ПРОГРАМА

У молодих харківських сімей з'явилися шанси на придбання житла

Харківська міська рада розробила цільову програму молодіжного житлового кредитування на 2011-2012 роки. Відповідно до неї, молодим сім'ям і одиноким людям, яким ще не виповнилося 35 років, запропонують низькі відсотки і навіть часткове погашення позики з міської скарбниці. Причому чим більшою буде сім'я, тим дешевше обійдеться придбання житла.

Як розповів заступник міського голови, директор департаменту економіки і комунального майна Харківської міської ради Михайло Фатєєв, позичальникам без дітей кредит даватимуть під 3 відсотки річних. Якщо ж у сім'ї одна дитина - вона отримає безпроцентну позику, а якщо малят двоє, то чверть суми, яку потрібно віддати за квартиру, погасить місто. Сім'ям з трьома дітьми міська влада планує оплатити половину вартості житла. При цьому кошти, що вносяться позичальником як погашення кредиту, в подальшому використовуватимуться для повторного кредитування.

Щоб програма запрацювала, депутати міськради затвердили її на одній із сесій нинішнього року. А вже у наступному можна буде ставати в чергу за пільговою позикою.

- Кредит за цим проектом, - говорить директор Харківського регіонального відділення Держфонду сприяння молодіжному житловому будівництву Наталія Алферова, - надається на термін до 30 років. Площа квартири визначається з розрахунку 21 кв. м загальної площі на кожного члена сім'ї плюс 20 кв. м на сім'ю. Ми кредитуємо за нормативною вартістю одного квадратного метра по Харківській області, яка на сьогодні встановлена Мінрегіонбудом у розмірі 4374 грн за кв. м. Тим часом фактична вартість, встановлена будівельниками - 5500 грн за кв. м. І ось цю різницю -1126 гривень - людина теж повинна внести зі своєї кишені.

У Харкові, за словами Наталії Алферової, міські програми молодіжного кредитування приймалися і в попередні роки, але востаннє фінансувалися лише в 2002-2004 роках. За новим проектом програми передбачається виділення з міського бюджету по 5 мільйонів гривень на 2011 і 2012 роки. Це дасть змогу прокредитувати в середньому 15 сімей за рік.

Наталія Алферова каже, що торік на Державну програму молодіжного житлового кредитування через кризу кошти не виділялися зовсім. Цього року держава виділила зі своєї кишені лише 20 млн на всю країну. Але вже з наступного - в проекті держбюджету на ці цілі в Україні заплановано вдесятеро більше.

Нині в регіональному управлінні фонду вже зареєстровано 370 анкет від бажаючих взяти участь у програмі кредитування платоспроможних молодих сімей. Яка програма дає більше шансів отримати дах над головою, Наталії Алферовій зараз сказати важко, бо все залежить від того, - говорить вона, - скільки держбюджет виділить грошей на Харківщину.

У державній програмі пріоритети віддаються тим, хто стоїть на пільговій черзі, наприклад, вчителям, багатодітним сім'ям, молодим ученим, спортсменам.

Що ж стосується потенційних позичальників, то всі, з ким довелося розмовляти на цю тему, раді додатковому шансу забезпечити себе житлом.

По 5 мільйонів гривень, виділених з міського бюджету на 2011 і 2012 роки, дадуть змогу прокредитувати в середньому по 15 сімей.