На манеж цього сезону виходять гулівери (акторам увійти в образ допомагають ходулі) та найменші в світі за зростом люди — у народі їх називають ліліпутами. Втім, самим їм таке кліше не до вподоби. А директор Національного цирку Людмила Шевченко запросила для певного різноманіття програми — європейські майстри просять за роботу чималі суми у валютному вимірі, а російські... Їм у нас не місце.

Ліліпутів керівник цирку вишукувала тривалий час в усій Україні й таки знайшла. Щоб їх було помітно на арені, до номерів застосували креативний підхід: балет, тварини, яскравий інвентар, мильні бульбашки. І, варто сказати, глядачеві ідейна родзинка припала до душі. За оплесками стало зрозуміло, що найбільше гостям під куполом запам’яталися такі собі тарілки — запозичення з китайського народного циркового жанру й сакральний предмет китайського жонглювання «дьябало». Ці котушки нагадують пісочний годинник і тримаються на нитці, закріпленій на двох палицях. Вони й переплітаються, наче метелики, крутяться, стрибають, здіймаються в повітря.

Гімнасткам пурхати в повітрі допомагає палиця-бамбук

Цього разу Національний цирк вивів на сцену й дітлахів. За візуальними ознаками із ліліпутами їх розрізнити завдяки тонкощам гриму неможливо. Як і за якістю виконання номерів — аматорському мистецтву під куполом місця немає!

На прохання шанувальників Національний цирк залишив на арені хижаків: левів і тигрів, а ще групу екзотичних тварин. Серед новинок: вистави з назвами «Жонгляж у повітрі» та «Хула-хуп» із трансформацією.

Свободу коням дав на кілька хвилин Руслан Яремчук. Благородні вороні виконували вальс, робили реверанси й навіть цілували тренера.

Ці фризи-красені готуються зробити реверанс

Сенсаційним видався номер повітряних гімнасток на бамбуці Катерини Андронової та Есміри Кулієвої. Дівчата на реквізиті завдовжки майже чотири метри, схожому за формою на цю китайську рослину, виконали надскладні трюки. Інший груповий еквілібр під керівництвом Людмили Денисенко вражав трюками трьох дівчат на руках догори дригом, здавалося, неможливими для людини вигинами тіла, стійкою на монопідставці на одній руці.

Швейцарські вівчарки Леонори Богатирьової в цій програмі теж не пасуть задніх — стрибають у кільця, плигають на скакалці, танцюють.

Головний натхненник «Зірок та зіроньок» Людмила Шевченко анонсувала програму представникам ЗМІ словами: «Цирк завжди повинен дивувати». Надвеликого дива за цей період не станеться, а ось культурне заспокоєння, переконана, ці трударі арени гостям таки подарують.

Катерина МАЦЕГОРА,
Світлана СКРЯБІНА

(фото),
«Урядовий кур’єр»