ТРІУМФ

Нова чемпіонка  світу в спринті Олена Підгрушна співала український гімн разом з уболівальниками

 

Оксана ГОЛОВКО,
Валерій РЕКУНОВ,

«Урядовий кур’єр»

Тура Бергер у сучасному біатлоні — все одно, що аргентинець Ліонель Мессі у футболі. Лідер збірної Норвегії — олімпійська чемпіонка Ванкувера в індивідуальній гонці, в її колекції 15 медалей чемпіонатів світу, з яких шість золотих. І ось цю 31-річну приму світового біатлону на першому індивідуальному старті світової першості в Чехії випередила вихованка тернопільського спорту Олена Підгрушна. Тепер вона володіє рецептом, як перемогти непереможну Туру — потрібно дуже швидко бігти і точно стріляти!

Блискавичний спринт

Капітан національної збірної України Олена Підгрушна залишила позаду  також найяскравіших стріляючих лижниць — триразову чемпіонку світу з Німеччини Андреа Хенкель, бронзового призера олімпійського Ванкувера Дар’ю Домрачову з Білорусі, лідера збірної Росії, володарку двох золотих медалей зимових Ігор Ольгу Зайцеву, грізну Кайсу Мякяряйнен з Фінляндії.

Востаннє на найвищій сходинці п’єдесталу чемпіонату світу стояла Олена Зубрилова. Було це в лютому 2002-го в норвезькому Холменколені, де біатлоністка із Шостки, що на Сумщині, фінішувала першою в мас-старті. Одинадцять років потому на подіум світової першості в чеському Нове Место піднялися дві українські спортсменки — Олена Підгрушна і Віта Семеренко, яка на фініші була третьою.

27-річна Віта продемонструвала фантастичну стабільність, завоювавши бронзову медаль на третьому чемпіонаті світу поспіль. Два роки тому в російському Ханти-Мансійську вона вперше піднялася на подіум після індивідуальної гонки. Взимку 2012-го в німецькому Рупольдінгу видала блискучу серію в стрільбі, вразивши всі десять мішеней. Краще подолали спринтерську дистанцію лише господиня змагань

Магдалена Нойнер і Дар’я Домрачова з Білорусі. І ось черговий подіум у Чехії разом зі своєю подругою по команді.

Спринтерський п’єдестал: Тура Бергер, Олена Підгрушна, Віта Семеренко. Фото з сайту biathlon.com.ua

Фантастичний перс’ют

Наступного дня Олена Підгрушна довела невипадковість свого успіху в гонці переслідування. Наш капітан показала третій час дня, пропустивши вперед лише лідера світового сезону феноменальну норвежку Туру Бергер та Крістіну Палку з Польщі. Віта Семеренко фінішувала 9-ю, а її сестра Валя -  43-ю.

Підгрушна здійснила могутній ривок і в світовому рейтингу. Після недільної гонки переслідування на чемпіонаті світу українка посідає третю сходинку в загальному заліку Кубка світу з біатлону, поступаючись лише Турі Бергер і Дар’ї Домрачовій і випереджаючи німкеню Міріам Гьосснер.

— Не  приховуватиму: перемога стала для мене величезною несподіванкою. Ще більше такого результату не чекали наші тренери. Звичайно, я мріяла виграти «золото» чемпіонату світу, однак  й подумати не могла, що це станеться в першому індивідуальному старті в Нове Место, — зазначила чемпіонка одразу по закінчені дебютних перегонів. —  Було кілька ключових моментів. Передовсім  це безпомилкова стрільба, психологічна стійкість і гранична концентрація впродовж усієї дистанції. Коли  виходила із стадіону на фінішний круг, побачила свій результат на першому рядку і зрозуміла: тепер усе в моїх руках.

Так через 11 років після тріумфу Олени Зубрилової в Холменколлені, у нас з’явилася нова чемпіонка світу. 

 

Капітан звикає стартувати першою. Фото з сайту userapi.com

 

Щоб налаштуватись — вишиває

— Не можу, щоб чимось не були зайняті руки. Вишивати почала тоді, коли потрапила до збірної України. Перші роки виїздів і зборів у психологічному плані були для мене важкими. Тож бралася за голку й відволікалася, — зізнавалася Олена Підгрушна нашому кореспондентові в інтерв’ю по закінчені попереднього сезону.

Тоді ми дізналися, що вихована на традиціях тернопільська спортсменка, яка виступає за  спортивне товариство «Колос»,  спершу вишивала картини: двох добрих вовків на полотні «вивела», згодом янгола, щасливу пару. Потім узялася за вишивання ікон. Скажімо, сестрі на весілля підготувала образи Ісуса та Пресвятої Богородиці. Про батьків також не забула — подарувала «Ісуса в терновому вінку», а на Великдень  в церкві освятили й ікону «Пресвята родина»,  вишиту Оленою, зокрема й у перерві між стартами.

ОФІЦІЙНО

Президент України Віктор Янукович привітав Олену Підгрушну зі здобуттям золотої та бронзової  медалей у спринтерській гонці  й у гонці переслідування та Віту Семеренко з «бронзою» у спринті.

«Мільйони уболівальників стали свідками успіху українських спортсменок, який яскраво засвідчив ваш високий рівень підготовки і професіоналізм. Переконаний, що ваша перемога є вагомим внеском у примноження спортивних досягнень України на міжнародній арені», — йдеться у вітанні глави держави.

Віктор Янукович побажав Олені Підгрушній та Віті Семеренко щастя, здоров’я і нових здобутків. 

ТАБЛО «УК»

Чемпіонат світу з біатлону. Нове Место, Чехія

Спринт

1.  Олена Підгрушна (Україна)          21:02.1

2.  Тура Бергер (Норвегія)                   +6.4

3.  Віта Семеренко (Україна)                 +22.8

22. Валя Семеренко (Україна)             +1:11.3

63. Яна Бондар (Україна)                       +2:29.1

Гонка переслідування. Жінки, 10 км

1.    Тура Бергер (Норвегія)                   28:48.4

2.    Крістіна Палка (Польща)                  +18.5

3.    Олена Підгрушна (Україна)          +21.5

4.    Ольга Зайцева (Росія)                    +23.0

5.    Єкатєріна Глазиріна (Росія)        +45.4.

9.    Віта Семеренко (Україна)                 +1:10.9...

43.   Валя Семеренко (Україна)                 +3:44.6