РЕПОРТАЖ

На Волині, як і по всій країні, завершується сезон полювання на хутрових звірів

Беззвучно стелиться над снігом, з короткими зупинками рухається лисиця... Мене вона не бачить - я стою за густим кущем верби, та ще й у білому маскувальному халаті. Ловлю момент, аби непомітно підняти рушницю, беру хижачку на мушку... "Треба ближче підпустити, аби напевно!" - приходить як для такої ситуації на диво спокійна думка.

У цей момент праворуч лунає короткий тихий свист. Інстинктивно повертаю голову - це новий компаньйон, який стоїть на номері біля річечки, дає знати: на мене рухається хвостата. Краще б він цього не робив! Мить, і кумася, що має прекрасний слух і навіть писк миші чує за півкілометра, змінює траєкторію руху й ховається у заростях очерету. Нічого, там ще один номер стоїть - на нього вийде!..

Але плине час, а такого очікуваного пострілу все немає і немає... От уже і обсипаний з голови до ніг загонич вийшов... Куди ділася? Сходжу зі свого номера і йду з'ясовувати. Ось він, вихідний слід - якраз між двома нашими номерами... Під прикриттям заростей очерету вийшла на поле і піддала жару шубі своїй руда куроїдка!.. Про... Прогавили, словом!

Вертаємося слідами загонича і починаємо шукати таксу. Та за півкілометра від цього місця вчепилася за іншою лисицею і десь зникла в заростях. Коли повернувся до нас десятирічний Ракс, робимо ще дві спроби схопити руду за хвіст, але безуспішно. І хоча за щоки все сильніше хапає мороз і розпочала свій танок хурделиця, на душі світло: цей вихідний ми, на відміну від більшості співвітчизників, провели не на диванах біля телевізорів!..

- ... Право на полювання в області нині мають 12 тисяч мисливців. Хоча регулярно поновлюють контрольні картки 8 -9 тисяч - саме стільки і виходить їх реально в угіддя, -розповів заступник начальника відділу мисливського господарства та охорони і захисту лісу обласного управління лісового та мисливського господарства Руслан Ляшук.

- А як нині щодо здобичі?

- Витрачені на придбання мисливських дозволів, зброю, боєприпаси, спорядження кошти ніколи не окупляться добутим зайцем чи участю в колективному полюванні на копитних... Але - скажіть мені будь ласка! - в яку суму можна оцінити отримані разом із колегами позитивні емоції на природі? Полювання - один із найсильніших антистресових засобів, і вже тільки через це воно заслуговує на підтримку!

Із цими словами мисливствознавця важко не погодитися. А зважаючи на те, що чисельність червоної лисиці в регіоні нині перевищує оптимальну, є і конкретна точка прикладання зусиль шанувальників цього виду активного відпочинку, бо заготівельні ціни на хутро впали, а не боротися із хижаками - те саме, що спостерігати за поширенням пожежі.

... А лисичку, що надурила нас на минулому полюванні, ми провідаємо наступного сезону. І спробуємо ще раз зіграти із нею у зимові "шахи", яким є загінне полювання - перевірити, у кого краще мізки працюють. Звісно, після детального розбору "польотів" у команді і, зрозуміло, заборони на... свист.