РИНОК

Аграрний фонд України на перших відкритих біржових торгах зерна вторгував 500 мільйонів гривень

- Прошу вимкнути мобільні телефони, щоб не заважати брокерам, — так опівдні 22 січня оголосив початок сесії біржових торгів в актовому залі приміщення Аграрного фонду на вул. Грінченка, 1 їхній маклер, начальник відділу торгів Аграрної біржі Олександр Сегін.

Із 15 компаній, які подали попередні заявки на участь в аукціоні, присутніх було втричі менше. Продавцем виступала брокерська контора №1 «Аграрний фонд». На торги виставили продовольчу пшеницю державного інтервенційного фонду. Стартова ціна з урахуванням ПДВ становила для пшениці 1 класу 2300 гривень за тонну, 2 класу — 2250 гривень за тонну, 3 класу — 2150 грн/т.  У структурі обсягу виставленого на продаж збіжжя переважає пшениця 3 класу (66%); пшениця 2 класу — 34% та пшениця 1 класу — 0,3%.

На аукціоні продали 9 лотів з 12, кожен з яких сформований приблизно з 25 тисяч тонн продовольчої пшениці. Вісім лотів з дев’яти були продані за стартовою ціною. Про свій намір придбати лот брокери повідомляли підняттям реєстраційних  номерів. Найактивнішою виявилася чорнява тендітна дівчина-брокер з реєстраційним №3, втім, надати коментар для «УК» відмовилася, посилаючись на конфіденційність. Лише раз на один лот виявилося два претенденти. За лот №10 конкурували брокери з реєстраційними картками №3 і №7 (тоді в результаті конкурсних торгів ціна лоту збільшилася з кроком 8 гривень за тонну зерна). Цей лот був сформований з пшениці 2 класу кількістю 9,3 тисячі тонн та 3 класу кількістю 15,884 тисячі тонн. 

«Рішення провести ці торги в голосовому режимі в Аграрному фонді було ухвалено тому, що електронний режим суперкласний, коли триває дистанційна торгівля і в них беруть участь представники регіонів України (Луганщини, Вінниччини, Закарпаття). Обсяг лота сягає 25 тисяч тонн пшениці, а середня його вартість — 55 мільйонів гривень, тому не кожен його міг придбати. А гіганти вітчизняного аграрного ринку — в Києві», — пояснив Олександр Сегін. 

Не дуже активними учасники торгів були через кілька причин: після новорічних канікул та різдвяних свят ринок тільки починає оживлятися. Крім того, «апетити» на пшеницю згасли до нового року, коли компанії намагалися закрити свої зовнішньоекономічні контракти. Відновлювати їх їм не з руки. Втім, молотком вдарили — не значить «продали». Якщо лот не буде викуплений, то «згорить» гарантійний внесок розміром 5% його вартості. Половину суми покупці мають заплатити протягом п’яти днів з дня проведення аукціону, а остаточний розрахунок буде восени. Тоді цифру можна буде скорегувати з урахуванням діючої на той момент на ринку цінової кон’юнктури.

 «Крига скресла! Кошти, які отримаємо від реалізації товару, підуть на авансування закупівлі зерна врожаю 2013 року. В лютому-березні цього року Аграрний фонд планує провести форвардні закупівлі 500 тисяч тонн зерна», — задоволений голова Аграрного фонду Ігор Якубович.

 Фонд завершив 2012 рік з  перехідним залишком  на 1 січня 2013 року 1,5 мільйона тонн зерна. Оскільки 900 тисяч тонн зерна є стратегічним запасом на діючий маркетинговий період для виготовлення соціальних сортів хліба, то  300  тисяч тонн уряд уперше в історії незалежної України вирішив виставити на відкриті біржові торги, щоб залучити кошти до держбюджету.  Ще стільки пшениці зберігатиметься в резерві, але цілком можливо, що і їх продадуть на біржовому аукціоні. Фахівці прогнозують, що ближче до осені ціни на цей товар можуть ще «підрости».