Цей документ став каменем спотикання для 368 зареєстрованих у сесійній залі народних депутатів. З високої трибуни Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк аргументовано довів до їхнього відома, що слід зробити в різних сферах, аби вижити. Він наголосив, що ключова загроза незалежності пов’язана з російською воєнною агресією, енергетичною залежністю від РФ, 20% втратами доходів економіки через високу концентрацію підприємств на Луганщині й Донеччині.

«Золотовалютні резерви менші за 10 мільярдів гривень. Підстав для збільшення показника немає, якщо ми не підпишемо з міжнародними кредиторами подальших угод. Дефіцит бюджету сягнув 68 мільярдів гривень — 4%. Цього року держбюджет дав прямої дотації НАК «Нафтогаз» на 110 мільярдів гривень, аби закупити газ та розрахуватися з російськими та європейськими постачальниками», — нагадав присутнім Прем’єр-міністр. На поліпшення економічної ситуації позитивно не впливає і 7% прогноз падіння ВВП та 19% інфляція, пов’язана зі значним та стрімким падінням валютнообмінного курсу.

Безпека натовських стандартів

Арсеній Яценюк розглядає корупцію у площині неефективного менеджменту непрозорих держзакупівель, надмірних повноважень органів влади, браку дієвих правоохоронної та судової систем. З огляду на ці чинники, з якими за роки незалежності наша держава ще не стикалася, він не обіцяє легких змін, лише пояснив народним депутатам: «Те, що не робилося 23 роки, слід зробити за 23 місяці!» — і перейшов до безпекового пункту програми.

На фінансування армії, правоохоронної системи, облаштування кордону з держбюджету пропонують виділити 5% ВВП. Щоб визначитися з геополітичним курсом, глава уряду наполягає на відході від позаблокового статусу та приведенні нашої країни до натовських стандартів.

На зміни в оборонно-промисловому комплексі вплине закон про державне оборонне замовлення. Агентство з військово-промислового комплексу регулюватиме зміни у системі управління Укроборонпромом, який за ідеальним сценарієм розпочне виготовляти нове озброєння та завойовувати нові ринки збуту.

Україна заявить світові про захист своєї території після зведення проекту «Стіна». Та без контролю за переміщенням осіб і незаконною міграцією нашій державі не вдасться здобути безвізовий режим з ЄС. Для військовослужбовців та учасників АТО передбачено програму реабілітації, а нова система логістики Міноборони покликана змінити систему оснащення ЗСУ.

Від Росії уряд планує відсудити майже трильйон гривень збитків через анексію Криму — після остаточного рішення щодо двох позовів до Європейського суду з прав людини та Міжнародного суду ООН щодо порушення Конвенції про боротьбу з тероризмом.

Наша сторона працюватиме на те, щоб у кожному європейському готелі з’явилося українське іномовлення. Однак інформаційна політика на Заході не вплине на внутрішні перетворення — в нас запрацює ПАТ «Суспільне телебачення України».

Нова політика  й швидка реакція

У межах дерегуляційних змін уряд пропонує ухвалити 1500 європейських норм, позбувшись радянських стандартів. Регіональний розвиток і децентралізацію означать новий Бюджетний кодекс. Через зміни в Конституції слід ліквідувати ОДА та передати повноваження місцевим і районним радам.

Потрібно буде виконати норми закону про люстрацію та завдяки закону про державну службу залучити через відкритий конкурс нових людей до системи держуправління. Антикорупційна політика вимагає швидкого створення національного антикорупційного бюро. Оприлюднюватиме всі декларації посадовців в електронній базі даних Нацкомісія з протидії корупції.

Незабаром ВР отримає закон про національну поліцію. Якщо парламент ухвалить закон про судоустрій і статус суддів, відбудеться повна переатестація всіх 9 тисяч суддів, а Верховний суд зможе виносити законні рішення, набувши права вищої судової інстанції.

Позицію уряду Арсеній Яценюк виклав аргументовано й послідовно. Фото з сайту kmu.gov.ua

Економічний  і найскладніший елемент

Як було в країнах Балтики, Греції, Іспанії, Італії, Німеччині, Франції, уряд планує скоротити за два роки витрати державного апарату та державного сектору на 10%. Кількість податків скоротити з 22 до 9 та уніфікувати фінансову й податкову звітність. Ставка єдиного соціального внеску скорочуватиметься з 41% до 15% за кілька етапів, щоб вивести зарплати з тіні. НБУ обмежить обіг тіньової готівки.

Прем’єр пропонує зменшити вдвічі ставку єдиного податку та протягом двох років не перевіряти малого й середнього бізнесу, натомість вдатися до  податкового компромісу шляхом запровадження нульової декларації. Трансфертне ціноутворення — це підвищення податків на великий бізнес. Закон про спеціальну процедуру адміністрування ПДВ зазнає змін. Політичне квотування в управлінні об’єктами державної власності ліквідують також.

У продовольчій політиці з’явиться закон про локальні ринки як програми компенсації відсоткової ставки за кредитом для малих сільськогосподарських підприємств. «Україна повинна захопити лідерство на світових продовольчих ринках. У когось нафта й газ, а в нас — їжа», — наголосив Арсеній Яценюк.

Диверсифікація джерел енергопостачання. Модернізація й експлуатація джерел ГТС. Розділення видобутку, транспортування й споживання енергетичних ресурсів — щодо цих пунктів Прем’єр був лаконічним: «Росіяни, нікуди не дінетесь, експортуватимете газ через Україну!»

Усіх українців уряд переведе на єдину систему пенсійного забезпечення та принципи виплати й нарахування пенсій. В межах пільг та субсидій анонсують оптимізацію та закон про адресність і монетизацію пільг.

Вишам нададуть фінансову автономію, а неефективні заклади закриють. При цьому в освітньому держзамовленні Кабмін відмовляється фінансувати «підприємницькі проекти», передасть у ВР комплексний закон про середню освіту.

У системі охорони здоров’я уряд скасує реєстрацію медпрепаратів, зареєстрованих у ЄС, США, Канаді, Японії. Функцію закупівлі вакцин ретровірусних препаратів передадуть у систему ООН (ВООЗ та ЮНІСЕФ). «Так буде швидше і дешевше», — сказав Прем’єр та запропонував 8% ВВП, які йдуть на фінансування медицини, розподілити через механізм медичного страхування.

Основою культурної політики стане стратегія української гуманітарної політики та підтримка вітчизняних культурних продуктів через меценатів-співвітчизників.

Як вийти із кризи?

«Оскільки з 2010-го по 2014 рік державний борг країни зріс із 30 до 70 мільярдів доларів, оскільки країна розграбована і в стані війни через російську агресію, нам надскладно вийти із кризи самостійно», — резюмував глава уряду. За його словами, країна отримала 9 мільярдів доларів міжнародної фінансової допомоги, а розрахувалася за боргові платежі 14 мільярдами.

«Наступного року додатково до програми МВФ (це не ми сказали, а написала Financial Times) необхідно 15 мільярдів доларів, — заявив Арсеній Яценюк. — Щоб отримати допомогу, щоб вижити й не допустити дефолту, нам потрібна міжнародна донорська конференція та план відновлення країни. Щоб Україна вже в 2016 році вийшла на стабілізацію, нам слід провести жорсткі пакети щодо бюджету й податків, отримати фінансову допомогу й діяти узгоджено. Шансів більше не буде».

Протягом 20 хвилин народні обранці ставили запитання Прем’єр-міністрові. 30 хвилин тривала нарада в кабінеті Голови ВР із лідерами фракцій коаліції. Врешті 269 голосами парламентарії підтримали Програму діяльності уряду.

P.S. Того дня парламент 316 голосами підтримав у першому читанні проект закону про внесення змін до Закону «Про Раду національної безпеки і оборони України» щодо вдосконалення координації й контролю у сфері національної безпеки і оборони. ВР відкликала з керівних посад у комітетах народних депутатів, які голосували за «закони 16 січня»: за проект постанови про внесення змін до постанови Верховної Ради «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України восьмого скликання» віддали голоси 252 парламентарії. 321 «за» віддано за проект постанови про Звернення Верховної Ради до Державної Думи Федеральних Зборів РФ та її президента щодо звільнення української льотчиці та народного депутата VIII скликання Надії Савченко.

288 голосами ухвалено проект постанови «Про зміни в адміністративно-територіальному устрої Донецької області, зміну і встановлення меж Артемівського району Донецької області». А 287 підтримали аналогічне рішення щодо Волноваського, Новоазовського та Тельманівського районів.