Оформлення субсидій для населення, зокрема в контексті підвищення тарифів на газ та житлово-комунальні послуги, підготовка до закінчення навчального року, стан будівництва й ремонту доріг протягом 2016-го, а також актуальні проблеми регіонів були в центрі уваги селекторної наради, яку провів Прем’єр-міністр Володимир Гройсман із головами обласних, Київської міської держадміністрацій, голів обласних рад та міських голів обласних центрів.

Нарада відбулася гарячими слідами по завершенні чергового урядового засідання. Тож Прем’єр поінформував учасників зібрання про деякі свіжі рішення. Зокрема про затвердження переліку інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку на поточний рік обсягом 1,1 мільярда гривень. Водночас залишаються нерозподіленими 1,9 із трьох мільярдів гривень, передбачених у Державному фонді регіонального розвитку на реалізацію інвестиційних проектів і програм регіонального розвитку. Тому Володимир Гройсман закликав представників областей до кінця травня підготувати пропозиції з фінансування необхідних проектів.

«Ми чекаємо на ваші пропозиції, щоб Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ дуже швидко й чітко опрацювало, ми їх затвердили, і кошти було спрямовано на території та місця», — зазначив глава уряду.

Субсидій має вистачити

Ішлося й про тарифну тематику. Так, після запровадження єдиної ціни на газ громадяни мають отримати адресну допомогу для компенсації витрат. У зв’язку з цим перед місцевою владою поставлено завдання забезпечити максимально якісне надання субсидій, так би мовити, без зайвої бюрократії та черг. «Питання належної організації призначення субсидій для того, щоб кожна українська родина адресно отримала державну компенсацію — це пріоритет №1», — цитує слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Аспекти цієї тематики докладніше розкрив віце-прем’єр-міністр Павло Розенко. Так, для 5,5 мільйона українських родин, які вже оформили субсидії, з 1 травня їх переоформлення має відбутись автоматично, без жодних додаткових звернень. «Їм не треба буде нікуди ходити й заповнювати документи. Це мають зробити в автоматичному режимі управління соцзахисту відповідних місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування, — цитує слова урядовця його прес-служба. — За рік усі механізми напрацьовано. Тому переоформлення має відбутися без жодних затримок».

Віце-прем’єр-міністр зауважив, що, за попередніми розрахунками, додатково до управлінь соцзахисту можуть звернутися приблизно 2,5 мільйона українських родин. «Для цієї категорії громадян, які звертатимуться по субсидію вперше, прийом заяв потрібно організувати вже зараз, аби згодом, перед опалювальним сезоном, не створювати ажіотажу. Тому глави адміністрацій повинні донести це до людей», — звернувся Павло Розенко до керівників місцевих органів влади.

Мінсоцполітики вже передало в області необхідне інформаційне й програмне забезпечення для перерахунку субсидій за новими нормативами, забезпечивши механізми для оперативного оформлення і переоформлення субсидій на місцях.

Загалом уряд додатково передбачив у держбюджеті 5,3 мільярда гривень на субсидії. З урахуванням попередніх цифр це сягає майже 40 мільярдів. Цього цілком достатньо для спокійного проходження наступного опалювального сезону. До слова, середній розмір субсидії минулого опалювального сезону становив приблизно 1200 гривень.

Працюватимуть по-партнерськи

Глава уряду наполягає й на якнайшвидшому започаткуванні масштабного поточного ремонту доріг, щоб принаймні зупинити руйнацію дорожнього господарства. Адже, за його словами, «це наші спільні дороги, ми ними їздимо, ми ними користуємося. Я дуже хотів би, щоб на місцях навіть якості ямкового ремонту приділяли належну увагу».

Не менш важлива підготовка до закінчення поточного й початку наступного навчальних років. Тут місцеву владу закликано активніше закуповувати шкільні автобуси, підручники, сприяти літньому відпочинку дітей у пришкільних таборах.

Слід пам’ятати, що в межах розпочатої децентралізації з 1 травня місцева влада отримала більше повноважень і можливостей. Утім, уряд і надалі делегуватиме повноваження на місця з урахуванням фінансової децентралізації.

Загалом взаємодія з місцевою владою буде одним із пріоритетів діяльності уряду. «Хочу запевнити, що уряд був і залишається вашим надійним партнером. Ми встановлюватимемо простий зв’язок, щоб ви могли комунікувати з будь-яким міністерством, якщо це потрібно для вирішення найнагальніших питань. Для нас найголовніше — не вирішувати за вас, а допомагати вам і не заважати робити справи», — запевнив Прем’єр.

Його принципова позиція полягає в забезпеченні механізмів ефективного вирішення тих завдань, які громадяни ставлять перед владою. І від того, як вони відчуватимуть реалії життя, влада визначатиме пріоритети своєї роботи. А діяльність місцевої влади має бути спрямовано на максимальну взаємодію з громадою та громадянами. «Одне з головних завдань, яке стоїть перед нами, — змінити депресивні умови, в яких живуть люди», — окреслив завдання Володимир Гройсман. Він пообіцяв регулярно проводити такі зустрічі, щоб тримати руку на пульсі регіонів.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»