Про реформування суддівської гілки влади її представники дискутували з тими, хто представляє виконавчу гілку, в стінах Кловського палацу — резиденції Верховного суду. Чи не вперше у цій залі по ліву руку від журналістів сиділи урядовці, а по праву — представники цієї найвищої судової інстанції. З центральної трибуни до присутніх зверталися голова ВСУ Ярослав Романюк та Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. 

Ярослав Романюк задав тон заходу словами про те, що судова система має бути простою і доступною для пересічного громадянина, а судові процедури — зрозумілими й такими, які забезпечуватимуть справедливе правосуддя.

Він спрогнозував неприємну, однак відверту дискусію про розбудову незалежної влади суду, а потім передав слово Арсенієві Яценюку.

Глава уряду передовсім озвучив головну вимогу суспільства: справедливість. У нього це слово асоціюється із судом. «Юстиція відображає не тільки право, а насамперед концентрується на справедливості, законі та захисті. Коли ми кажемо про суд, то моє завдання полягає в тому, аби зробити все, щоб судова гілка влади стала повністю незалежною, відкритою. Незалежна судова гілка влади є запорукою захисту прав людини і громадянина», — сказав він.

Роль і місце Верховного суду

Прем’єр-міністр нагадав, що у процесі реформування країни за останні 10 років ніхто не згадував про головну тезу Конституції, про те, що Верховний суд є найвищою судовою інстанцією. Тож, на його думку, новий склад парламенту просто зобов’язаний повернути ВСУ всі повноваження вищої судової інстанції та всі повноваження щодо розгляду касаційних справ. «Це буде справедливо чесно і конституційно», — наголосив Прем’єр. А ще він висловив сподівання, що українець має приходити до будь-якого суду і з радістю вимовляти слова «Ваша честь», тобто бути впевненим у тому, що суддя захистить будь-кого і що суд, де перебуває громадянин, — насправді те місце, в якому можна поскаржитись, отримати захист та розглянути справу в справедливий спосіб.

«Влада не досконала. Як до судової, так і до виконавчої гілки влади повинна виникнути довіра. Кредит довіри людей саме й конвертується зі змін у країні в реформи, успіхи, ефективну роботу влади», — наголосив Арсеній Яценюк.

На шляху реформування судової системи він бачить багато перешкод. Тому попросив на цьому спільному засіданні разом із суддями ВСУ обговорити та навіть розробити норми нового проекту закону «Про судоустрій і статус суддів», який має підтримати новий парламент, а згодом і Президент. «Українці хочуть отримати право на чесний і справедливий суд, як і право мати чесну і достойну виконавчу владу. Все це вміщається в базові й основні поняття демократії», — сказав Прем’єр.

До слова, цей базовий законодавчий акт щодо формування судової системи було направлено на розгляд Венеціанської комісії, документ обговорювали Прем’єр  із Президентом. Нині законопроект «Про судоустрій і статус суддів» Арсеній Яценюк виніс на розгляд тих, кого цей документ стосується напряму.

Що потрібно українцям

1. Гарантований доступ до правосуддя. Прийти до суду подати заяву та зробити так, щоб її розглянули. Законопроект пропонує суду самому відправляти судову заяву, позбавити людину «вимоги» витрачати час на нотаріусів під час оформлення позовних заяв.

2. Відкриття і прозорість процесу. Законопроект пропонує проводити судовий процес в обов’язковому порядку.

3. Започаткування електронного правосуддя, яке б зберегло і час українця, і кошти для бюджету. Нині, на думку Прем’єра, втрачається динаміка з отримання тих чи інших процесуальних документів.

Окремо глава уряду акцентував на каденції Верховного суду. Ключовим елементом справедливої судової реформи у країні він назвав відновлення повноважень ВСУ і право громадянина на доступ до Верховного суду, на касаційне оскарження через цей суд відповідного рішення.

Говорячи про неоднозначне застосування судових рішень, Арсеній Яценюк означив позицію уряду: «Ми вважаємо за необхідне повернути Верховному суду право узагальненої судової практики і, відповідно, роз’яснення судам нижчого рівня щодо застосування тих чи інших форм закону».

Ішлося також і про процедуру добору суддів. Кабінет Міністрів пропонує судді перед тим, як посісти крісло, подати заявку до участі в конкурсі, де його кандидатуру розгляне суддівська комісія із самоврядування та визначить, підтримує народ цього суддю чи ні, слід його призначати на посаду чи ні.

Якщо немає справедливих судів

У разі ухвалення Верховною Радою антикорупційного пакета законів, внесеного Президентом та урядом, влада запровадить критерії перевірки судді на чесність. Адже документи, які передбачають декларування доходів і витрат, доступ до публічної інформації за кожною з декларацій, стосуються і працівників Феміди.

«Це додатковий рівень довіри до судової гілки влади. Ключове — відсутність політичної складової, — сказав глава уряду. — Президенти, прем’єри змінюються, уряди приходять і відходять. Одним із ключових стабільних певних і незмінних основ демократичної влади і демократичної держави повинен бути незалежний і стабільний правовий суд. І що менше політиків матимуть змогу впливати на судову гілку влади, то більше права закону й справедливості буде в країні».

Тож проектом закону «Про судоустрій і статус суддів» уряд планує взагалі позбавити суддівську гілку влади політичного впливу на неї, передавши все на поруки самоврядування.

Окремо Арсеній Яценюк озвучив статистичні дані. Мовляв, обсяги фінансування господарських судів такі самі, як і в судів загальної юрисдикції. Однак господарські суди розглядають лише 3% загального обсягу справ судової гілки влади. З огляду на це Кабмін пропонує ліквідувати господарські суди та передати їхні функції судам загальної юрисдикції. «Я сповідую ідею того, що через зміни до Конституції слід об’єднати господарські та адміністративні суди під суди загальної юрисдикції, які стануть ключовим інститутом судової гілки влади», — сказав Арсеній Яценюк.

Об’єднання Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів також покликане часом. «Адміністративні суди мають захищати громадянина, а в нас у 60% випадків у справах розглядають позови влади на громадянина, а не громадянина на владу. Щось у нас не зовсім правильно. Це наші базові підходи щодо реформування судової гілки влади», — додав Арсеній Яценюк.

14 жовтня уряд очікує й на ухвалення нової редакції закону «Про прокуратуру». Тобто парламентарії позбавлять органи прокуратури пострадянського корупційного елемента — функції загального нагляду. Прем’єр висловив сподівання, що Конституція і закон «Про прокуратуру» нарешті відповідатимуть загальним стандартам ЄС. Тобто прокуратура не втручатиметься в цивільне життя, а здійснюватиме функцію загального нагляду стосовно громадян, бізнесу. У цьому контексті Прем’єр резюмував: «Основою сильного суспільства, інвестицій, реформ є верховенство права, яке напряму асоціюється із судовою гілкою влади. Вона повинна бути незалежною, сильною, освіченою та чесною».