У столичній галереї су часного мистецтва «Триптих Арт» відбулася пер сональна виставка Ган ни Криволап«Обрії». Цьо го разу київська художниця представила живописні пейзажі, створені протягом 2013 року в Сараєво.

Боснійські мотиви Криволап відрізняються ре тельно вибудуваним колоритом. Відчувається, що художниця не ставила собі за мету копіювати кольори з натури, а намагалася забарвити побачені куточки боснійської столиці по-своєму. Кожна з робіт має відбиток певного (щоразу іншого) емоційного стану художниці. Ганна вдивлялася в сараєвські пейзажі в різну пору доби, за різної погоди. Є кілька рис, що об’єднують ці роботи. Авторка милується дахами старих будиночків.  Час від часу ми помічаємо величний гірський краєвид, а інколи мінарет, що одиноко височіє над дахами. Характерно, що художниця написала «місто в чистому вигляді», не впустивши до його простору жодної людської постаті.

Відвідувачам виставки неодмінно впаде в око майстерне володіння всіма відтінками синього. Тінистий бік вулиці, вечірнє небо або навпаки — бездоганно ясне небесне склепіння, просякнуте сонячними променями. Навіть коли художниці потрібен сірий або чорний колір, вона продовжує грати із синьо-блакитними відтінками. Тому відбувається парадокс. Синій колір ми зазвичай вважаємо холодним, а тут він набуває живої теплоти.

Захоплення міським пейзажем — одна з визначальних рис творчості Ганни Криволап. Вона  писала Гурзуф, Стамбул і Київ. Нині художниця прилетіла з Сараєва за день до вернісажу. Відчувається її любов до цього міста. Адже всі пейзажі гранично деталізовані. Вдивляючись у котрусь із панорам, можете багато часу присвятити розгляданню кожної деталі, яку  авторка відображала навіть тоді, коли в кадр потрапляла не одна сотня будиночків. І кожну з цих деталей вона подала по-своєму, пропустивши че рез власне прекрасне відчуття кольору.

Андрій Курков так писав про Ганну Криволап: «Вона вміло перетворює кожне своє живописне «місто» на явище природи, а не на витвір людських рук. Її небо, яке легко змінює настрій і колір, неначе відбиває у собі пейзаж, що розкинувся під ним».

ДОВІДКА «УК»

Свою виставкову діяльність художниця розпочала у шкільному віці. Її роботи зберігаються у приватних колекціях 12 країн, а також у Запорізькому художньому музеї та в «Колекції мистецтв» при Посольстві США в Україні. Цей рік ознаменувався для Ганни черговою перемогою: вона посіла перше місце на Всеукраїнському трієнале «Живопис-2013».