РОБОЧА ПОЇЗДКА

Напередодні Дня шахтаря Президент Віктор Янукович побував на Донеччині

У Свято-Варваринській каплиці обласного центру глава держави взяв участь у панахиді за загиблими на виробництві шахтарями. Після молебню Віктор Янукович поставив свічку в пам’ять загиблих гірників та поклав квіти до ікони Святої великомучениці Варвари. Після завершення панахиди Президент поспілкувався з людьми й наголосив на важливості вшанування праці шахтарів та пам’яті гірників, загиблих на виробництві.

Опісля в Донецькому обласному національному музично-драматичному театрі Віктор Янукович провів збори до Дня шахтаря. Розпочалися вони з ушанування пам’яті гірників Дмитра Ємельянова та Валерія Логвінова,  загиблих у середу на шахті «Покровська». До слова, у зв’язку з трагедією в Донецьку вчора було скасовано всі святкові та розважальні заходи.

Держава зробить усе для збереження роботи шахт. Фото Aндрiя МOСIЄНКA

У ході виступу на зібранні Віктор Янукович окреслив основні шляхи реформування країни загалом і паливно-енергетичного комплексу зокрема. Це, на його думку, прискорить розвиток реального сектору економіки та основних галузей промисловості.

«Остаточна мета цього процесу — створити галузь нової економічної якості за рахунок упровадження передових технологій виробництва та управління, сучасних стандартів безпеки праці», — сказав Віктор Янукович. Це частина великого плану з диверсифікації джерел споживання енергії, зменшення залежності від зовнішніх постачань енергоносіїв та впровадження енергоощадних технологій.

Уже здійснено заходи для збільшення використання вугілля на внутрішньому ринку. «Так ми створюємо ринкові умови для розвитку вугільної галузі», — сказав Президент.

А пріоритетним вектором державної політики стане збереження фонду перспективних працюючих шахт, який існує, повідомляє прес-служба Президента. «Наше завдання — синхронізувати реструктуризацію неефективних підприємств і створення нових сучасних виробництв у цій галузі», — сказав глава держави. Тож закриття збиткових шахт обов’язково відбуватиметься паралельно із забезпеченням гірників новими робочими місцями та збереженням рівня соціального захисту. Для багатьох міст і селищ вугільні підприємства є містоутворюючими. Тому держава зробить усе, аби зберегти потенціал галузі для реального сектору економіки і направити його на нові високотехнологічні виробництва.

«Стабільна ж робота шахтарів є гарантією енергетичної безпеки України, гарантією розвитку шахтарських міст і основою добробуту мільйонів сімей», — переконаний Президент. Адже вугільна галузь однією з перших вийшла на докризові обсяги виробництва і навіть перевищила їх.

«За останні три роки зростання видобутку вугілля перевищило 15 мільйонів тонн, а за сім місяців цього року вже видобуто 48 мільйонів тонн, що на 12% вище за план», — уточнив Віктор Янукович, додавши тезу про важливість залучення у вугільну галузь приватних інвестицій. Зокрема шляхом удосконалення механізмів державно-приватного партнерства, які використовуються в модернізації вугільних підприємств.

Крім того, до кінця 2014 року має бути остаточно реформовано ринок вугільної продукції, в галузі буде завершено приватизаційні процеси. Тому присутні з ентузіазмом сприйняли запевнення у подальшому зростанні заробітної плати шахтарів. «Це зростання ми пов’язуємо зі зростанням продуктивності праці, підвищенням ефективності роботи шахт», — сказав глава держави. Нині середньомісячна заробітна плата в галузі досягла 5632 гривні, що майже на 10% вище, ніж торік, і більше, ніж у будь-якій іншій галузі промисловості. І своєчасна виплата заробленого — головне завдання керівників усіх рівнів.

«Держава жорстко контролюватиме виконання всіх передбачених законом соціальних гарантій шахтарям та їхнім сім’ям. Це також стосується гідного пенсійного забезпечення ветеранів шахтарської праці», — зазначив Президент, додавши, що молоді кваліфіковані фахівці, обираючи шахтарську професію, матимуть дієві стимули.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»