Два роки тому у складі клубу першої ліги  «Кримтеплиця» дебютував 18-річний Редван Мемешев. Непогані фізичні дані (зріст — 184 см, вага — 71 кг), висока стартова швидкість та технічна вправність дали змогу вихованцеві кримського футболу закріпитися в основному складі команди з Молодіжного. За два з половиною сезони він зіграв за свій клуб 49 матчів і забив 7 м’ячів.

Фінансові проблеми підкосили «Кримтеплицю» нинішнього літа — клуб змушений був знятися з чемпіонату, а всі гравці отримали статус вільних агентів. Саме тоді на молодого форварда звернув увагу Віталій Кварцяний. Багаторічний керманич луцької «Волині» серед своїх колег відомий не тільки кавказьким темпераментом і схильністю до соковитих виразів на адресу своїх підопічних. Визначальна риса його тренерського таланту — вміння вчасно розгледіти майбутню футбольну зірку. Досить згадати прізвища гравців, які починали кар’єру на Волині, — Марко Девич, Євген Хачеріді, Папа Гуйє.

Вранці 2 листопада 20-річний Редван Мемешев прокинувся знаменитим. Після його ударів голкіпер гірників Антон Каніболоцький двічі виймав м’яч із сітки власних воріт. Вперше в історії тренерської дуелі Кварцяний — Луческу переміг керманич «Волині».

Проти чемпіона Богдан Шершун (крайній праворуч) та його партнери стояли стіною. Фото з сайту ФК «Шахтар» 

Нагадаю, що напередодні протистояння на місцевому стадіоні «Авангард» мало хто з оптимістів міг розраховувати на успіх господарів. В останніх чотирьох турах волиняни набрали одне очко, забили лише один м’яч.  Красномовною була і статистика суперників: останні три сезони «Шахтар» наче не помічав аутсайдера — шість перемог поспіль із загальним рахунком  20:3. Востаннє команда Кварцяного брала очки в поєдинку з гірниками 11 років тому.

Уболівальники донецького клубу все частіше починають згадувати важку і холодну осінь 2008 року. Тоді чинні чемпіони країни провалили  старт нових турнірних перегонів: у 10 турах набрали лише 12 очок з тридцяти можливих. Непереконливо виглядали помаранчево-чорні і на міжнародній арені, де в груповому турнірі Ліги чемпіонів програли три матчі поспіль — двічі португальському «Спортингу», а також іспанській «Барселоні».

— Ми боремося за очки, але з такою грою наступного року в Лігу чемпіонів не потрапимо, — змушений був визнати капітан гостей Даріо Срна. — Мені вже набридло просити вибачення в уболівальників. Ми самі загнали себе в таку ситуацію. Гадаю, тренер тут не винен — ми просто не виконали план на гру. Кожен наш футболіст повинен замислитися, тому що він грає в «Шахтарі» — команді, яка чотири роки поспіль ставала чемпіоном України.

Я з повагою ставлюся до «Волині». Однак  щоб з рахунком  2:0 нас обіграла команда, яка не отримує зарплати кілька місяців...

— Господарі поля перевершили нас самовіддачею, боролися за кожен м’яч, — віддав належне авторам найгучнішої сенсації туру Мірча Луческу. — Своїми ж гравцями я не задоволений: вони вийшли на гру самовпевненими і розслабленими.

Фініш першого кола виявився зачарованим для п’ятірки лідерів. Услід за гірниками програли і київські динамівці, яким через дискваліфікацію не міг допомогти ключовий гравець Андрій Ярмоленко. Сьогодні наставнику біло-блакитних виповнюється 61 рік. Підопічні Олега Блохіна своєрідним чином підготувалися до пам’ятної події. Олександр Шовковський творив «дива» у воротах, пара центральних захисників в обороні, а гравці групи атаки змагалися один з одним, хто з них змарнує більше вигідних моментів.

Результат цих новацій — чергова поразка киян у нинішній першості. Вперше в історії футболісти «Зорі» забили більше одного м’яча у ворота столичного клубу, який лише за інерцією ще й досі називають фаворитом. Загалом в історії чемпіонатів країни динамівці 15 разів програвали з різницею у два м’ячі. По одному такому випадку — на рахунку Валерія Лобановського і Валерія Газзаєва. Двічі спотикалися Анатолій Дем’яненко, Олег Лужний і Юрій Сьомін, тричі Олексій Михайличенко.

Олегу Блохіну знадобився лише рік, щоб випередити своїх попередників. Поразка в Луганську в нього четверта. Це  новий антирекорд для динамівських наставників.

Інші претенденти на нагороди — «Металіст», «Дніпро» і «Чорноморець» —  дружно зіграли на чужих полях зі своїми суперниками внічию.

ТАБЛО «УК»

Прем’єр-ліга, 15-й тур

Карпати — Чорноморець — 1:1

Голи: Федорчук (24) — Діденко (90+1)

Зоря — Динамо — 2:0

Голи: Даніло (9), Болі (66)

Говерла — Севастополь — 1:2

Голи: Буяльський (90+3, з пенальті) — Карноза (7), Будківський (68)

Волинь — Шахтар — 2:0

Голи: Мемешев (24, 69)

Іллічівець — Таврія — 1:2

Голи: Фомін (33) — Фещук (29), Коробка (56)

Металург Д — Дніпро — 1:1

Голи: Чечер (59) — Коноплянка (13)

Ворскла — Металіст — 1:1

Голи: Дедечко (68) — Моледо (43)

Матч  Арсенал — Металург З перенесено на пізніший термін.

Лідери: Металіст — 34 очки, Шахтар — 32, Дніпро — 31, Чорноморець — 29, Динамо — 27, Ворскла — 25.