Праця аграріїв формує позитивний імідж нашій країні. Аграрні підприємства долучаються й до розвитку українського села. Серед них ПрАТ  «Зернопродукт МХП», яке за сучасними технологіями обробляє  понад 91 тисячу гектарів землі, забезпечуючи на всій площі високі результати. Це сумлінний платник податків, він своєчасно розраховується з людьми за оренду земельних паїв та здійснює багато соціальних проектів у селах.

Фото надане автором

Перспектива  йде від землі

На Вінниччині такого посушливого року, як нинішній, навіть старожили не пам’ятають. В її південних районах, наприклад Бершадському, на деяких полях кукурудза висохла ще зеленою. Якщо неврожай спіткав дрібного фермера, йому дуже складно відновити виробництво. Інша річ, якщо працюєш у складі компанії, де об’єктивні ризики розкладають на всю структуру.  Директор ПрАТ «Зернопродукт МХП» Володимир Онука зауважив, що цього року Бершадська філія, як і всі інші, своєчасно посіяла озимі культури й повністю матиме ресурси для  проведення весняно-польових робіт.

«Наше підприємство входить до складу вертикально інтегрованої компанії ПАТ «Миронівський хлібопродукт», яка  побудована грамотно і тому  стійка до ризиків. А це гарантія для держави, що щороку будемо із власним хлібом, м’ясом та надходженнями в іноземній валюті», — каже керівник і зауважує, що в сільськогосподарській галузі  нашої країни є простір для роботи різних товаровиробників — малих, середніх і великих. Інша річ, що правила гри мають бути довгостроковими, адже з урахуванням цього аграрії складають плани, беруть кредити. «Товариство працює  за новітніми технологіями, використовуючи  високопродуктивну техніку».  Директор ПрАТ  «Зернопродукт МХП»  Володимир ОНУКА

Як сумлінний платник податків товариство зацікавлене  у прозорій та ефективній роботі  вітчизняногоаграрного бізнесу. «В Європі фермери отримують дотацію від держави, а в нашій країні єдина преференція — фіксований податок. Проте з наступного року його хочуть скасувати, що може зруйнувати аграрний бізнес», — зазначив Володимир Онука.

У структурі холдингу ПрАТ «Зернопродукт МХП» одне з  найпотужніших серед аграрних. Саме йому доручили повністю забезпечувати потребу в кормах одного з найбільших у світі ТОВ «Вінницька птахофабрика», яке постачає продукцію у багато країн, зокрема на ринок Євросоюзу. Із завданням ПрАТ «Зернопродукт МХП» успішно справляється, вирощуючи пшеницю, кукурудзу, сою, соняшник, ячмінь, ріпак, сорго тощо. Тож левова частка його врожаю надходить на світовий ринок переробленою, натомість  у країні залишається додана вартість, що сприяє створенню нових робочих місць  і наповненню місцевих бюджетів. 

Як наука каже

Рік у рік підприємство працює стабільно, забезпечуючи європейські врожаї. Хоч цього року деякі його лани охопила посуха, на круг зібрали по 6 тонн пшениці (на частині полів по 8—9), по 4 тонни ріпаку, по 3,6 тонни соняшнику. Кукурудзи на зерно буде по 6 тонн, хоч зазвичай її збирають по 9,5 тонни з кожного гектара. Небагато аграріїв нині можуть похвалитися такими здобутками. «Ми працюємо на плановий врожай. Ще восени визначаємо, який результат отримаємо в наступному році, й під це закладаємо ресурси», — зазначив Володимир Онука.

Товариство тісно співпрацює із провідними вітчизняними науковими інститутами, вивчає і впроваджує в роботу досвід провідних світових компаній. І саме вдосконалює виробничі технології. Серед складових, які забезпечують  високі врожаї, керівник назвав  новітні технології, кращі світові гібриди, системи удобрення полів органічними і мінеральними добривами, високопродуктивну техніку, систему захисту рослин. До речі, гербіциди тут використовують лише відомих у світі західних фірм, які гарантують якість та безпеку людині й землі.

«Ми дбаємо про збереження і підвищення родючості землі, яка годуватиме і наступні покоління українців. Щодня вносимо тисячу тонн органічних добрив  — за рік це майже 400 тисяч тонн. Хто ще стільки вносить?» — констатує Володимир Онука.

За теперішніх цін на мінеральні добрива багато фермерів хочуть купувати в «Зернопродукту» пташиний послід, але ним тут не торгують, бо самим потрібен. Крім того, із тваринницьких ферм надходить на поля перегній.

Молочне скотарство тут — не лише інструмент працевлаштування селян, а й дає стабільні надходження. Підібрали команду грамотних спеціалістів, які кожну ферму — велику чи малу — перетворюють на прибуткову, впроваджуючи в її роботу сучасні досягнення. Нині сто тонн молока щодня виробляють ферми товариства, що значно більше, ніж кілька років тому. Рентабельність його виробництва становить приблизно  30% — це добрий показник. Задля прогнозованого підвищення продуктивності дійного стада  в селі Іванівська Слобідка Калинівської філії товариства створено комплекс, де вирощують нетелей. А на філії імені Мічуріна та в Немирівській філії створили ферми з відгодівлі бичків. Вони теж працюють прибутково. Як і радить наука, підприємство впровадило повну спеціалізацію на фермах: окремо  виробництво молока, вирощування нетелей, відгодівля бичків. З вересня цього року в Гайсинській філії почав діяти перший у ПрАТ «Зернопродукт МХП» доїльний зал типу «ялинка».

Тож  виробництво продукції  в  господарстві організовано по-сучасному, а зарплату нараховують від отриманого результату. «Якщо платити людям, щоб вони могли лише собі куфайку і чоботи придбати, то країна з бідності не вийде. Це не наш шлях. У нас чітко спланована організація праці й люди добре заробляють», — запевнив Володимир Онука. За його словами, місячна заробітна плата окремих механізаторів у період сезонних робіт становить 10—12 тисяч гривень, а у тваринництві — 4—5 тисяч. У товаристві діє потужна система мотивації до праці. Зокрема,  працівникам надають службові автомобілі та житло, а також за підсумками року — щорічну мотиваційну премію.

Допомога адресна

Понад 30 тисяч людей здали в оренду ПрАТ «Зернопродукт МХП» свої земельні ділянки. Вони знають, що якість їхньої землі товариство збереже й належно розрахується з ними. На пай селяни переважно беруть зерно, з якого печуть хліб, а кукурудзу та ячмінь згодовують свійським тваринам. Із власної ініціативи підприємство платить  більше від визначеної норми. Так, цього року розрахувалося з людьми в середньому в розмірі 6% грошової оцінки земельного паю.

ПрАТ «Зернопродукт МХП» сповідує соціальну відповідальність бізнесу, має програму щодо розвитку сіл, кошти на реалізацію якої закладає у річний бюджет. Лише з початку цього року воно надало благодійної допомоги на суму понад 4,5 мільйона гривень.

Тут стало правилом дбати про дитсадки і школи, заклади сільської медицини й будинки культури. Також у товаристві не відмовляють допомогти прокласти  водогін або відремонтувати міст, що і зробили в селі Данківці Іллінецького району.

«Керівників своїх філій ми зобов’язали контролювати ці кошти, щоб їх повністю використовували на благо тієї чи іншої громади», — каже Володимир Онука.

Для потреб українських військових у зоні АТО підприємство відправило понад 30 своїх автомобілів. Товариство має волонтерів і роботу організувало так, що надає допомогу конкретній військовій частині або солдатові. Власним транспортом доставляє необхідне (бронежилети, каски, зимовий одяг, продукти тощо), і його розподіляють між бійцями.