Ще трохи часу — і Новорічні свята вступлять у свої права. І навіть ті з нас, хто не вельми дружить з телевізором, налаштуються на перемикання каналів — щось цікаве обов’язково буде. Тож від такої можливості додати собі аудиторії не відмовиться жоден із них. Щоправда, нині їхні плани показати традиційно рейтингові фільми порушило Міністерство культури, доповнивши список осіб, які створюють загрозу національній безпеці. А це означає, що, скажімо, рязановська стрічка про іронію долі теж поза показом. Адже одіозна Валентина Тализіна, хоч і зіграла там епізодичну роль, але озвучила головну героїню. Власне, для нас, глядачів, це не кінець світу. А в кого ностальжі зашкалюватиме, є технічні можливості витягнути цю історію на екран.

А те, що ми чудово можемо обходитися своїми мистецькими силами, відмовляючись від подекуди вкритих пліснявою персонажів російської попси, прекрасно на зламі років демонструватимуть наші канали. Особливо показовим для мене став «Інтер», який донедавна тільки те й робив, що популяризував усяких-різних кобзонів.

«Плюси» підготували телеглядачам особливий подарунок — музичний фільм «Різдвяна історія з Тіною Кароль». Фото надане автором

Нам пропонують повірити у мрію

Хоч, як там розповіли «УК», від традиційного новорічного формату відмовлятися не стали — підготували вогник «Повір у мрію!», трансляцію якого почнуть 31 грудня о 22:30. З росіян там буде хіба що друг України Михайло Єфремов у ролі дивакуватого науковця-винахідника, який створює апарат-виконувач мрій. Зрозуміло, випробовувати його він починає напередодні Нового року і… знеструмлює все місто. Тому жителям нічого не залишається, як відзначати свято на вулиці. Тож глядачеві пропонують телепортуватися в затишний дворик, де за величезним святковим столом зібралися управдом Ольга Сумська, продавчиня смаколиків Надія Мейхер, автомеханік Дмитро Лаленков, моряк Андрій Доманський з дружиною Василисою Фроловою і численними нащадками. До них на вогник завітають Софія Ротару, Ірина Білик, Наталія Могилевська, Олександр Пономарьов, гурти «Авіатор», «Врємя і Стєкло» та багато-багато інших артистів. Звісно, в цю магічну ніч не обійдеться без перевтілень, щасливих несподіваних зустрічей і музичних прем’єр.

Загалом «Інтер» вирішив тримати глядача біля екрана весь день, бо вже з 9-ї ранку того-таки 31 грудня запропонував «Мандрівку в часі». У минуле вирушать ведучі Жанна Тихонова, Андрій Данилевич, Ірина Юсупова, Роман Кадемін і Андрій Доманський, щоб розповісти і показати, як відзначали це свято 100 років тому, коли Новий рік був святом другорядним і одноденним. Головним, як і годиться, було Різдво 25 грудня, і тоді не працювали з 20 по 27 грудня! Як вітали одне одного, які подарунки робили, що було на столах — побачите самі.

За браком місця на шпальті не переповідатиму все, що розповіли мені на «Інтері», лише зазначу, що програма справді насичена. Тут і спеціальний випуск «Готуємо разом», і тревел-шоу «Орел і Решка», ведучі якого побували в Нью-Йорку, бо, запевняють, жодне місто світу не прикрашається красивіше, і ток-шоу «Стосується кожного», в якому Ніна Матвієнко, Андре Тан, Ніна Кірсо, Тарас Тополя та інші зірки приготували для його героїв особливі сюрпризи і , звісно, найсвіжіші новини України.

Ну дуже буде смішно

І все було б для «Інтера» добре, аби не існувало такого потужного конкурента, як Телеканал «1+1». На моє запитання, чим збираються дивувати, тамтешні піарники одразу відповіли, що підготували для глядачів «найпозитивніший, смішний і легкий Новий рік з вишуканими подарунками». Тож 31 грудня до нас у гості завітає «Новорічний Вечірній квартал» — тут, як кажуть, без коментарів, завжди раді бачити. А вже 1 січня о 21:45 «Плюси» підготували справжню бомбу — спецвипуск «Новорічний карнавал Світського життя». У гості до Катерини Осадчої хто тільки не завітає, але не відкриватимемо секретів.

Крім того, в Новорічні свята глядачі Телеканалу «1+1» дізнаються, хто стане переможцем «Ліги сміху» — 2 січня о 20:15 за перемогу в проекті боротимуться дві найсильніші команди «Заїнька» Олени Кравець і «Два капітани. 1955» Сергія Сивохи.

За перемогу в проекті «Ліга сміху» 2 січня боротимуться дві найсильніші команди «Заїнька» Олени Кравець і «Два капітани. 1955» Сергія Сивохи. Фото надане автором

А ось на Різдво «Плюси» підготували телеглядачам особливий подарунок — музичний фільм «Різдвяна історія з Тіною Кароль» — унікальний кінопроект, в якому забуті автентичні українські колядки та щедрівки набудуть сучасного звучання в незвичайних постановках та приголомшливих історичних декораціях. За сюжетом казки, Тіна Кароль — мати, берегиня українських традицій, яка напередодні Різдва розповідає своєму синові історію про вічні цінності. Роль сина зіграє семирічний переможець «Маленьких гігантів» Євген Лебедин. Герої перенесуться в казковий світ Різдва, поза часом і простором, де з’єдналися минуле і сьогодення, де любов — вічна, чудеса — реальні, а добро незмінно перемагає зло, яке ніколи не спить.

Маг поверне у дитинство

Не відстає у видовищності від колег і канал «Україна». 31 грудня він запросить глядачів на феєричний концерт «Говорить Україна». Його ведучі Олексій Суханов і Маша Єфросиніна розкажуть, як шоу кардинально змінило долі його героїв. А всіх учасників і глядачів тут чекають великі сюрпризи, виступи світових та українських зірок. Скажімо, відомої британської співачки і моделі Вікторії Модести, яка від народження за лікарської недбалості зазнала вивиху ноги. У 19 років Вікторія вирішила ампутувати ногу до коліна. Саме операція стала вирізняти дівчину з-поміж інших. Свої протези вона робила стильними і яскравими. Вікторія стала фотомоделлю, а згодом — популярною співачкою. «Я захоплена героями шоу, бо знаю, як це складно — переступати через свої страхи і думку соціуму. Важливо не здаватися, іти до своєї мрії», — каже вона.

Приклад співачки наслідує і наш Михайло Гаврилюк — інвалід дитинства, свого часу претендент на перемогу в телешоу. Після того, як про трагічну історію хлопця дізналася вся Україна, цирк «Кобзов» запропонував Михайлові стати акробатом. Тепер у нього свій номер, один із найулюбленіших у глядачів. Разом з хлопцем у візку Тіна Кароль виконає свій новий хіт «Здатися ти завжди встигнеш».

Виступить на шоу і відомий у світі екстрасенс Ліор Сушард, який має феноменальні здібності: силою думки рухає предмети, змінює їхню форму і навіть читає думки людей. «Пан Сушард змусить кожного повернутися в дитинство і повірити в диво, адже це так важливо в чарівну Новорічну ніч!» — інтригує ведучий Олексій Суханов.

Тут новини подадуть з піснями

Багато сюрпризів на новорічно-різдвяні дні підготував і телеканал «Еспресо». «Ми орієнтувалися на найширшу аудиторію — сімейний перегляд, бо свята — це той період, коли родини та друзі збираються за одним столом. Водночас постаралися не забути про нашого постійного глядача, який шукає розваг зі змістом і, звісно, якісну та супероперативну інформацію», — сказала «УК» програмний директор «Еспресо» Марія Гурська.

Тож в останній день 2015 року, одразу після підсумкового випуску новин, парламентарі та експерти проаналізують 20 найважливіших політичних подій року. О 21:00 на глядачів чекають жартівливі підсумки року. Їх підіб’є ведучий програми «Хунта news» Леонід Сенкевич. А о 22-й у «Вечорі з Миколою Княжицьким» виступлять зіркові музичні колективи.

Проводити старий рік у студії «Еспресо» о 23:00 зберуться улюблені ведучі телеканалу: Віталій Портников, Ігор Моляр, Тетяна Шустрова, Леонід Канфер та інші. Одразу після новорічного звернення Президента глядачів «Еспресо» привітає гурт ТНМК унікальним концертом «Симфо хіп-хоп». Сюрпризом музичної програми стане новий фільм-концерт Віктора Павліка Unplugged, який є своєрідним підсумком творчої діяльності артиста. До речі, в Новорічну ніч Павлік святкує ювілей — 50-річчя.

У Новий рік на «Еспресо» також співатиме Марія Бурмака, «Пікардійська Терція», а 1 січня о 19:00 виступить гурт ONUKA.

Очікуйте на телеканалі в святкові дні якісне документальне кіно. Наприклад, фільм Андрія Некрасова «Бунт. Справа Литвиненка», спеціально озвучений «Еспресо» українською мовою, покажуть 2 січня о 19:30.

4 січня, щойно з фестивальних екранів, зійде фільм «Кто нас раzвел?» відомого в Росії режисера Євгена Лєсного, який розповідає про сприйняття Майдану, окупацію Криму та війну на сході України родичами, які живуть по різні боки кордону.

Святвечір глядачі «Еспресо» зустрінуть зі стрічкою «Капелани» (о 16:30) про священиків, які підтримують дух українського війська. А родзинкою Різдвяного вечора стануть два концерти: «Наш Шевченко» Сестер Тельнюк о 19:00 та «Різдво для двох» Павла Табакова о 20:00.

«Перший» запросить на сімейне кіно

Тим часом ведучих різних програм на ICTV телевізійне начальство вирішило послати 31 грудня — ні, не в баню, а на вечорниці біля ялинки прямо в студії. Навколо неї зберуться Юлія Зорій, Антон Равицький, Павло Казарін та інші, які представлятимуть 12 місяців із знаменитої казки. А от які у них будуть розмови, поки що не обмовилися.

Своїм — невогниковим — шляхом вирішив прийти до телеглядачів і канал СТБ: 31 грудня о 22:00 тут почнеться улюблене багатьма українцями кулінарне шоу «МастерШеф». Заради нього на одній кухні зберуться 16 найяскравіших учасників 2—5 сезонів проекту. На них чекатиме три випробування: «Кріт», «Аукціон», «Гади». Цікаво, з чим це їдять? Тоді дивіться.

Святкові концерти й нові закордонні фільми для сімейного перегляду підготував «UA: Перший» на зимові свята. Новорічний концерт у двох частинах почнеться 31 грудня о 21:35. Популярні виконавці і гурти заспівають свої найкращі композиції ексклюзивно для глядачів каналу.

У кінозалі «Першого» — британські картини «Різдвяна пісня», «Секрет Санти», «Дари волхвів», австрійські комедії режисера Вольфганга Мернбергера «Його мама і я» та «Як украсти «Поцілунок» тощо.