У нинішніх непростих умовах диверсифікація експортних потоків та пошук нових ринків збуту може надати відчутного позитивного імпульсу для розвитку української економіки. Після підписання політичної частини Угоди про асоціацію з Європейським Союзом наші західні партнери ухвалили юридичне рішення про відкриття в односторонньому порядку свого ринку для українських товарів. Тож із 24 квітня вітчизняні товаровиробники отримають нагоду закріпитися на цьому величезному та перспективному ринку. Як це зробити, було обговорено під час зустрічі Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, керівників профільних відомств та глави Представництва ЄС в Україні Яна Томбінськи з представниками бізнесу.       

Передусім глава уряду нагадав, що з другої декади цього місяця  ЄС в односторонньому порядку відкриває свій ринок, фактично застосовуючи всі торговельні преференції, передбачені в економічній частині Угоди про асоціацію. При цьому ми свій ринок не відкриваємо і зберігаємо всі захисні механізми в постачанні європейських товарів до України.

Наші птахівники впевнені у якості своєї продукції. Фото УНIAН

Говорячи про очікувані результати, Арсеній Яценюк повідомив: «Якщо ми зараз невідкладно розпочнемо постачання наших товарів у Європейський Союз, то наші експортери додатково отримають близько 500 мільйонів євро. У нинішніх умовах це неймовірно великі гроші». За його словами, фактично звільнено від ввізних мит 83% всієї сільськогосподарської продукції та майже всі промислові товари, що постачаються з України до країн ЄС. При цьому ще до 16% товарних позицій у сільському господарстві застосовуватимуться нульові тарифні квоти. Це означає, що виробники цих категорій товарів зможуть постачати стільки продукції, скільки зможуть продати.

А потенціал у деякої нашої продукції високий. Так, Прем’єр зазначив, що він мав зустріч із вітчизняними виробниками м’яса птиці. Вони готові до впровадження нульової тарифної квоти до української курятини, впевнені у її конкурентоспроможності, переконані, що цю продукцію купуватимуть, вона завойовуватиме європейський ринок.

«Настав час дуже швидких і конкретних рішень. Український бізнес просив відкрити двері європейської економіки. Ми відкрили ці двері. Тепер у них треба заходити, навіть не заходити, а швидко-швидко забігати. Адже якщо ми не займемо сегмент цього ринку, його займуть конкуренти. А в сучасному глобальному світі виграє тільки той, хто швидко й ефективно працює», — наголосив глава уряду. У цьому контексті він звернувся до урядовців та бізнес-асоціацій, аби ті провели широкі консультації в регіонах. Місцеві адміністрації мають отримати вичерпні переліки інструкцій як допомогти підприємствам вийти на європейський ринок.

Преференції від ЄС вкрай актуальні з огляду на нинішні відносини з Росією. «Незважаючи на наявність двосторонніх угод, Росія тривалий час закриває нам свої ринки. Ми захищатимемо своє право на вільну торгівлю з усіма країнами, зокрема і законне право на торгівлю з Російською Федерацією. Таке право захищатиметься всіма методами, зокрема через механізми Світової організації торгівлі. Але зараз я хотів би говорити виключно про європейський ринок. У нас є новий напрямок, і  в цьому новому напрямку ми повинні бути найактивнішими», — резюмував Арсеній Яценюк.