Учора національна збірна  України з футболу  провела  відкрите тренування для вболівальників на столичному НСК «Олімпійський». Серед  25 гравців, викликаних на збір  наставником синьо-жовтих Андрієм Шевченком — два дебютанти: 18-річний півзахисник «Динамо» Віктор Циганков та 24-річний воротар «Зорі» Олексій Шевченко, який замінив свого травмованого однофамільця Микиту. Найбільше представництво на  нинішньому зборі в неофіційному клубному заліку веде донецький «Шахтар», 8 гравців якого отримали виклик до національної команди. Також у збірній п’ятеро динамівців, троє гравців луганської «Зорі», двоє дніпрян та семеро футболістів, які представляють іноземні чемпіонати.

Розширений склад першої команди Андрій Шевченко оголосив напередодні вирішальних матчів  десятого  туру Ліги «Парі-Матч», у яких були задіяні гравці першої команди. У неділю в Запоріжжі  відбувся центральний матч туру, в якому з’ясовували стосунки нинішні лідери чемпіонату — донецький «Шахтар» та луганська «Зоря».

Воротар «Зорі» Олексій Шевченко потрапив у поле зору Андрія Шевченка. Фото Укрiнформу

Головний тренер «Шахтаря» Паулу Фонсека порівняно з останнім матчем у Лізі Європи з португальською «Брагою» здійснив ротацію складу. На лаві запасних залишилися Кучер, Степаненко, Коваленко та Бернард. Замість них на перших хвилинах вийшли Ракицький, що відновився після травми, Малишев, Дентіньо і Тайсон. Та головне кадрове рішення полягало не в цьому. А в тому, що «гірники»  не дозволили кільком орендованим  суперником у «Шахтаря» гравцям зіграти проти  власного клубу. Серед «покараних» і захисник Едуард Соболь, який ефективно діяв у матчі збірної України проти Ісландії.  Та, коли на кону три очки і збереження комфортної переваги над суперниками в турнірній таблиці, про ігрову практику для  збірників думається найменше.

Розрив між командами перед стартом зустрічі становив 5 очок, а луганчани були зобов’язані перемагати, щоб утримати друге місце, враховуючи, що «Динамо», яке відставало  на пункт, зустрічалося з одним з аутсайдерів — кропивницькою «Зіркою».  Донеччани заволоділи перевагою з перших хвилин і мали кілька шансів забити, однак  відкрити рахунок вдалося лише на 55-й хвилині, коли Марлос вивів один на один Феррейру, а нападник переграв кіпера «Зорі» Олексія Шевченка (ось кому не бракувало ігрової практики). Цей гол виявився переможним для донеччан, які тепер випереджають луганський клуб на 8 пунктів. «Динамо» свій матч прогнозовано виграло і повернулося на друге місце в турнірній таблиці. Забив свій гол у цьому матчі й дебютант збірної Віктор Циганков.

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»

ТАБЛО «УК»

Ліга «Парі-Матч».  10-й тур

Сталь — Чорноморець — 1:2
Голи: Карікарі (29) — Коркішко (34), Хобленко (40)

Дніпро — Олександрія — 1:4
Голи: Кочергін (85) — Паламар (11), Яремчук (16, 61),  Мікіцей (37)

Ворскла — Олімпік — 1:2
Голи: Чеснаков (45) — Гринь (39), Шестаков (83)

Волинь — Карпати — 1:1
Голи: Петров (45+3) — Худоб’як (84)

Шахтар — Зоря — 1:0
Гол: Феррейра (56)

Динамо — Зірка — 2:0
Голи: Сидорчук (20), Циганков (57)