Передовсім хочеться зняти капелюх перед наставником дніпропетровської команди. Мирон Маркевич, якому 1 лютого виповнилося 64 роки, продемонстрував, що перебуває у чудовому тренерському тонусі. Зимове жеребкування пар 1/16 фіналу додало оптимізму одному з найдосвідченіших вітчизняних фахівців. Мирон Богданович прекрасно пам’ятав, як харківський «Металіст» під його керівництвом двічі обігравав грецький «Олімпіакос» на стадіоні «Гіоргос  Караіскакіс», відомому в Європі своїми несамовитими вболівальниками.

Цього року завдання було на кілька порядків складнішим. Адже  в рідних стінах клуб з Пірея у груповому турнірі Ліги чемпіонів змусив скласти зброю таких континентальних зубрів, як фіналіст Суперліги-2014 «Атлетико» з Мадрида та чинний чемпіон Італії — туринський «Ювентус». А нова команда Маркевича «Дніпро» в нинішньому єврокубковому сезоні ще жодного матчу не зіграла на рідному стадіоні у Дніпропетровську. Однак на старті другої половини сезону Руслан Ротань із партнерами з видимою легкістю посунули з турнірного шляху одноосібного лідера грецького чемпіонату, безпрограшна серія якого у внутрішній першості тривала майже всю зиму. 2:0 — на НСК «Олімпійський», 2:2 — у Піреї — результат, який викликає щиру повагу до головного тренера та його підопічних.

— Поки що відчувається, що в новачків нашої команди — екс-динамівця з Києва Романа Безуса, Валерія Федорчука із львівських «Карпат» та бразильця Ежидіо бракує єврокубкового досвіду та порозуміння з партнерами, — зі звичною для себе скромністю оцінив цілком прийнятний нічийний результат на чужому полі Мирон Маркевич.

Не менш драматичні пристрасті цього вечора вирували і на полі «Олімпійського», де київські динамівці мали помститися «Генгаму» за більш ніж некоректну поведінку французів у поєдинку тижневої давності. Робити це довелося без половини основного складу — з різних причин на поле не могли вийти кращий бомбардир та кращий асистент біло-блакитних у Лізі Європи Ярмоленко та його партнери Сидорчук, Беланда, Мбокані, Макаренко і Гармаш. До того ж уже на старті матчу-відповіді зашкутильгав та попросив заміну ще один виконавець, який конструює гру господарів у центрі поля, — португалець Велозу.

Горячі емоції доречні лише після забитого гола. Фото з сайту laprovnce.com

Тільки тепер стало зрозуміло, наскільки вдалою була ставка Сергія Реброва на вихованців динамівської школи. Травмованого Сидорчука в центрі поля замінив Віталій Буяльський. 22-річний півзахисник на початку другого тайму в елегантному стилі Леоніда Буряка розігнав стрімку контратаку, яку за мить сам і завершив блискучим ударом з льоту в дальній кут воріт, — 2:0. Так вихованець Броварського спортінтернату відкрив рахунок забитим м’ячам на євроарені. Так само впевнено допомогли довести справу до логічного завершення його молоді партнери — Владислав Калитвинцев та 19-річний новобранець киян Євген Чумак.

Героєм вкрай напруженого протистояння можна назвати досвідченого Олега Гусєва, який віддав дві гольові передачі й поставив ефектну крапку за 15 хвилин до фінального свистка, реалізувавши одинадцятиметровий, — 3:0. Нові грані свого таланту продемонстрував Лукаш Теодорчик. Про вміння польського легіонера грати на «другому поверсі» знали  вже давно. У вирішальний момент, коли справа могла дійти до небажаного екстра-тайму, він як справжній віртуоз розкрутив на п’ятачку двох захисників «Генгаму» і заробив для своєї команди пенальті, вартість якого важко переоцінити.

— Ще задовго до пропущеного м’яча у нас було достатньо моментів, щоб остаточно схилити шальки терезів на свій бік, — бідкався на післяматчевій прес-конференції Сергій Ребров. — Головне, що хлопці дотерпіли і вийшли до наступного раунду. Останнім часом кияни в лютому починали другу половину сезону на мінорній ноті. У 2013-му  підопічні Олега Блохіна поступилися за сумою двох матчів французькому «Бордо», торік так само невдало зіграли з іспанською «Валенсією». 40-річний Сергій Ребров зламав цю сумну традицію. Динамівці пробилися до 1/8 фіналу на євроарені вперше з 2009 року.

Юрій РОМАНЧУК
для «Урядового кур’єра»

ІНЦИДЕНТ ВИЧЕРПАНО

Сподівання на технічну поразку не виправдалися

Під час матчу 1/16 фіналу Ліги Європи УЄФА «Динамо» — «Генгам» стався інцидент за участю вболівальників українського клубу, які кинули у сектор з фанами «Генгаму» кілька стільців. Стюардам, представникам служби безпеки НСК «Олімпійський» і досвідченим гравцям «Динамо», зокрема капітанові Олександру Шовковському,  вдалося швидко врегулювати ситуацію і повернути уболівальників на їхні місця. Перерваний  на кілька хвилин матч дограли. Однак про можливі адміністративні наслідки  для клубу і стадіону стане відомо згодом.

Коментуючи прикрий епізод, що  стався  на 78-й хвилині матчу, віце-президент ФК «Динамо» (Київ) Олексій Семененко з посиланням на директора матчу від УЄФА  розповів журналістам:  «Директор матчу сказав, що в Європі чудово розуміють, наскільки напружена і наелектризована ситуація в Україні. За їхньою  інформацією, в гостьовому секторі з’явився прапор, схожий на прапор Росії. Саме це і спричинило негативну реакцію вболівальників, які кинулися його ліквідовувати. Але знову-таки,  за інформацією

УЄФА, це був французький прапор, кольори якого, як відомо, такі самі, як у російського, лише розміщені вертикально.

Представники УЄФА нас заспокоїли і запевнили, що в цій ситуації не варто шукати щось страшне. Було б значно гірше, якби сутичка пройшла поблизу поля або на самому полі. А оскільки все це відбувалося недалеко від трибун, швидко заспокоїлось і не становило загрози гравцям, ставлення до ситуації значно пом’якшується», — зазначив Олексій Семененко.

Зазначимо,  що вболівальники на стадіоні негативно сприйняли цей інцидент і вигукували «Ганьба!». Тож,  можливо, декому й хотілося, аби українській команді зарахували технічну поразку, однак,  їхні сподівання не виправдалися.

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»

ТАБЛО «УК»

Ліга Європи

1/16 фіналу, матчі-відповіді

Олімпіакос (Греція) — Дніпро (Україна) — 2:2 

Голи: Мітроглу (14), Домінгес (90, пен.) — Федецький (22),  Калинич (90+2)

Вилучення: Мілівоєвич (52)

Перший матч — 0:2

Динамо (Україна) — Генгам (Франція) — 3:1    

Голи: Теодорчик (31), Буяльський (46), Гусєв (75, пен.) — Манданн (66)

Перший матч — 1:2

Жеребкування 1/8 фіналу

Евертон (Англія) — Динамо Київ (Україна)

Дніпро Дніпропетровськ (Україна) — Аякс (Нідерланди)

Матчі цієї стадії відбудуться

12 та 19 березня. 

 

Юрій РОМАНЧУК
для «Урядового кур’єра»