Наприкінці жовтня інтернаціональний колектив «Шахтаря» відчув смак бразильської гри. Заокеанські віртуози шкіряного м’яча в кожній із трьох останніх зустрічей влаштовували справжнє свято атакувального футболу. У ворота  луцької «Волині» влетіло шість м’ячів, матч Ліги чемпіонів проти білоруського БАТЕ перетворився на бенефіс Луїса Адріано, якого підтримали Тейшейра і Коста — 7:0. Нарешті в кубковому поєдинку з першоліговою «Полтавою» чинні чемпіони країни відзначилися чотири рази.

Андрій Ярмоленко (праворуч) набрав два очки за системою «гол плюс пас». Фото з сайту ФК «Динамо»

17 голів у трьох поєдинках — про таку скорострільність будь-який тренер світу міг тільки мріяти. Як це нерідко буває, грім гримнув тоді, коли ніхто не очікував. У матчі, який відкривав черговий тур, суперником помаранчево-чорних були земляки з «Металурга». Спокою номінальним гостям на київській «Оболонь-Арені» додавала статистика. У 34 зустрічах донецького дербі менш титулованим «сталеварам» не вдавалося перемагати жодного разу: 3 нічиї та 31 поразка.

Крига скресла під керівництвом Володимира П’ятенка. Його підопічні тактично грамотно побудували гру, поступившись ініціативою грізному суперникові. Вони тримали свої ворота на замку протягом 70 хвилин, а на фініші провели дві зразкові контратаки, які завершили Морозюк та Лазіч. Єдине, на що спромоглися учасники Ліги чемпіонів, — скоротили розрив у рахунку 1:2.

Ця несподіванка ще більше закрутила інтригу навколо недільної зустрічі між «Дніпром» і «Динамо». Адже переможець не тільки очолював турнірні перегони, а й забезпечував собі комфортний відрив від гірників. Господарі поля сьогодні так само залежні від гри Євгена Коноплянки, як «Барселона» від Ліонеля Мессі. Щоб нейтралізувати лідера атак суперника, Ребров відправив на правий фланг досвідченого Сілву.

Найкращий гравець попереднього чемпіонату зіграв у свою силу: саме у боротьбі з ним отримали попередження відразу троє киян — Рибалка, Сілва і Ярмоленко. Загалом гості порушували правила 31 раз. Але саме максимально агресивні дії в обороні дали змогу біло-блакитним звести нанівець зусилля атакувальної ланки дніпропетровців та збірної України: Зозулі, Коноплянки та Селезньова.

З другою половиною тренерського завдання — ефективно зіграти попереду — кияни впоралися блискуче. По забитому м’ячу та результативній передачі на рахунку обох флангових виконавців гостей: Ленса та Ярмоленка. Контрольний постріл партнери надали право зробити Артемові Кравцю, який із сімома голами одноосібно очолив бомбардирську гонку.

Третій м’яч виявився особливо показовим. За шість хвилин до фінального свистка вкрай напруженого поєдинку в швидкісну контратаку із власної половини поля вибігли відразу п’ятеро динамівців: Гусєв,  Велозу, Ярмоленко, Беланда і Кравець. Щоб доставити м’яч від власного штрафного майданчика до воріт суперника і вивести на завершальний удар форварда, киянам знадобилося лише три передачі.

Якби Валерій Лобановський міг побачити цей зразок класичної контратаки на максимальній швидкості, він би задоволено усміхнувся.

— У центральному поєдинку туру динамівці обіграли лідера чемпіонату за рахунок грамотної гри в обороні й ефективної в атаці, — в підкреслено елегантній манері, звичній для  Маестро, прокоментував перемогу його колишній підопічний Сергій Ребров.