КУРОРТ

Волинські водойми, які так усі люблять улітку, застигли в очікуванні нового туристичного сезону

Валерій МЕЛЬНИК,
«Урядовий кур’єр»
(фото автора)

Річ у тому, що від десятків тисяч туристів, які влітку приїжджають у Шацький національний природний парк, та тисяч автомобілів, що гарцюють його дорогами, місцевим екосистемам теж треба відпочити. Адже не секрет: така навала людей, серед яких, на жаль, і чимало екологічно неграмотних та недисциплінованих, аж ніяк не сприяє чистоті місцевих водойм, спокою тутешнього тваринного світу, зростанню рослинності у зонах інтенсивного відпочинку та на берегах водойм.

Цю місцевість, як і більшість наших річок, лісів та ставків, не обходить кара небесна початку третього тисячоліття — тара з різних пластмас. І хоч у парку в окремі дні минулого літа після туристів її збирали до десятка тракторних причепів, проблема таки залишилася. То тут, то там, де парк не має штатних прибиральників, бачиш залишений під якимось деревцем чи кущиком одноразовий посуд. І, звичайно ж, пляшки з-під різного ∂атунку і видів напоїв.

Порожній пляж викликає ностальгійні нотки

Нині, коли осінні вітри дедалі частіше піднімають хвилі на Світязі, Пулемецькому та Пісочному — озерах, які приймають основний натиск гостей, — відбувається процес очищення. Унікальна вода, що не припиняє вабити до себе то спокійною, то бурхливою грою блакитних хвиль і в ці осінні дні, тільки їй відомими способами змиває з «пам’яті» негаразди минулого туристичного сезону. Вона сама очищується хімічно і готується до зимового сну.

Саме за час льодоставу, як у тій відомій з дитинства казці, мертва вода знову стане живою. І наступного сезону на знаменитих світязьких мілководдях уже цілющою знову даруватиме здоров’я та енергію кожному, хто приїде сюди на відпочинок.

Свято-Петропавлівський собор у селі Світязь збудований ще у 1846 році братами
Костянтином та Олександром Браницькими

 — Якби курортний сезон тривав у нас не кілька літніх місяців, а цілий рік, унікальну чистоту і цілющі якості місцевих водойм ми втратили б, — каже директор Шацького національного парку Петро Юрчук. — На щастя, наша природа навали туристів зазнає тільки у спеціально визначених для цього місцях. І триває це відносно недовго.

Але працівники національного парку, які (не приховуватиму!) щоразу після закінчення туристичного сезону зітхають із полегшенням, без роботи не залишаються.

— Найперше вже зараз потрібно розпочинати підготовку до наступного туристичного сезону. Він надасть можливість не тільки заробити на життя місцевим жителям, а й принесе певний прибуток у вигляді податків у бюджет району та надходження за в’їзд автотранспорту на території парку — на позабюджетний рахунок. Саме кошти з нього і дають змогу організувати прибирання сміття після туристів та деякі інші першочергові витрати, — долучається до розмови заступник директора парку з наукової роботи Василь Матейчик. — А ще ж рейди з охорони тваринного світу, підрахунок чисельності птахів, що зупиняються у нас на відпочинок під час осіннього перельоту, виконання затверджених наукових тем зі спостереження за змінами у навколишньому середовищі тощо.

У лісах Шацького поозер’я нині привільно як людям, так і диким звірам

Завдяки підняттю рівня життя рік у рік дедалі більше українців можуть дозволити собі поїздку в цей без перебільшення райський куточок. Це, звісно, додаткові клопоти для органів місцевої влади. Але водночас і шанс підняти до певних стандартів рівень життя місцевих жителів у цьому типово поліському регіоні.

— У літній період ми фактично перетворюємося на загальнодержавну оздоровницю, в яку останнім часом приїжджає дедалі більше туристів і з-за кордону. Отож і планку рівня послуг за проживання, лікування, адміністративних маємо ставити на сучасному рівні.  Останні роки як курортна зона маємо потужну підтримку обласної влади та Кабінету Міністрів, — розповів голова Шацької райдержадміністрації Володимир Найда. — Завдяки підтримці державного бюджету, зацікавленості Прем’єр-міністра України Миколи Азарова, який особисто оцінив чистоту Світязя, маємо певну допомогу в будівельних роботах.

Уже збудували нову дорогу до урочища Гряда, будують кільцеву навколо Світязя, займаються документацією на проведення каналізації в однойменному селі. А ще здали в експлуатацію сучасні ринок, поліклініку, будинок районного суду тощо. Про те, що на десятках комунальних, колективних і приватних баз відпочинку в ці місяці стукають молотки, нагадувати, вважаю, потреби немає. А це означає, що наступний курортний сезон буде не тільки безпечнішим для самого природного парку, а й комфортнішим, більш європейським для кожного, хто приїде сюди відпочити.