СУСПІЛЬСТВО

Підбито попередні підсумки реалізації ініціативи «Партнерство «Відкритий уряд»

Днями проект відповідного річного звіту схвалила Координаційна рада з питань реалізації в Україні вказаної ініціативи, засідання якої провів віце-прем’єр-міністр Костянтин Грищенко. Участь у засіданні взяли голова Держінформнауки, заступник голови Координаційної ради Володимир Семиноженко, заступник керівника Секретаріату Кабінету Міністрів України Юрій Авксентьєв, члени Координаційної ради, представники інститутів громадянського суспільства та місцевих органів виконавчої влади.

За загальними фразами слід пам’ятати про конкретних людей. Фото Oлега МAРКЕВИЧA

За світовими стандартами

Костянтин Грищенко нагадав, що Україна приєдналася до ініціативи «Партнерство «Відкритий уряд» у 2011 році і цим підтвердила, що поділяє основні принципи: забезпечення прозорості держуправління, належний доступ громадян до публічної інформації, протидія корупції, якісне надання адмінпослуг, впровадження важливих елементів електронного урядування та електронної демократії. Рік тому Кабінет Міністрів за участю громадськості затвердив перший український план дій з реалізації ініціативи. «Наш план дій було позитивно оцінено під час міжнародної конференції в Бразилії. Це підтверджує, що його основні завдання відповідають світовим стандартам відкритого урядування», — наголосив Костянтин Грищенко.

2012-2013 роки стали періодом якісного оновлення законодавчої бази з питань діяльності інститутів громадянського суспільства: ухвалено закони про громадські об’єднання, благодійництво та благодійні організації, протидію корупції, внесено зміни до законодавчих актів із реалізації державної антикорупційної політики, Кримінального і Кримінального процесуального кодексів, ухвалено закон про адмінпослуги.

Торік Президент утворив Координаційну раду з питань розвитку громадянського суспільства і затвердив Стратегію державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні. Віце-прем’єр зазначив, що більшість органів виконавчої влади на виконання стратегії розробили регіональні програми сприяння розвитку громадянського суспільства. А для посилення взаємодії з представниками громадських об’єднань Кабінет Міністрів утворив новий дорадчий орган — Раду голів громадських рад при органах виконавчої влади, з представниками якої активно контактують члени уряду.

Є досягнення, є і проблеми

За словами Костянтина Грищенка, винесений на обговорення проект річного звіту свідчить, що у кожному напрямку реалізації ініціативи є і досягнення, і проблеми: «У напрямі залучення громадськості до формування та реалізації державної політики попри ухвалення низки важливих законів, без належної уваги залишилися завдання із удосконалення актів уряду з питань проведення консультацій з громадськістю та сприяння здійснення громадської експертизи діяльності органів виконавчої влади».

Віце-прем’єр-міністр
Костянтин ГРИЩЕНКО:

«Потребує поглиблення співпраця між органами влади та громадськими об’єднаннями з питань здійснення моніторингу ефективності реалізації антикорупційної політики».

Він також звернув увагу на те, що лише трохи більше половини з них виконали завдання щодо затвердження місцевих планів заходів із реалізації ініціативи, повідомляє  департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Але робота органів виконавчої влади у напрямі забезпечення доступу до публічної інформації поступово вдосконалюється — цьому сприяє активна інформаційна та методична підтримка і з боку уряду, і з боку громадських об’єднань.

На переконання Костянтина Грищенка, значним кроком до відкриття суспільно-важливої інформації стало створення й оприлюднення Національної кадастрової системи, яка забезпечує відображення в електронному вигляді меж земельних ділянок на публічній кадастровій карті.

Голова Держінформнауки 
Володимир СЕМИНОЖЕНКО: 

«Дуже важливо консолідувати зусилля громадськості та уряду. Адже відкритість уряду починається з відкритості кожного».

«Разом із цим лише трохи більше половини органів влади забезпечили створення та оприлюднення системи обліку публічної інформації, якою вони володіють. Також існує затримка з виконанням завдання із проведення громадського обговорення питання спрощення доступу громадян до інформації з важливих держреєстрів», — наголосив Віце-прем’єр-міністр.

Водночас, важливі законодавчі акти прийнято у напрямку запобігання та протидії корупції, що відповідають більшості європейських стандартів. У регіонах реалізують місцеві програми боротьби з корупцією. «Проте потребує поглиблення співпраця між органами влади та громадськими об’єднаннями з питань здійснення моніторингу ефективності реалізації антикорупційної політики», — вважає віце-прем’єр.

Торік уперше законодавчо врегульовано основні засади надання адміністративних послуг населенню: Кабінет Міністрів ухвалив низку підзаконних актів. Важливий пріоритет уряду — і впровадження електронного урядування. У рамках реалізації ініціативи схвалено Стратегію розвитку інформаційного суспільства в Україні та запроваджено національну систему індикаторів його розвитку; затверджено Концепцію реформування законодавства у сфері використання інфраструктури відкритих цифрових ключів та надання електронних довірчих послуг. Урядовець наголосив також на важливості активізації роботи зі створення спеціальних Інтернет-ресурсів для доступу громадян до адмінпослуг і суспільно-важливої інформації.

На загальне обговорення

Оскільки проект звіту про реалізацію ініціативи багато у чому базується на інформації органів виконавчої влади, прийнято рішення ще раз його опрацювати й узагальнити з урахуванням озвучених даних, зробивши цей проект максимально об’єктивним.

Центральним органам виконавчої влади, що відповідають за відповідні напрямки ініціативи, і місцевим органам виконавчої влади доручено провести публічне обговорення проекту звіту. На основі його результатів спеціальна робоча група Координаційної ради підготує остаточну версію.

А голова Держінформнауки Володимир Семиноженко акцентував зокрема на тому, що сьогодні дуже важливо консолідувати зусилля громадськості та уряду. Відкритість уряду починається з відкритості кожного, зокрема шляхом активного використання офіційного веб-ресурсу «Партнерство «Відкритий Уряд» — http://ogp.gov.ua.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»