ПРИЗНАЧЕННЯ

Новим наставником національної дружини став голова тренерської ради Федерації футболу

Після домашнього Євро-2012 більшість уболівальників була впевнена: збірну України чекає велике майбутнє. Підтвердила ці сподівання і нічия з позиції сили, яку підопічні Олега Блохіна здобули в Лондоні на старті відбору до ЧС-2014.

Два наступних відверто провальних матчі проти Молдови і Чорногорії опустили всіх з небес на землю. Два очки з дев’яти можливих — це найгірший старт у  кваліфікації в історії синьо-жовтої дружини.

Зрозуміло, що в такій ситуації бажаючих повернути важко хвору команду до життя виявилося небагато. Схоже, миттєва відставка Олега Блохіна застала зненацька і наш футбольний штаб. Андрій Баль і Олег Кузнєцов, Олександр Заваров, Харрі Реднапп, Андрій Шевченко — здавалося, епопея з призначенням нового керманича збірної триватиме до березня, коли Євген Коноплянка та його партнери мають зіграти наступну офіційну зустріч з командою Польщі.

Михайло Фоменко відтепер буде під пильним оком телекамер. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Зрештою в фінал конкурсу за право сісти в крісло очільника збірної вийшли голова тренерської ради Федерації футболу Михайло Фоменко і відомий шведський спеціаліст Свен-Горан Ерікссон, який на чолі «Гетеборга» вигравав Кубок УЄФА-1982 та здобував Кубок кубків-1999 разом з італійським «Лаціо». 

Як і передбачали більшість спеціалістів і журналістів, вчора за вітчизняного спеціаліста проголосували всі 15 членів виконкому ФФУ. Тренером молодіжної збірної України призначено колишнього наставника київської «Оболоні» і запорізького «Металурга» Сергія Ковальця. — Плюс Михайла Івановича в порівнянні з варягами — те, що він досконально розбирається в нашому футболі, — переконаний екс-гравець столичного клубу, відомий тренер Володимир Безсонов. — Він має величезний досвід: сам грав у «Динамо», згодом тренував киян, перемагав «Барселону».

Цього наставника можна сміливо назвати продовжувачем справи Валерія Лобановського. При цьому він не копіює Метра, а має свою власну думку з того або іншого питання. Навіщо в такій ситуації запрошувати іноземця?

Нагадаю, що перший матч під керівництвом Фоменка українська збірна проведе 6 лютого. У товариському спарингу синьо-жовті в Севільї зустрінуться з командою Норвегії.

ДОСЬЄ «УК»

Михайло ФОМЕНКО. Народився 19 вересня 1948 року. Захисник луганської «Зорі» і київського «Динамо». Заслужений майстер спорту. Триразовий чемпіон СРСР, дворазовий володар Кубка країни. Володар Кубка володарів кубків і Суперкубка УЄФА (1975), срібний призер чемпіонату Європи (1972), бронзовий призер Олімпійських ігор (1976).

Головний тренер київського «Динамо» (1992—1993), «Вереса» (Рівне) (1994), збірної Гвінеї (1994), «ЦСКА-Борисфена» (Київ) (1994—1996), «Металіста»  (1996—2000, 2001—2002, 2003), ЦСКА  (Київ) (2000—2001), «Металурга» (Запоріжжя) (2003), «Таврії» (2006—2008).

Нагороджений орденом «За заслуги» 3-го ступеня.