Чого тільки не  вигадали винахідливі уманці, аби оригінально відзначити черговий день народження свого міста! Вернісажі, виставки декоративно-прикладного мистецтва і промислові, майстер-класи просто у парку під каштанами. Ярмарки, кулінарні конкурси «Умань на тарілці». Спортивні змагання. А почалося все передзвоном православних храмів — там  відправили урочисту літургію, молитву за добробут, силу і мудрість міської громади.

Було що показати містянам. Приміром, з цехів «Уманьферммашу» виходять не тільки плуги, борони, культиватори для аграріїв. Виготовляють тут і невеличкі пристрої, що пригодяться для обробітку городів, міжрядь у садах, обладнання для обігрівання дачних будиночків. Багато захоплених глядачів зібралося біля експозиції підприємства «Умань?хліб». Пекарі змайстрували справжній будиночок з хліба, ще й з вікна рум’яний колобок визирає. Щоб викласти стіни, використали 105 буханців житнього хліба, дах зробили з 50 батонів.

Нам зверху видно все

Втім, точний вік старовинної Умані історики й досі не визначили. Вперше згадується Умань у документах 1616 року. Серед великих дат в історії Умані 1663 рік — час присвоєння місту магдебурзького права. На відзнаку 350-річчя його впровадження в Умані Укрпошта випустила поштову марку і конверт з тематичною ілюстрацією. В день свята в історико-архітектурному заповіднику «Стара Умань» відбулось урочисте погашення присвяченої ювілею марки.

Коровай з нового врожаю — ознака добробуту

Головною  мистецькою подією дня став ХІІ Всеукраїнський фестиваль аграрних навчальних закладів «Софіївські зорі». Започаткований дванадцять років тому з ініціативи Міністерства аграрної політики України та за підтримки асоціації «Украгроосвіта», фестиваль-конкурс покликав на сцени міста 1500 самодіяльних артистів — студентів і викладачів з 43 аграрних вишів України.

У ритмі свята. Фото з сайту uman-rada.gov.ua

З нагоди Дня міста до Умані прибуло кілька зарубіжних делегацій — з Польщі, Естонії та Литви, адже друзів по лінії народної дипломатії Умань має в різних кінцях світу. Цікаво, що саме в ці жовтневі дні в Умані з’явився ще один побратим — у Литві. Міський голова Юрій Бодров та заступник мера міста Радвілішкіс Казімерас Аугулисю підписали договір про співдружність. На відзначення події гості посадили молоді деревця в центральному парку.