Сьомого січня наймолодша область України — Черкащина — відзначила своє 60-річчя. Крім того, черкащани наполегливо готуються до 200-річчя з дня народження великого земляка — Тараса Шевченка, яке святкуватимемо в березні. Про підготовку до свят, здобутки і проблеми краю в бесіді з нашим кореспондентом розмірковує голова Черкаської облдержадміністрації Герой України Сергій ТУЛУБ.

Голова Черкаської облдержадміністрації Сергій ТУЛУБ— Сергію Борисовичу, очевидно, приємно святкувати такі визначні дати, оскільки трудівникам області є чим похвалитися, є чим пишатися?

— Це справді так. З економічної точки зору Черкаська область завжди славилася як аграрний край. Але на сучасному етапі це вже не суто аграрна, а індустріально-аграрна область на почесному місці серед інших областей України і входить до десятки промислових регіонів країни.

Проте, звичайно, аграрний сектор економіки у нас найвагоміший. Славу житниці України, яка утвердилася в державі за 60 років, ми не тільки достойно несемо, а й примножуємо. Обсяг валової продукції АПК в розрахунку на одну особу більш як удвічі перевищує загальнодержавний показник. Уже третій рік поспіль Черкащина посідає перше місце в Україні за врожайністю зернових та зернобобових культур. А минулорічна врожайність перевершила всі сподівання і є найвищою за всі часи існування області — вперше за всю свою історію Черкащина зібрала чотири мільйони тонн зернових культур!

Третину м’ясопродуктів, чверть консервованих овочів та лікеро-горілчаних виробів, кожну десяту тонну сирів і цукру України виробляють у нашій області.

Такі успіхи в агропромисловому комплексі дають змогу забезпечити стабільність цін на продукти харчування. Ми ініціювали проект «Товари Черкащини», спрямований на насичення споживчого ринку якісними продовольчими товарами місцевих виробників.

— Шевченків край славиться працьовитими людьми, зокрема майстрами високих врожаїв. Та хоч за що вони візьмуться — все роблять як справжні господарі, до ладу. А ось як живеться сьогодні трудівникам, чи відчувають турботу про себе обласної влади?

— Скажу відверто, живеться непросто. Ситуація, в якій ми починали роботу, була далеко не найкращою. У 2008 — 2009 роках область втратила третину промисловості, виробництво будівельної продукції скоротилося наполовину, машинобудування — на три чверті. Головним у той момент було стабілізувати ситуацію, щоб унеможливити подальший спад виробництва. Ми розробили програму «Будуємо нову Черкащину», результатом виконання якої стала позитивна динаміка розвитку господарського комплексу, посилення соціального захисту населення. Зауважу, що програму ми обговорювали з черкащанами і за необхідності вносили корективи, які визначали люди.

Нині взялися за розроблення комплексної стратегії розвитку сільських населених пунктів, якою буде передбачено створення переробних підприємств, що дасть змогу підвищити рівень зайнятості населення, забезпечення житлом працівників бюджетних установ сільської місцевості та підтримку індивідуального житлового будівництва, проведення газопроводів, ремонт доріг, відкриття нових об’єктів побуту.

Зрушення в кращий бік уже окреслилися. За останні три роки значно зросла середня заробітна плата працівників аграрного сектору. Важливою статтею доходів сільських жителів є отримання орендної плати за паї. За три роки селяни додатково отримали близько двох мільярдів гривень.

Для створення нових робочих місць у селі поновлено роботу 25 молочнотоварних ферм та понад 50 кооперативів. За програмою розвитку молочного скотарства жителям сіл за два останні роки передано на безоплатній основі 569 нетелей, ще стільки само буде передано наступного року, що дасть змогу наростити поголів’я корів, зробити відчутний поштовх у відродженні молочного тваринництва.

Уперше в області запроваджено практику укладання угод на соціальне партнерство між сільськими радами та підприємствами, що працюють на території села. Торік укладено понад дві тисячі угод на суму 93,6 мільйона гривень, завдяки чому кожна сільрада одержала в середньому близько 413 тисяч гривень додаткових коштів, які використані на розвиток села: медичні заклади, будинки культури, дитячі садки, освітлення вулиць тощо. Ось так поступово вирішуємо гострі соціальні питання. Стають до ладу нові підприємства і відроджуються старі. Зменшується безробіття, зростають доходи населення. У процесі реалізації соціальних ініціатив Президента Віктора Януковича значно зросли обсяги нарахувань на різні види соціальної допомоги. Торік із державного бюджету надійшло майже 1,2 мільярда гривень, що на 170 мільйонів більше, ніж попереднього року.

Торік в області створено 18 тисяч нових робочих місць. Не можна поряд із цим не помітити, що частину з них ліквідовано — це проблема, над розв’язанням якої нині працюємо. Проте в підсумку кількість робочих місць значно збільшується. Зростають і банківські вклади. За рік жителі Черкащини поклали на банківські депозити близько 1 мільярда гривень. Для порівняння: за 2009 рік люди, навпаки, забрали майже 300 мільйонів гривень.  Водночас зростає товарообіг.  Все це свідчить про те, що в людей підвищуються доходи, і це безпосередньо позначається на збільшенні їхніх особистих заощаджень, підвищенні купівельної спроможності.

— Людина живе не хлібом єдиним. Тим паче на співочій, поетичній Черкащині, де, як кажуть митці, душа співає, де народився й жив великий Пророк українського народу Тарас Шевченко.

— Скажу більше: саме на Черкащині, що дала світові такого генія, як Великий Кобзар, сьогодні є всі умови для творчості — як у літературі й мистецтві, так і в науці та інших галузях. Сплеск народної ініціативи напередодні ювілею Шевченка просто вражає. Звітуючи про свої досягнення, трудівники міст і районів представляють зразки високої майстерності, що яскраво свідчить про невичерпність талантів нашого народу, його неординарність та мудрість.

Готуючись до знакової дати, робимо все, аби відзначити її на належному рівні. Кожну націю оцінюють насамперед за тим, як вона вміє шанувати своїх духовних лідерів. В області організовано цілий комплекс культурно-мистецьких і просвітницьких заходів. Серед найбільш знакових можна назвати всеукраїнські заходи — конкурс «Об’єднаймося ж, брати мої», молодіжний мистецький фестиваль «Кобзареві джерела», літературно-мистецьку акцію (Шевченківські читання) «Кобзар єднає Україну», Всеукраїнський фестиваль шевченківських театрів у Черкасах. Ми започаткували міжнародний проект створення унікального рушника Великому Тарасові, що стартував у Каневі на Чернечій горі. Акція пройде у всіх містах і селах, де бував поет: у Києві, Санкт-Петербурзі, Москві, Новгороді, у містах Казахстану. Нині триває обласний фестиваль народної творчості. Ще один крок до гідного пошанування Тараса Шевченка — відкриття торік 1 вересня в Каневі гуманітарного інституту.

Намагаємося залучити до підготовки до ювілею і вшанування Кобзаря якомога більше представників громади, об’єднати навколо цієї теми різні покоління. Відтак активно запрацювала Вища рада митців, адже належна підготовка до відзначення ювілею Кобзаря — наша спільна справа: як громадськості, так і художників, архітекторів, літераторів, музикантів. Звичайно, при цьому слід враховувати й думку населення: люди можуть допомогти обрати місце, підказати тематику, ідейну складову. А митці, у свою чергу, наповнять їх формою і змістом.

— Чи вдається здійснити запланований обсяг робіт у місцях, безпосередньо пов’язаних з перебуванням Тараса Григоровича Шевченка? Адже це вимагає значних капіталовкладень.

— Підготовка до 200-річчя Шевченка — це насамперед можливість України ще раз заявити про себе на міжнародному рівні.

На виконання указу Президента Віктора Януковича, відповідних документів Кабінету Міністрів та заходів облдержадміністрації більшість запланованого вже реалізовано. На сьогодні в області відремонтовано 324 об’єкти, у що вкладено понад 15 мільйонів гривень з місцевих бюджетів. Зокрема відкрито погруддя Т.Г.Шевченка у Черкасах, селах Паланка Уманського, Велика Севастьянівка Христинівського, Теклине Смілянського, Лозуватка і Сигнаївка Шполянського районів.

Добігають кінця роботи з реставрації будівлі майбутнього музею Тараса Шевченка в Мошнах Черкаського району. Нині в його кімнатах триває монтаж експозиції: вона розповість відвідувачам про сторінки біографії Великого Кобзаря під час його останньої подорожі рідною Україною.

Уперше за останні 70 років приділено належну увагу одному з найвідоміших меморіальних місць, пов’язаних з дитячими роками Шевченка, в селі Будище Звенигородського району — це об’єкти колишньої садиби пана Енгельгардта.

Ми відроджуємо колишній будинок пана і парк, знаний з творчості раннього Шевченка. Прикметно, що до комплексу парку буде включено каскад ставків та урочища, які теж описані у творах Тараса Григоровича. Таким чином ми відродимо цілий комплекс, що раніше існував лише за часів самого Кобзаря.

Залучені благодійні організації для встановлення пам’ятника Т. Г. Шевченку в селищі міського типу Вільшана Городищенського району та до відродження козацької церкви Покрови Пресвятої Богородиці біля підніжжя Чернечої гори в Каневі (або, як її ще називають, Тарасової церкви) на місці, де й стояла у ХVІІІ столітті, її Шевченко описує у своїх творах. На території Нижнього парку Шевченківського національного заповідника в Каневі буде облаштоване Співоче поле зі сценою та глядацьким майданчиком.

Область готова прийняти під час ювілею Великого Кобзаря всіх туристів, зокрема й наших земляків із зарубіжжя. Запевняю, що Шевченковому краю буде що показати, про що розповісти. Ми завжди раді гостям, наш край відкритий для всіх, хто йде з добрими намірами, бажає доторкнутися до національних святинь, поспілкуватися з нашими славними земляками.

Владислав КИРЕЙ, «Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Сергій ТУЛУБ.  Народився 1953 року в Донецьку. Трудовий шлях розпочав доставником-такелажником шахти №17-17-біс комбінату «Донецьквугілля». Вищу освіту здобув у Донецькому політехнічному інституті, отримав кваліфікацію гірничого інженера-економіста. Понад двадцять років віддав шахтарській праці, пройшовши шлях від доставника, підземного гірничого майстра до голови правління — генерального директора державної холдингової компанії «Шахтарськантрацит». Закінчив Академію суспільних наук при ЦК КПРС за спеціальністю «Теорія соціально-політичних відносин», здобув кваліфікацію політолога, викладача соціально-політичних дисциплін. Працював начальником головного управління вугільної промисловості та енергетики Донецької облдержадміністрації, заступником голови Донецької облдержадміністрації, очолював міністерства: двічі — вугільної промисловості та двічі — палива та енергетики України, був заступником Секретаря Ради національної безпеки і оборони України, президентом Національної атомної енергогенеруючої компанії «Енергоатом».

З 2010 року — голова Черкаської обласної державної адміністрації.

Герой України, доктор технічних наук, кавалер ордена «За заслуги» ІІІ ступеня, заслужений діяч науки і техніки України. Нагороджений орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня, медаллю «За трудову доблесть».