Оптимістичний заспів, зроблений Президентом Петром Порошенком під час зустрічі з міністром торгівлі США Пенні Прітцкер, згодом підтримав і навіть примножив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Особисті переговори з поважною гостею та розширений діалог у складі делегацій дали багато підстав до поглиблення двосторонньої торговельно-економічної співпраці. А главі уряду — зробити однозначний висновок: «Американський бізнес демонструє не на словах, а на ділі, що вони інвестують, готові розвивати українську економіку, привозити сюди новий стиль і вид управління».

Разом з американськими партнерами наш уряд започаткував серію інвестиційних конференцій, яка почалася з Вашингтона. Ще одне таке зібрання відбулося 23 жовтня в Берліні, а наступну представницьку зустріч заплановано провести у Франції.

Тож нинішній візит Пенні Прітцкер разом із представниками провідних американських компаній розглядають як продовження першої інвестиційної конференції. І розмова була дуже прагматичною й економічно спрямованою на подальше залучення інвестицій зі США. За приклад Прем’єр навів участь у делегації керівництва Citibank: «Там, де є Citibank, американський бізнес набагато швидше заходить інвестувати». З ним обговорено можливість кредитно-гарантійних установ країн «Великої двадцятки» провести зустріч із приводу збільшення обсягів інвестицій в українську економіку.

У зустрічі також взяло участь керівництво компаній Cargill та DuPont, переговори з якими фокусувалися насамперед на розвитку аграрного сектору. А венчурний фонд NCH Capital вкладає в українську економіку і надалі це робитиме — за умови продовження проголошених нашою владою реформ.

На інвестиціях в енергосектор і енергоефективність спеціалізується компанія Honeywell, що дуже актуально для України. Одним із найуспішніших проектів Арсеній Яценюк вважає диверсифікацію ядерного палива між Westinghouse і НАЕК «Енергоатом». «Справи йдуть дуже добре. Сподіваємося, для продовження цього проекту в нас буде змога отримувати додаткове фінансування, зокрема від американського EX-IM bank», — цитує слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Корупцію годували посередники

Арсеній Яценюк підкреслив, що рішення США надати Україні мільярд доларів кредитних гарантій безпосередньо пов’язане з економічними реформами. База для них — меморандум про співпрацю між Україною і МВФ. Тут українська влада зобов’язана проявити політичну волю для продовження реформ, ухвалювати непрості закони, брати на себе політичну відповідальність, демонструючи прагнення до змін.

Якщо ж МВФ, Світовий банк, уряд США, уряди «Великої сімки» продовжують фінансово підтримувати Україну, це свідчить про дієвість реформ, адже там, де їх немає, грошей ніхто не дає. Більшість наданих коштів спрямовують на макроекономічну стабілізацію, а золотовалютні резерви зросли з 6 до майже 13 мільярдів доларів. Ще майже 3 мільярди перебуває на рахунках уряду. Такий захисний фінансовий механізм дає змогу розраховуватися за зовнішніми зобов’язаннями. Тож кошти, які надходять до державного бюджету України у вигляді податків, вивільняються для розвитку вітчизняної економіки.

Відзначив Арсеній Яценюк і певні успіхи в боротьбі з корупцією. Найжахливішою вона була в газовому секторі. «Цієї корупції більше немає. І це, вважаю, дуже велике досягнення. Було багато розмов, але мало результатів. А в нас є результат. У нас тепер немає посередників, є тільки прямі угоди з Європою, є пряма угода з Росією. І «відкатів» у газовому секторі в енергетичній компанії «Нафтогаз» не існує, тому що є прямі й прозорі угоди», — резюмував Прем’єр-міністр.

Багато зроблено і в сфері дерегуляції, відкриття доступу до реєстрів і надання адміністративних послуг. Проте корупція залишилася в Державній фіскальній службі, на митниці та в органах з надмірними повноваженнями. На цьому тлі завдання уряду — дерегуляція та ухвалення необхідних рішень. Уряд має проводити чесну і прозору приватизацію, поліпшувати управління в державних компаніях. А прокуратура й антикорупційне бюро мають притягнути до відповідальності винних у корупційних злочинах.

Тож на часі реформа прокуратури. У першому читанні парламент уже схвалив відповідний урядовий законопроект, який позбавляє прокуратуру деяких повноважень. На думку Прем’єра, у другому читанні Верховна Рада повинна підтримати створення державного бюро розслідувань. До цієї площини можна зарахувати й судову реформу, без реалізації якої говорити про верховенство права немає жодного сенсу.

В очікуванні ЗВТ

Не залишилися осторонь візиту колеги й міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавичус та його заступник торговий представник України Наталія Микольська. Вони взяли участь у «круглому столі» з американськими партнерами. Сторони переглянули довготривалі відносини між двома країнами та перспективи торговельної й інвестиційної співпраці.

Айварас Абромавичус зауважив, що Україна налаштована на конструктивний діалог і готова забезпечити сприятливі умови для надходження іноземного капіталу до нашої держави. Багато із кроків у цьому напрямку вже зроблено. «Ми боремося з корупцією у кілька способів. Наприклад, запроваджуємо міжнародні стандарти корпоративного управління в держпідприємствах, а також уже запроваджуємо обов’язок публікувати фінансову звітність і нову процедуру призначення директорів. Крім того, це розроблення нової електронної системи державних закупівель, реформа контролюючих органів, скорочення кількості адмінпослуг», — деталізував урядовець.

Кабмін і Нацбанк готові до поступової лібералізації екстрених заходів на фінансових ринках. «Ми вже ухвалили рішення про скасування додаткового імпортного збору, як і планували, з 1 січня 2016 року. Також працюємо над відкриттям нових ринків для наших експортерів через упровадження Угоди про зону вільної торгівлі з ЄС та укладання нових договорів щодо зон вільної торгівлі з іншими країнами», — наголосив Айварас Абромавичус.

Пані Прітцкер зазначила важливість відкритого діалогу щодо реалізації наміченого Україною плану реформ. Як підкреслили обидві сторони, особливо важливо, що зустріч відбулася на тлі перспектив розвитку подальшої співпраці між країнами. Повернення українських експортних товарів до Генералізованої системи преференцій США (Generalized System of Preferences, GSP) відкриває нові обрії для співпраці у сфері торгівлі.