. Народним депутатам залишилося не багато і не мало — проголосувати зміни до нього. Таких правок 1165.

Безпосередньо на засіданні уряду Прем’єр-міністр Володимир Гройсман озвучив тактичне завдання: «2017-й має бути роком зростання, яке відчують пересічні громадяни».

Економіка заручиться «рушійною підтримкою»…

Міністерство економічного розвитку і торгівлі першим отримало доручення переглянути програми щодо підтримки малого і середнього підприємництва. Їх треба буде оновити. Малий та середній бізнес, за сценарієм глави уряду, мають стати рушійною силою для реального сектору країни. При цьому важливо, щоб Національний банк вжив заходів для відновлення реального кредитування малого й середнього бізнесу.

Одне слово, глава уряду вірить у те, що наступний рік допоможе владі здійснити прорив, забезпечити економічне зростання країни, а українцям — нову якість життя.

До речі, підвищення мінімальної заробітної плати до 3200 гривень — перший крок у боротьбі з бідністю. Таке рішення керівництво країни та коаліційний депутатський корпус підтримують більшістю голосів. Головне — чесно розподілити кошторисну складову та детінізувати заробітні плати. Разом із цим запроваджується перший тарифний розряд у єдиній тарифній сітці на рівні 1600 гривень.

«Маємо абсолютно реальні розрахунки. Жодних непередбачуваних інфляційних процесів, жодних включень верстатів для того, щоб друкувати гроші, не буде.

Це реальне підвищення заробітної плати, — пояснив глава уряду. — Інфляція лишатиметься у прогнозованих рамках так, як ми заклали у проекті держбюджету на 2017 рік. Кошти на таке підвищення є в реальній економіці та не потребують додаткової емісії».

Зміни не стосуються мінімальної пенсії, яка з 1 грудня 2016-го зросте на 10%. З нового року уряд підшукуватиме шляхи оновлення системи пенсійного забезпечення.

Наступний пріоритет Держбюджету-2017 — зростання заробітної плати освітян на 30%, лікарів — на 20%. Також забезпечено майже 6 мільярдів гривень на придбання ліків для громадян, 5,5 мільярда гривень на підтримку фермерських господарств. «До часу голосування закону уряд має намір спільно з народними депутатами знайти рішення і збільшити обсяг такої підтримки до 10 мільярдів гривень», — цитує слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

…а гривня забуде про додаткову емісію

Після того як проект закону «Про Державний бюджет України на 2017 рік» буде проголосовано в цілому, важливо почати якісно виконувати всі прописані в ньому норми. В уряді оптимістично говорять про економічне зростання на рівні 3%. А ще уряд передбачає кошти на запровадження механізму реімбурсації ліків і стимулювання створення центрів серцево-судинної хірургії у великих містах країни. Найголовніше у цьому контексті — компенсувати вартість ліків для людей, які хворіють на артеріальну гіпертензію, і запровадити програми щодо захворювання на цукровий діабет і астму. Відповідні рішення Міністерство охорони здоров’я вже напрацювало. З 1 січня одна з програм навіть закладається до проекту держбюджету. На неї спрямовують 500 мільйонів гривень.

Говорив Володимир Гройсман і про потребу придбати ангіографічне обладнання, щоб перевіряти судини серця, вчасно діагностувати та лікувати важкі хвороби серця. На цю потребу закладають 150 мільйонів гривень.