Високі темпи розробки та впровадження реформ армії, виборчої системи, децентралізації, системи державних закупівель, освіти свідчать про високу ефективність діяльності Національної ради реформ та про компетентність команди, яка протягом двох років у цілодобовому режимі працювала над цими трансформаціями. Таку позицію під час прес-конференції у Києві висловив заступник глави Адміністрації Президента, секретар Нацради реформ Дмитро Шимків. Він представив звіт — Моніторинг прогресу реформ за останні 9 місяців 2016 року, повідомляє департамент прес-служби АП.

Серед досягнень Нацради Дмитро Шимків відзначає успіхи антикорупційної реформи, в межах якої було започатковано комунікаційну платформу «Декорупція» з метою забезпечення ефективної комунікаційної підтримки антикорупційних ініціатив. Крім того, з 1 вересня 2016 року в постійну експлуатацію було введено систему е-декларування. Нацрада сприяла також запровадженню електронної системи публічних закупівель ProZorro. Завдяки роботі цієї системи понад 5 мільярдів гривень вивільнених державних коштів тепер може бути використано набагато ефективніше — на пріоритетні проекти в економічній та соціальній сферах.

Оснащення й підготовка ЗСУ за два роки зазнали кардинальних позитивних змін. Фото з сайту mil.gov.ua

За цей період було також започатковано реформу децентралізації, яку нині ефективно впроваджують на місцях. У 2016 році створено та проведено вибори у 25 новоутворених громадах. Профільним міністерством розглянуто та затверджено 1183 проектні заявки від 159 об’єднаних громад щодо реалізації субвенції на розвиток інфраструктури. Загальна сума реалізації проектів — 953 мільйони гривень. Всього надано 1 мільярд гривень.

Для впровадження змін у правоохоронній системі з листопада 2015 до вересня 2016 року тривала атестація працівників Національної поліції. Загалом атестацію пройшли понад 68 тисяч осіб, з яких було відсіяно приблизно п’ять тисяч. Серед етапів проведення судової реформи у ІІІ кварталі 2016 року набула чинності низка законів, зокрема конституційні зміни та Закон «Про судоустрій та статус суддів». Очікується ухвалення двох важливих законів «Про вищу раду правосуддя» та «Про конституційний суд».

За словами Дмитра Шимківа, триває реформування фінансового сектору країни. 15 вересня Рада директорів Міжнародного валютного фонду завершила другий етап перегляду виконання Україною економічної програми, підтриманої кредитом розширеного фінансування (Extended Fund Facility Arrangement, EFF), і схвалила надання третього траншу цього кредиту на суму майже $1 мільярд.

Як відомо, Україна майже рік не купує російський газ, тому питання запровадження енергоощадних технологій у нас надзвичайно актуальне. За інформацією Дмитра Шимківа, в межах реформи енергетики Нацрада затвердила 199 місцевих програм енергоефективності. У процесі реформування управління державною власністю 36 державних компаній (85% усіх активів) із 45 отримали висновки про проходження аудиту фінансової звітності або перебувають у процесі аудиту.

За ініціативою Президента, в межах реформи сектору національної безпеки та оборони було ініційовано проект співпраці з американським стратегічним дослідницьким центром RAND Corporation. «Хочу зауважити, що проведення реформ в умовах гібридної війни з агресором, анексії частини території та окупації іншої є складним завданням, яке потребує нових підходів та інструментів», — зауважив Дмитро Шимків. На його думку, проектний підхід стає основною формою роботи у державі, й у цьому є позитив: проект базується на конкретному результаті, має початок і кінець, а також залежить від команди людей, які створюють кінцевий продукт.

Заступник глави АП також розповів, що проектний офіс Нацради буде розділено на Офіс впровадження реформ (RDO) та Офіс підтримки Національної ради реформ. Офіс впровадження реформ підпорядковуватиметься безпосередньо Прем’єр-міністрові для максимально швидкої та ефективної їхньої імплементації. Офіс підтримки Нацради реформ організовуватиме засідання, проводитиме моніторинги й здійснюватиме підтримку міжнародних заходів, а також співпрацюватиме та сприятиме роботі RDO в уряді.