Проблеми навчання дітей у школі турбують батьків не лише напередодні 1 Вересня. Про це свідчать звернення на урядову «гарячу лінію».

За повідомленням управління взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, з початку 2015 року з питань діяльності загальноосвітніх навчальних закладів надійшло понад 1500 звернень. Батьки школярів порушували питання щодо ремонту шкіл, забезпечення учнів підручниками, переведення дітей з одного навчального закладу в інший, перевезення школярів шкільними автобусами до навчальних закладів тощо.

Так, багатодітна мати з с. Чистоводного Білгород-Дністровського району Одеської області, яка виховує п’ятьох дітей, звернулася у березні 2015 року на урядову «гарячу лінію» з проханням посприяти у забезпеченні її сина, інваліда дитинства по зору, який навчається у 2-му класі за індивідуальною формою навчання, спеціальними підручниками.На  той час підручників для інвалідів по зору у  Чистоводненській загальноосвітній школі не було. Білгород-Дністровська районна держадміністрація оперативно відреагувала на цю проблему і вже через чотири дні інвалід по зору отримав підручники, що підтверджено зворотним зв’язком.

Щодо забезпечення дітей підручниками, то для батьків є добра новина. Якщо раніше держава фінансувала видатки на підручники тільки для дітей, які потребують особливої соціальної підтримки – сиріт, інвалідів, дітей із малозабезпечених сімей, то згідно з Законом «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» від 17 липня 2015 року № 647 встановлено, що шкільні підручники та посібники у цьому навчальному році будуть безплатними. Міністр  освіти і науки Сергій Квіт на розширеному засіданні уряду 26 серпня повідомив про ліквідацію корупційних схем відбору та друку шкільних підручників.

«Цього року на відкритому онлайн-конкурсі вчителі самі обирали підручники для 4-х і 7-х класів. Завдяки публічності та прозорості конкурсу не було подано жодної апеляції», підкреслив Сергій Квіт.

Однією із проблем у процесі навчання у сільській місцевості є перевезення учнів та вчителів до навчальних закладів. Ситуація з виконанням державної програми «Шкільний автобус» через брак коштів у бюджеті є критичною. Автобус потрібно не лише купити, а й забезпечувати пальним, запасними частинами. Проте, місцеві органи виконавчої влади намагаються вирішувати і цю проблему. Зокрема, жителька с. Озеринівки Братського району Миколаївської області у травні 2015 року зверталася на урядову «гарячу лінію» з проханням вжити заходів для забезпечення перевезення дітей шкільним автобусом від с. Озеринівки до Братської загальноосвітньої школи (смт Братське). Причиною, чому автобусне возив дітей до школи, була відсутність пального. Миколаївська обласна державна адміністрація позитивно вирішила порушене заявницею питання. Зворотним зв’язком було встановлено, що до завершення навчального року шкільний автобус курсував безперебійно.

Досить  поширеним явищем є і невчасна видача документів про закінчення освіти. Так,  випускниця  11  класузагальноосвітньої  спеціалізованої  школи м. Києва у  червні  нинішнього року  звернулася на  урядову «гарячу лінію» зі скаргою на класного керівника, який відмовляв їй у видачі атестату про повну загальну середню освіту, аргументуючи свої дії тим, що випускниця не сплатила кошти на розвиток  школи.  У своєму зверненні учениця просила допомогти вжити заходів до її класного керівника та посприяти у видачі атестату. Управління дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти Департаменту освіти і науки, молоді та спорту виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) повідомило, що наказом по управлінню освіти Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації вчителю зазначеної школи оголошено догану. Атестат про повну загальну середню освіту випускниця отримала.

Почастішали  звернення  від батьків, які  скаржаться  на зволікання щодо  переведення документів їхніх дітей з одного навчального закладу до іншого. Так, пенсіонерка зі  смт  Стрижавки Вінницької області у  січнінинішнього  року звернулася на урядову «гарячу лінію» за допомогою у переведенні документів її онучки (2000 р.н.) зі  школи Одеської області до іншого навчального закладу у Вінницькій області, у зв’язку з переїздом на постійне місце проживання її дочки з онучкою.

Вінницька районна державна адміністрація повідомила, що згідно з  офіційним  запитом керівництва загальноосвітньої  школи  смт  Стрижавкадо навчального закладу в Одеській області, де раніше навчалася онука, документи були отримані.

Загалом за період з 24 по 30 серпня на урядову «гарячу лінію» надійшло 41857 дзвінків, через Інтернет зареєстровано 256  звернень.

0-800-507-309 – урядова «гаряча лінія» працює цілодобово.

044-284-19-15 – для жителів м. Києва.

 +380-44-284-19-15 – для громадян, які перебувають за кордоном.

Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua