Час від часу наш східний сусід висловлює претензії до тих чи інших продовольчих товарів, вироблених українськими підприємствами. Проте, як виявилося, сварячи наших виробників, росіяни чомусь забувають слідкувати за якістю власної харчової продукції. Щоб виправити цю ситуацію, голова депутатської фракції ВО «Свобода» народний депутат Олег Тягнибок звернувся до Держспоживінспекції стосовно невідповідності більшості російських товарів вимогам чинного законодавства України, а також масових порушень прав споживачів під час їх реалізації. За цим зверненням фахівці Держспоживінспекції розпочали проведення відповідних заходів.

Навіть діти знають, що їсти можна лише якісні цукерки. Фото Володимира ЗAЇКИ

За результатами проведеної роботи встановлено: деяка продукція від російських виробників, що продається у нашій торговельній мережі, реалізується всупереч вимогам статті 38 Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів», статтям 15, 19 Закону України «Про захист прав споживачів» та положенням Технічного регламенту щодо правил маркування харчових продуктів, затвердженого наказом Держспоживстандарту України.

Зокрема, за результатами перевірки встановлено невідповідність вимогам українського законодавства продукції деяких російських товаровиробників. Це такі як ВАТ «Красный Октябрь» (м. Москва) і продукція під цією торговою маркою: молочний шоколад «Красный Октябрь», цукерки «Красный Октябрь», «Мишка косолапый» медовий грильяж, «Мишка косолапый». Також є питання до ВАТ «Кондитерський концерн Бабаєвський» (м. Москва) і солодощів від цього виробника — це шоколад «Вдохновение» гіркий, шоколад «Бабаевский» з фундуком.

Ще один виробник, до якого у фахівців із захисту прав споживачів виникли запитання, — ВАТ «Рот фронт» (м. Москва). Він представляє на нашому ринку таку продукцію: цукерки «Батончики «РОТ ФРОНТ», цукерки «Bon-Bon» м’яка карамель, нуга і горіхи. Завершує список «солодких правопорушників» виробник ЗАТ «Фабрика «Русский шоколад» (м. Москва) з шоколадом «Элитный горький пористый».

Як довела перевірка, не відповідають вимогам чинного українського законодавства не лише солодощі, які продаються у вітчизняній торговельній мережі, а й деякі інші російські продукти. Претензії є й до виробника ТОВ «Лакталіс Істра» (Росія, Московська область) і низки його сирів плавлених «Президент»: з шинкою в скибках, «Президент «Моцарелла» в скибках, «Вершковий» у скибках, «Легкий вершковий» в скибках, «Мааздам» в скибках та «Вершковий».

Продукція ТОВ «Вічунай-Русь» (Калінінградська область), яке виготовляє і продає на українському ринку оселедець філе-шматочками «Традиційний» в олії, також не відповідає нашим вимогам. Як показала перевірка, є претензії й до ТОВ «Роскон» (Калінінградська область) та його продукції — скумбрії в томатному соусі атлантичної та сардини атлантичної натуральної з додаванням олії.

— Ми вживаємо відповідних заходів щодо вилучення зазначеної та іншої російської продукції, яка розповсюджується з порушеннями, з гіпермаркетів основних торговельних мереж, — зауважив голова Держспоживінспекції Сергій Орєхов. — Нечесним реалізаторам та виробникам варто пам’ятати, що права українського споживача надійно захищені. Оскільки споживачі — не лише доросле населення України, а й наше майбутнє, наші діти, то фахівці Держспоживінспекції завжди оперативно й гостро реагують на проблемні питання, які виникають на споживчому ринку.

Катерина БРАТКО  
для «Урядового кур’єра»