Що собою являє українська Прем’єр-ліга, титулований іспанський тренер зрозумів, коли в жовтні 2010 року його нова команда програла вдома гірникам. Відтоді бере відлік тренерська дуель двох відомих футбольних спеціалістів Хуанде Рамоса і Мірчі Луческу. Проходила вона з відчутною перевагою керманича «Шахтаря»: 4 перемоги, 3 нічиї, різниця м’ячів — 10:5.

Наставнику дніпропетровського клубу залишалося згадувати, як ще на чолі іспанської «Севільї» він обіграв помаранчево-чорних у Донецьку в 1/8 фіналу Кубка УЄФА — 3:2. Було це навесні 2007-го. Шість з половиною років потому Рамос знову переміг свого принципового суперника вже в рамках чемпіонату України. 25 серпня в рідних стінах його підопічні провели свій кращий матч у нинішньому сезоні і поклали на лопатки чинного чемпіона і володаря Кубка країни — 3:1. Нагадаю, в попередньому чемпіонаті «Шахтар» метеором пронісся по полях суперників — 13 перемог поспіль. Цьогоріч гірників зупинили вже в сьомому турі.

Подвійна цінність цього успіху в тому, що Руслан Ротань, Роман Зозуля, Євген Селезньов та їхні партнери підходять до вирішальних подій у відмінній формі. Адже саме на середину першого кола припадає ключовий відрізок турнірного шляху претендентів на медалі. Минулої неділі найцікавіше в нашому чемпіонаті почалося матчем «Дніпро» — «Шахтар». Найближчими вихідними уболівальників чекає продовження футбольного банкету: «Шахтар» — «Металіст», «Динамо» — «Дніпро». Нарешті за два тижні ще одне знакове протистояння: в Харкові команда Мирона Маркевича прийматиме підопічних Олега Блохіна.

Не варто забувати, що завтра київські і дніпропетровські футболісти зіграють матчі-відповіді раунду плей-оф Ліги Європи. Команда Рамоса путівку в основний турнір практично забезпечила ще тиждень тому, перемігши на виїзді чемпіона Естонії — «Калью» із Таллінна — 3:1.

— Гадаю, ми не були до кінця готові на сьогоднішню гру, — самокритично визнав після матчу в Дніпропетровську Мірча Луческу. — Футболісти вийшли на поле розслаблені і сподівалися… складно сказати, на що. Можливо, на нічию. Поздоровляю Хуанде Рамоса. В мене до цього іспанського фахівця великі симпатії.

— Ми не показали звичного для нас рівня гри, — погодився з тренером і капітан гірників Даріо Срна. — У першому таймі ще більш-менш, а потім пропустили перший гол, згодом дуже швидко — другий. Розкрилися і прогавили ще одну контратаку.

Коноплянка і Ротань, Зозуля і Селезньов досить довго грають разом. Вони складають кістяк колективу, яким керує високопрофесійний тренер. Це команда, яка заслужила перемогу. Однак  чемпіонат ще не закінчено: ми повинні грати набагато краще, якщо хочемо знову завоювати золоті медалі.

Форвард дніпропетровців Роман Зозуля (№ 18)  двічі «розписався» у воротах П’ятова. Фото УНIAН