Ситуація, яка склалася у групі «А», не залишила команді Мірчі Луческу місця для маневрів. Щоб уболівальники донецького клубу веселіше зустрічали єврокубкову весну, «Шахтар» був зобов’язаний помститися «Ма ль ме» за виїзну поразку тижневої давності. Несподіване фіаско помаранчево-чорних у Скандинавії поставило перед українцями конкретне завдання: виграти на «Арені Львів» з різницею не менш ніж два м’ячі, повідомляє сайт ФФУ.

І символічно, що саме у грі з «Мальме» донецький колектив продемонстрував справжню міць, майже повністю реалізувавши атакувальний потенціал і вразивши ворота безпосереднього конкурента за місце у Лізі Європи чотири рази.

Якщо у Швеції гравці в синій формі впевнено перекривали кисень гравцям лінії атаки «Шахтаря», то у Львові надійність гри позаду команди Оге Харейде випарувалася. Донеччани могли відкривати рахунок вже на 2-й хвилині зустрічі: Бернард вибіг на побачення з Віландом у результаті провалу центральних захисників гостей, але не зумів переграти воротаря. Усього дев’ять хвилин віді грав на смарагдовому газоні львівської арени один із ключових виконавців небесно-блакитних Левіцкі. Лідер центру півзахисту «Мальме» зазнав болючого удару по голові в єдиноборстві зі Степаненком і залишив поле на ношах. Ця втрата стала непоправною для нашого суперника і дала змогу гірникам захопити центр поля.

Олександр Гладкий забив сотий м’яч «Шахтаря» у групових турнірах Ліги чемпіонів і перший — у нинішньому розіграші. Фото УНIAН

«Шахтар» продовжував натиск на ворота суперників, активно використовуючи підключення Срни та Азеведо. «Мальме» також мав шанс у завершальній фазі. Єдина небезпечна контратака шведської команди на 23-й хвилині пройшла за розрізної передачі Розенберга на Джурджіча, який із зони правого інсайду пробив у ворота господарів поля. Каніболоцький, якому Луческу довірив місце у старті замість основного П’ятова, свою команду не підвів.

Хтозна як розгорнувся б сюжет цього футбольного дійства, якби шведам вдалося зіпсувати настрій «Шахтарю». Але в подальшому зустріч проходила з безперечною перевагою гірників, яким під завісу півгодини гри врешті-решт вдалося забити перший гол у Лізі чемпіонів. Азеведо пройшов своїм флангом і виконав подачу у штрафний, де Гладкий із другої спроби відправив м’яч у сітку.

Протягом трьох хвилин перед перервою три нагоди для збільшення переваги у рахунку змарнував кращий бомбардир донецької команди цього сезону Тейшейра. Двічі Алексу не вистачило влучності, а ще одного разу надійну гру в рамці продемонстрував Віланд. І все-таки Тейшейра поставив автограф у воротах синіх цього дня, але цей гол став уже останньою крапкою у феєричній перемозі української команди.

Перед цим «Шахтар» встиг заробити і реалізувати пенальті: капітан гірників Срна впевнено виграв дуель у Віланда. Підтримав почин партнера по клубу й Едуардо, який змінив у перерві автора першого забитого голу. На 55-й хвилині хорватський бразилець підправив м’яч головою після передачі-удару Бернарда.

Радість від перемоги зіпсували лише непотрібні попередження Срни та Кучера наприкінці поєдинку. Тепер ці важливі для «Шахтаря» виконавці не зможуть допомогти команді у матчі п’ятого туру з мадридським «Реалом». Та  своє найголовніше завдання «Шахтар» уже виконав — тепер він фаворит у боротьбі з «Мальме» за путівку до плей-оф Ліги Європи.

А головний тренер гірників Мірча Луческу вважає, що рахунок у звітному матчі міг бути й більшим. «Мальме» має бути задоволений, що матч закінчився лише з рахунком 4:0. Наприкінці першого тайму я подивився на табло: було 17 небезпечних моментів, ударів у бік воріт. Ми довели, що у футбол грають не тільки довгими передачами, як це робить «Мальме», а й  низом —  швидко і технічно», —  наводить слова Мірчі Луческу офіційний сайт «Шахтаря».

Румунський фахівець  не задоволений суддівством: «Головне, що засмучує: два провідних футболісти отримали зовсім непотрібні картки, яких не було! І тепер вони пропустять матч з «Реалом». Даріо дали картку нібито за симуляцію, хоч там був стовідсотковий пенальті. Кучер нібито зіграв рукою. Я впевнений, таке суддівство — тільки проти команд нашого рівня. Сто відсотків: проти «Реала» цих карток не було б».

Добре, хоч не  забув Мірча Луческу після свого коментаря про «деякою мірою нейтральне поле» подякувати львівським уболівальникам. 

КОНФЕРЕНЦІЯ

 На міжнародному форумі «Total Football, Total Access», який відбувся днями на відомому паризькому стадіоні «Стад де Франс», зустрілися європейські футбольні діячі в сфері реалізації проектів рівного доступу людей з обмеженими можливостями до перегляду футбольних матчів на стадіонах. Йшлося зокрема про поліпшення доступу цієї категорії вболівальників до перегляду футбольних матчів і глибше залучення їх до світу спорту.

Україну на конференції представляли делегати з Києва, Дніпропетровська, Харкова та Сум. Крім уболівальників з інвалідністю, в обговоренні серйозних тем брали участь Наталія Скрипка, виконавчий директор Національної асамблеї інвалідів України, Юрій Титаренко, президент Асоціації футболу інвалідів України, Любомир Покотило, аудіо-описовий коментатор НСК «Олімпійський».

Українські делегати стали учасниками сесій конференції, на яких обговорювалися: досвід роботи аудіо-описових коментаторів в Україні, спадщина проекту УЄФА ЄВРО-2012 «Футбол без обмежень», результати нового європейського проекту УЄФА «Капітани змін», який був успішно реалізований у Федерації футболу України.

Головна мета Центру доступу до футболу (CAFE)  —  зробити європейський футбол доступним для всіх людей з обмеженими фізичними можливостями. Досягти цього можна шляхом покращення інфраструктури стадіонів і надання спеціальних послуг глядачам з фізичними обмеженнями, а також сприяючи залученню людей з обмеженими можливостями до  світу футболу, підвищуючи рівень суспільного усвідомлення їхніх потреб.

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»

ТАБЛО «УК»

Ліга чемпіонів. 4-й тур

Шахтар — Мальме — 4:0  
Голи: Гладкий (29), Срна (48, пен.), Бернард (55), Тейшейра (73)

Реал — ПСЖ — 1:0  
Гол: Начо (35)

                   І     В     Н     П     М     О

Реал            4     3     1     0     7-0    10

ПСЖ          4     2      1     1     5-1    7

Шахтар      4     1      0     3     4-8    3

Мальме      4     1      0     3     1-8    3