ТЕНДЕНЦІЇ

«Урядовий кур’єр» поцікавився, хто торік отримував найбільші зарплати, а хто найменші, і як платитимуть у цьому році

Народна мудрість стверджує: «Хочеш нагодувати голодного — дай йому не рибу, а вудку». Одним із значень такої «вудки» можна вважати і хорошу роботу, яка б годувала людину. Але насправді і «вудки» бувають різними, і «місця кльову»…

Хто отримує майже сто тисяч?

Пригадую, торік восени, прийшовши на Київський міський ярмарок вакансій, була здивована тим, як багато охочих знайти роботу «тусувалося» біля стендів різноманітних великих і малих фірм, підприємств, організацій. Тим, у свою чергу, дуже потрібні були працівники. От тільки… Багато відвідувачів на тому ярмарку так нічого для себе й не «вторгували». Роботодавці давали надто мало за робочу силу, а претенденти на зайняття вакансій хотіли більше, хоч надмірних вимог і не пред’являли. Ну справді, двірникові, наприклад, пропонували оклад 1,2 тисячі гривень. Та на такі гроші і в глибинці важко прожити. А що вже говорити про столицю з її цінами і спокусами! Утім, «недалеко втекли» і зарплати медиків та педагогів. Якщо хтось і пропонував 4—5 тисяч на тому ярмарку вакансій, то вже хто надто щедрий…

Хоч якщо пошукати, то на вітчизняному ринку можна знайти справді «рибні» місця, та ще й з таким заробітком за один місяць, на тлі якого тьмяніють навіть зарплати народних депутатів чи суддів. Ну ось, наприклад, що б ви сказали, якби вам запропонували 96 тисяч гривень на місяць?

А такі зарплати справді є. Міжнародний кадровий портал «Хедхантер», проаналізувавши попит на фахівців за минулий рік, визначив десятку вакансій із найвищими зарплатами (див. таблицю).

Найпривабливіші умови праці традиційно пропонували великі міжнародні корпорації й компанії, що працюють в галузі дистрибуції та торгівлі.

— Протягом 2012 року в ТОП-10 найдорожчих вакансій постійно потрапляли пропозиції для технічних фахівців, керівників різних напрямків бізнесу та фахівців з продажу. Новачками в рейтингу найбільш оплачуваних фахівців стали керівники, інженери і технологи для виробничих підприємств у різних галузях. Проте у річному розрізі ТОП-10 майже повністю належить керівникам. Програмістам і девелоперам поки що не вдалося наздогнати за зарплатами директорів, хоч ТОП-10 будь-якого місяця 2012 року принаймні наполовину складався з вакансій для них, — каже менеджер зі зв’язків з громадськістю «Хедхантера» Наталія Маціпура. — Серед лінійних фахівців найвищі зарплати пропонували у галузі інформаційних технологій, юристам та фінансистам. Декларували роботодавці також високий рівень доходу для «продажників», фахівців з роботи з клієнтами і торгових представників, але в цьому разі йдеться зазвичай про велику процентну або преміальну складову.

Утім, у цьому аналізі «взяли участь» лише ті вакансії, у яких був вказаний рівень зарплат. Однією з найяскравіших характеристик українського ринку праці фахівці «Хедхантера» називають небажання роботодавців вказувати рівень заробітної плати в оголошеннях. Ці дані містять не більш як 20% вакансій. В інших країнах роботодавці відкритіші у наданні такої інформації. Наприклад, у Росії із зазначенням оплати публікують до 60% вакансій, у Великобританії — до 90%.

Не робота, а казка: і зарплата йде, і підготовка до сесії. Фото Володимира ЗAЇКИ

Не на кожну «вудку» «клюють» великі гроші

Середня зарплата, за даними «Хедхантера», для лінійних офісних фахівців у 2012 році становила 5—6 тисяч гривень, а для менеджерів середньої ланки — 10—12 тисяч. Зарплати керівників та директорів стартують із 16—18 тисяч, і багато в чому залежать від розміру компанії та кваліфікації менеджера.

Але на такі зарплати щастить небагатьом. Фахівці «Хедхантера» зауважують, що попри високий рівень зарплат у верхньому сегменті ринку спостерігається дуже велика різниця між максимальною і середньою заробітною платою. Так, середня заробітна плата, яку публікують у пропозиціях про роботу лінійному офісному спеціалістові в Києві, — 5—6 тисяч гривень. А ось мінімальна межа зафіксована на рівні 1—1,5 тисячі. Такий заробіток зазвичай пропонують тим, хто перебуває лише на старті своєї кар’єри, — стажистам, студентам.

Та навіть із такими середніми показниками ситуація вимальовується досить непогана. Однак тут варто зауважити одну річ. «Хедхантер» аналізує ситуацію за тими вакансіями, за якими роботодавці шукали працівників через цей сайт.

Держстат же, який фіксує всі дані із зарплат у народному господарстві, наводить інші цифри, і вони відрізняються в рази в бік зменшення. Так, за даними Держстату, найвищі зарплати в листопаді минулого року за галузями народного господарства зафіксовано, як і попереднього місяця, в авіаційному транспорті — в середньому 10 324 гривні. Найнижчі ж, за якоюсь іронією, — у людей, які мають вудки в руках не в переносному, а в прямому сенсі, — у працівників рибного господарства: 1874 гривні. Не набагато вищі від них зарплати працівників лісового господарства (2192 гривні) і охорони здоров’я (2215 гривень). Як кажуть, на такі гроші не розжирієш. 

Утім, і на «дорогій» роботі працедавці грошима не розкидаються. За даними «Хедхантера», до кінця 2012 року зменшилася кількість вакансій для високооплачуваних ТОП-менеджерів та збільшився попит на недосвідчених працівників, тобто тих, які «коштують» менше. Це реакція роботодавців на загальну економічну нестабільність. Кінець року для них був періодом вичікування, традиційної осінньої активності вони не виявили. І не поспішали відкривати нові вакансії. Водночас шукачі проявили традиційну сезонну активність восени 2012-го.

До всього, у 2012 році помітно знизилися вимоги до досвіду спеціалістів. Якщо раніше основна група вакансій була з поміткою «3—6 років», то у 2012-му значно зросла кількість пропозицій для тих, хто пропрацював усього 1—3 роки. Відповідно група «3—6 років» поповнилася за рахунок вакансій, у вимогах до яких раніше вказували досвід роботи понад 6 років.

Хоч, можливо, тут спрацював і чинник елементарної розумної логіки. Адже раніше серед оголошень, які публікували у виданнях з пошуку працівників, чимало було й таких, які, крім реготу, іншої реакції не викликали: «шукаємо висококласного фахівця, вік — 22—25 років, досвід роботи — 5—6 років». Погодьтеся, вундеркіндів, які до такого віку встигають закінчити виш та ще й набути бажаний роботодавцеві досвід роботи, у нас малувато.

— Роботодавці шукають тих, хто продаватиме. Більшість вакансій так чи інакше зав’язані на продажу: власне продаж, банки, страхування, маркетинг, частина вакансій в автобізнесі, фінансах (фінансові консультанти). Майже у всіх профгалузях продаж або отримання прибутку (подібні алгоритми роботи) займають принаймні третину вакансій. Це загальносвітова тенденція. В Україні первинна мета продажу — не просто зростання обігу компанії, а виживання бізнесу. Тому у профгалузі «Продаж» зарплатні ставки нижчі, а відсоток від продажу вищий, — пояснює Наталія Маціпура. — Також залишився виразний тренд ринку — ажіотажний попит на програмістів. Окрім того, накреслилася нова і перспективна тенденція: висока затребуваність фахівців в агросекторі (агроменеджерів) і кваліфікованих спеціалістів на виробництво. Причина — активний розвиток агробізнесу в останні роки. Також у  регіонах попитом користуються фахівці виробничої сфери і кваліфіковані представники робітничих спеціальностей.

Кого скоротять цього року

За даними дослідження аудиторської компанії Ernst&Young, у 2013 році найбільший приріст зарплат (до 10%) очікується в галузях FMCG (товари щоденного попиту), «Фарма» і «Рітейл». До 8% зростуть зарплати працівників банківської сфери та готелів. Найменше зростання очікується з галузі страхування — до 5%. Студентам навряд чи варто чекати значних підвищень оплати праці в 2013 році.

За даними дослідження компанії Ernst&Young, у 2013 році більшість компаній орієнтуватиметься на збереження статус-кво. Ті, хто має намір цього року збільшити кількість співробітників, робитимуть це за рахунок адміністративної ланки (34%). Найбільший ризик потрапити під скорочення — для допоміжного персоналу та робітників (10%), найменший — для вищого керівництва (2%).

Топ-10 найбільших зарплат 2012 р.

 Посада                                                                                                      Зарплата (грн.)* 

1  Distribution Company CEO                                                                      96 тис. грн 

 (виконавчий директор в дистрибуційну компанію) 

2  Chief Operating Officer (виконавчий директор)                                    96 тис. грн 

3  Комерційний директор                                                                         60 тис. грн 

4  Генеральний директор роздрібної мережі                                           60 тис. грн 

5  Фінансовий директор (агрохолдинг)                                                   60 тис. грн 

6  Senoir Engineering Manager (провідний інженер)                                   60 тис. грн 

7  Country manager (IT/Telecom)

 (генеральний директор представництва)                                                56 тис. грн 

8  Керівник будівельних проектів                                                              50 тис. грн 

9  Директор з правових питань                                                                 48 тис. грн 

10  Директор з продажу та роботи з клієнтами                                        48 тис. грн 

За даними «Хедхантера»

Плановані зміни заробітних плат на 2013 рік (за даними дослідження компанії Ernst&Young)

Галузь/категорії співробітників

Всі галузі

ИИЄ6

Банки

Фарма

Страхування

Ритейл

Готелі

Вище керівництво

10%

10%

Поза доступом

10%

5%

10%

Поза доступом

Середня керівна ланка

10%

10%

8%

10%

5%

10%

8%

Проф./адмін ланка

10%

10%

8%

10%

5%

10%

8%

Допоміж. перс / робочі

10%

10%

8%

10%

5%

10%

8%

Плани стосовно кадрової політики на 12 місяців (липень 2012 — червень 2013)

Плани

Вище керівництво

Середня керівна ланка

Проф./адмін. ланка

Допоміж. перс/ робочі

Збільшити кількість співробіників

11%

21%

34%

24%

Кількість співробітників змінити

87%

72%

58%

66%

Скоротити кількість співробітників

2%

7%

8%

10%