БЛАГОДІЙНІСТЬ

На Донеччині найвищий показник серед усіх  регіонів країни з усиновлення 

Уболівальники зі стажем, мабуть, пам’ятають художній фільм із промовистою назвою «Одинадцять надій». Ішлося в ньому про футбольну збірну країни. А ось заплановане спортивне дійство на «Донбас Арені», схоже, можна назвати «Сто одинадцять надій». Адже в товариському матчі проти гравців «Шахтаря» виступили 111 дітей із дитячих будинків та інтернатів. Тих дітей, які ще не втратили надії жити й виховуватися в повноцінних сім’ях.       

Дітей знаходять не в капусті

«Сирітству — ні!» — таку назву має проект Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України», що має на меті популяризувати сімейні форми виховання малюків та підтримувати ідею національного усиновлення. За кілька років реалізації згаданої програми не забарилися й багатообіцяючі результати. Адже тільки за вісім місяців цього року 275 дітей із Донеччини розпрощалися з гірким сирітством(178 малюків усиновили громадяни України, а 97 малих донеччан виховуватимуть у родинах за кордоном) — це найвищий показник із усиновлення серед регіонів країни. А всього з початку роботи проекту завдяки спільним зусиллям  2235 дітей з усієї України вже знайшли нових батьків.

У благодійному фонді не приховують, що нинішній рік став найуспішнішим для національного усиновлення. «Це визнають усі експерти, — підтверджує керівник програми «Сирітству — ні!» Дарина Касьянова. — Хоч перешкодою стала адміністративна реформа, що саме почалася. Адже торік ліквідували міністерство у справах сім’ї, молоді та спорту, і ті органи, які повинні були займатися усиновленням, опинилися в «підвішеному» стані. У стадії ліквідації перебуває досі й департамент із усиновлення та захисту прав дітей…»

На жаль, проблем і справді вистачає. Приміром, Наталя та Костянтин Петрови з Криму, які виховують у дитбудинку сімейного типу дев’ятеро малюків (троє з них — власні), розповідають, що проблемою з проблем під час організації дитбудинку стало оформлення документів. І хоч за нормами процедура всиновлення має відбуватися протягом двох місяців, на практиці ці строки значно більші — три, шість місяців, а то й цілий рік. Саме так, наприклад, було в Макіївці, коли сюди кілька разів приїжджали усиновлювачі зі столиці, а засідання суду неодноразово відкладали. Неважко уявити стан 11-річної дитини, яка не розуміла причин цієї тяганини і почала думати, що потенційні батьки просто передумали й відмовляються від неї.

  У рамках проекту був створений інтернет-портал www.sirotstvy.net, де розміщено інформацію про 14 тисяч дітей. Тільки за рік кількість відвідувачів порталу збільшилася на 19% і 1659 малюків-сиріт, анкети яких були там, нині вже виховуються в родинах.

Шлях до родини через… стадіон

 У благодійному фонді переконані, що дуже багато залежить і від того, як керівники того чи того регіону або міста ставляться до проблеми усиновлення. Зокрема Донеччині в цьому плані дуже пощастило, оскільки партнером проекту ще рік тому став ФК «Шахтар», який вважається своєрідним локомотивом у популяризації ідеї всиновлення. А як саме популярний клуб справляється з цією місією, засвідчує один із характерних випадків. Під час чергового футбольного матчу за участю гірників демонстрували ролик «Дитині потрібна родина». Один із чоловіків-уболівальників, побачивши там хлопчика, порадився з дружиною і вони вирішили всиновити дитину, яку нині й виховують у цій родині. 

 «Для клубу проект «Сирітству — ні!» дуже важливий, і ми вирізняємо його з низки інших проектів у нашій соціальній політиці, — розповідає генеральний директор ФК «Шахтар» Сергій Палкін. — Тому не зупинятимемося на досягнутому і разом із фондом запланували на майбутнє чимало цікавих соціальних заходів. Серед них футбольний матч 11 футболістів клубу та 111 дітей-сиріт. Також хочемо разом із футболістами збудувати будинок сімейного типу, де мешкатиме велика й дружна родина, в якій, можливо, колись з’являться й футболісти. Ми на це сподіваємося».                     

 Сергій Палкін також зазначив, що привернути увагу до проблеми сирітства в клубі вирішили ще й через особистий приклад футболістів. Приміром, Рустам Худжамов та Ян Лаштувка, які колись захищали ворота гірників, уже всиновили дітей. А нинішній гравець «Шахтаря» Василь Кобін разом із дружиною ретельно обдумує такий варіант. «Дуже приємно брати участь у соціальних проектах клубу, — підтверджує футболіст. — І що більше ми привертатимемо увагу до цієї проблеми та звертатимемося до вболівальників із пропозицією взяти участь у її розв’язанні, то менше в нашій країні залишиться дітей без батьків».

Фонд Ріната Ахметова «Розвиток України» з 1 червня 2008 року почав реалізовувати всеукраїнський проект, спрямований на розвиток сімейних форм виховання та національного усиновлення.

ДОВІДКА «УК»

Станом на 2011 рік в Україні всього 98 тисяч дітей-сиріт та малюків, позбавлених батьківської опіки. 63 тисячі дітей виховуються в сім’ях рідних та близьких, 9,5 тисячі малих співвітчизників — у прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу. Разом із тим понад 16 тисяч дітлахів нині перебувають в інтернатах.