ВІДГОМІН ТРАГЕДІЇ

Серед версій аварійного приземлення літака правоохоронці відпрацьовують і теракт

У ході розслідування причин аварії літака Ан-24 в міжнародному аеропорту Донецька імені С. Прокоф’єва правоохоронці розглядають чотири основні ймовірні версії. Серед них: невідповідні дії екіпажу (так званий людський фактор), технічний стан повітряного судна, складні метеорологічні умови і навіть терористичний акт. Про це повідомив у п’ятницю в Донецьку заступник генерального прокурора України Віктор Войцишен  (як відомо, Президент України Віктор Янукович дав доручення керівникам силових структур вжити всіх заходів для з’ясування обставин резонансної трагедії та її розслідування перебуває на особистому контролі генерального прокурора Віктора Пшонки). Остання з версій з’явилась після того, як стало відомо, що на борту повітряного судна перебували незареєстровані пасажири.

«Огляд місця події вже завершено, «чорні скриньки» з літака вилучено, і з ними тепер працюють фахівці, — cказав заступник генерального прокурора. — Слідчі вже отримали результати судово-медичної експертизи щодо причин смерті загиблих в авіакатастрофі. За її результатами, п’ятеро пасажирів загинули, отримавши травми, характерні для таких подій і, на жаль, ушкодження виявилися не сумісними з життям. Усі тіла упізнали родичі, їх уже відправили в Одесу».

Як стало відомо,  у жалобному списку жителі Одеси: Валерій Бобков, Олександр Трушкевич, Дмитро Пєсня, Віктор Горбатенко, Сергій Бутенко.  А довго уточнювати цей список довелося ще й тому, що в літаку, виявляється, були зайві пасажири: не «зайці», але й не зареєстровані. Зараз цю ситуацію ретельно вивчають право?охоронці Донецька й Одеси.

Усього після аварії літака Ан-24, у якому чартерним рейсом до Донецька летіли пасажири з Одеси, по медичну допомогу звернулися 26 осіб. Серед них і десятирічний хлопчик (один із пасажирів згодом згадував, що допомагав дитині вибратися з-під сидіння), який, на щастя, не зазнав істотних ушкоджень. А ось дев’ятеро потерпілих довелося госпіталізувати: восьмеро — до обласної травматологічної лікарні та одну людину — до міської лікарні №1 Донецька. За словами медиків, життю пасажирів уже нічого не загрожує, хоч дехто після перелому потребував операції.

Як підтвердив журналістам головний лікар Донецької обласної травматологічної лікарні Володимир Климовицький, шестеро потерпілих перебувають у задовільному стані, ще двоє — у стані середньої тяжкості. «У всіх переважає психотравма після пережитого, — зазначив він. — Усі хворі транспортабельні. Необхідними медикаментами потерпілі забезпечені: витрати на себе взяла Донецька обласна державна адміністрація. Ми їм запропонували пройти лікування в нас, але дехто вирішив лікуватися вдома, і вже сьогодні по них мають приїхати родичі».

На багато запитань фахівці поки що тільки шукають відповіді. Фото з сайту irishtimes.com

За останньою інформацією медиків, троє з недавніх пацієнтів донецьких лікарень уже відбули в Одесу.

За попередніми результатами слідства стало також відомо, що сертифікат на експлуатацію Ан-24, виданий торік, закінчувався 5 квітня цього року. Відповідна експертиза підтвердила: алкоголю в крові членів екіпажу не виявлено, а командир повітряного судна мав солідну кількість годин у повітрі та чималий стаж роботи на рейсі Одеса — Донецьк. На низку інших запитань фахівці поки що тільки шукають відповіді й великі надії покладають на розшифрування записів «чорних скриньок».