РОБОЧА ПОЇЗДКА

Президент взяв участь у презентації проекту будівництва нової аглофабрики на Єнакіївському металургійному заводі

«Під патронатом Президента», — так трохи іронічно і поміж себе часто називають жителі Єнакієвого останні зміни на металургійному заводі, де взялися демонтувати застаріле обладнання й готувати майданчик для зведення нової аглофабрики. Адже саме глава держави, побувавши під час одного з попередніх робочих візитів на підприємстві рідного міста, пообіцяв землякам значно покращити екологію. А дасть змогу зробити це — зокрема відразу в кілька разів зменшити викиди пилу — нова агломераційна фабрика, про наміри збудувати яку тоді розповідав Президент України. І закономірно, що нині Віктор Янукович не відмовив собі в бажанні особисто бути присутнім на презентації проекту спорудження комплексу, що відповідає всім сучасним технічним та екологічним вимогам. Проект для почесного гостя презентували генеральний директор підприємства Олександр Подкоритов та віце-президент компанії «Siemens VAI»  Крістоф Айхінер. Під час заходу було підписано відповідну угоду про детальний інжиніринг, тобто розробку детального проекту спорудження агломераційної фабрики, між згаданою компанією та ТОВ «Метінвест Холдинг», до складу якого входить металургійний завод.

Будівництво об’єкта увійшло в місцеву програму покращення екологічної ситуації в промисловому місті до 2020 року, розроблену саме за дорученням Президента України, а введення його в експлуатацію заплановано на початку 2016 року. «Ціна питання» — 2,9 мільярда гривень, які виділяє ПАТ «Єнакіївський металургійний завод». Під час спорудження аглофабрики використовуватимуть найсучасніші технології, які до мінімуму зменшать шкідливі викиди. «Я добре розумію вас, бо сам все життя прожив у центрі міста», — звертаючись до робітників заводу, відреагував глава держави на слова вдячності за реальний шанс нарешті позбутися в центрі Єнакієвого промислових «опадів» у вигляді пилу. Зрештою, городяни вже почали відчувати позитивні зміни завдяки початку реалізації в 2000 році комплексної програми технічного переозброєння та модернізації виробничих потужностей. «Мене особисто вразила така цифра: вже скорочені шкідливі викиди в атмосферу на 50 тонн щомісяця тільки за рахунок нових технологій і сучасних фільтрів, встановлених на доменних печах, — зазначив Президент України. — А нова аглофабрика створить умови очищення атмосфери, адже ми використовуємо найсучасніші технології, що відповідають найсуворішим світовим стандартам».

Прикметно, що востаннє нову аглофабрику у вітчизняній металургійній галузі споруджували ще в 70-х роках минулого століття, отож подібні проекти треба активніше впроваджувати в життя й на інших підприємствах. «Ці проекти дають можливість Україні приєднатися до високотехнологічних країн, які виконують не лише завдання зростання економіки і виробництва, а й серйозно дбають про збереження навколишнього середовища», — переконаний Віктор Янукович.