Недаремно кажуть: вода і камінь точить. За два десятиліття членства нашої держави у Раді Європи (вона, як відомо, успішно і наполегливо співпрацює зі своїми 47 державами-членами задля зміцнення прав людини і демократії на  європейському континенті) ми багато чому навчилися.  Та знань ніколи не буває забагато. Тим паче, що нашарування доби тоталітаризму молоді демократи долають у складних умовах сучасних викликів. І тут у пригоді стає кращий  досвід наших партнерів із розвинутих країн.

Торік Європейський Союз і Рада Європи зініціювали об’єднання своїх дій з допомогою країн-учасників ініціативи ЄС «Східне партнерство»  у Рамковій програмі співробітництва  на 2015—2020 роки. Зроблено це задля зміцнення потенціалу цих країн, реалізації внутрішніх реформ, наближення їх до європейських стандартів у сферах прав людини, демократії та верховенства права. Для України, яка  розпочала інституційне  реформування одночасно в кількох масштабних галузях суспільного життя, згадану програму важко переоцінити. Про це йшлося у вівторок на прес-брифінгу, організованому офісом Ради Європи в Україні для  вітчизняних ЗМІ.

Як зазначила пані Верена Тейлор, керівник офіса генерального директорату програм Ради Європи,  рамкова програма співробітництва передбачає п’ять визначальних тем: захист і заохочення прав людини; забезпечення справедливості (зміцнення незалежності й ефективності правосуддя і сприяння пенітенціарній реформі);  боротьба з загрозами верховенства права (передусім ідеться про боротьбу з корупцією та зміцнення систем і державного управління); розв’язання проблем  інформаційного суспільства (зокрема ствердження свободи, незалежності, плюралізму й різноманітності ЗМІ) та сприяння демократичному управлінню (через допомогу в проведенні виборів, зміцнення інституційних рамок для місцевого самоврядування).

До речі, ці пріоритетні сфери відображено в Плані дій РЄ для України, їх включено в національну програму реформ, а отже, вони обов’язкові для виконання як домашні завдання.

Із 24 проектів, передбачених Рамковою програмою співробітництва, чотири реалізують у нашій країні. Три з-поміж них — з початку цього року, зокрема «Подальша підтримка пенітенціарної реформи», «Підтримка вільних та справедливих виборів», «Посилення імплементації європейських стандартів прав людини».  Ще один, який стосуватиметься розвитку і становлення плюралізму у вітчизняних медіа, передовсім на регіональному рівні розпочнуть із 1 січня наступного року.

Рамкова програма співробітництва, за задумом її організаторів, має  сприяти нарощуванню знань і потенціалу національних учасників, зокрема й України, щоб вони  намагалися поширити цей досвід. Результати запланованого вимірюватимуться відповідними показниками. Рада Європи, зауважила пані Тейлор, хоче бути впевненою, що її рекомендації втілять у конкретні справи, програми, закони.  На проекти щодо посилення стандартів дотримання прав людини, пенітенціарну реформу, боротьбу з корупцією і підтримку виборів в Україні Рада Європи і Європейський Союз надають 4 мільйони  євро. Про це заявив спеціальний радник Генерального секретаря Ради Європи в Україні Крістос Джіакумопулос.

ПРЯМА МОВА

Владімір РІСТОВСКІ,
посол, голова офіса Ради Європи в Україні:

— Зверну вашу увагу на один з найважливіших проектів за  програмою РПС  для України — боротьбу з корупцією та  протидію відмиванню грошей. Він зокрема включає  обговорення механізму швидкого реагування на такі незаконні дії. З цією метою  організовуватимуться тренінги для працівників новоствореного національного бюро боротьби з корупцією та державних службовців. Під час реалізації проекту сприяння пенітенціарної реформи акцент робиться на створенні законодавчих норм для захисту інформаторів, розробки і прийняття Етичного кодексу для працівників правоохоронних органів, здійснення тренінгів для  юристів та учасників досудових процесів тощо.

Щодо проекту реформування ЗМІ, який розпочнеться з наступного року, то тут передовсім надаватиметься увага проблемам плюралізму та різноманітності, переходу на цифрові носії комунікації, таким темам як прозорість власності медіа, допомога  в розробці закону про комунальні ЗМІ.