21 червня 1992 року на львівському стадіоні «Україна» футболісти сімферопольської «Таврії» стали першими чемпіонами незалежної України. У фінальному матчі підопічні заслуженого тренера Анатолія Заяєва обіграли київських динамівців. Восени того ж року кримський клуб представляв нашу країну в розіграші Ліги чемпіонів.

22 роки потому ситуація навколо популярного клубу нагадує театр абсурду. Минулого четверга бюро виконкому Російського футбольного союзу (РФС) затвердило участь одразу трьох наших клубів у чемпіонаті сусідньої країни. Команда ТСК (Сімферополь), а також СКЧФ (Севастополь) і «Жемчужина» (Ялта) зіграють у другому дивізіоні першості Росії — зоні «Південь».

На початку літа РФС повідомив, що веде консультації з ФІФА і УЄФА щодо  включення кримських футбольних клубів у чемпіонат Росії. А колишній голова організації В’ячеслав Колосков навіть публічно припустив, що «Таврії» та «Севастополю» буде комфортно грати в першій російській лізі разом із командами Владивостока, Хабаровська, Уфи та Новосибірська.

У відповідь президент ФІФА Йозеф Блаттер нагадав самопроголошеним реформаторам статтю 84 статуту, в якій зазначено: асоціації, ліги або клуби, які входять до складу членів ФІФА, не мають права приєднуватися до іншого члена ФІФА або проводити матчі на території іншого члена ФІФА, щоправда, бувають винятки, але тоді потрібно отримати дозвіл від обох сторін та їхніх конфедерацій (в Україні — від УЄФА) та ФІФА.

Президент РФС Ніколай Толстих та його колеги пішли іншим шляхом, вдавшись до неприйнятного в цивілізованому співтоваристві відвертого шахрайства. Вони не знайшли нічого кращого, як зареєструвати футбольні клуби з Криму та Севастополя у Краснодарі та Ростові-на-Дону.

Останні події свідчать про те, що спроби переконати або попередити про непоправні наслідки цих та інших авантюр — шлях в нікуди. Єдина мова, яку розуміють у Кремлі, це мова санкцій та ультиматумів. Немає жодних сумнівів у тому, що на кричущий випадок з кримськими клубами Міжнародна федерація футболу відповість належним чином. Під великим питанням може опинитися старт збірної Росії у відбірному циклі Євро-2016 у Франції. Напевне, набере нових обертів і скандал навколо проведення в сусідній країні чемпіонату світу з футболу 2018 року. Днями віце-прем’єр Великобританії Нік Клегг закликав позбавити Росію права його проведення.

Віце-прем’єр назвав неприпустимим те, що Путіна удостоять престижу приймати глобальний футбольний турнір, і закликав до більш жорстких санкцій щодо Москви. За його словами, поведінка президента РФ досягнула критичної позначки і «виходить за рамки дозволеного». Він попередив: якщо дозволити Росії провести ЧС-2018, то решта світу покаже свою слабкість і нещирість.

ПРЯМА МОВА

Анатолій ПОПОВ,
перший віце-президент Федерації футболу України:

— Наша позиція відома всім, вона не зазнала змін: Крим — частина України, тож усі футбольні об’єкти півострова й надалі перебувають під юрисдикцією ФФУ. Відповідне рішення нещодавно ухвалили члени виконкому. Іншого бачення ситуації у нас не було, немає і ніколи не буде! Повторюю: вітчизняна Федерація за жодних обставин не погодиться на будь-яке інше тлумачення стану справ.

Рішення, яке прийняли наші російські колеги, мені зрозуміти важко. Російський футбольний союз грубо порушив Статут та регламентні норми ФІФА, за що, безперечно, доведеться відповідати.