Учора Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк перебував із робочою поїздкою на Львівщині, в рамках якої відвідав зокрема Міжнародний центр миротворчості та безпеки, розташований у Яворові.

Глава уряду зазначив, що Міжнародний центр миротворчості та безпеки є найпотужнішим військовим навчальним центром в Україні. Тут проходили навчання близько восьми тисяч військовослужбовців, які виконують завдання в зоні АТО: «Хлопців, які воюють за незалежність України, як правило, готують у цьому центрі».

Щоб відповідати стандартам НАТО

Арсеній Яценюк підкреслив, що для розвитку центру необхідне додаткове фінансування. Він зазначив, що провів із цього питання розмову з начальником центру полковником Олександром Остапчуком: «Треба додатково профінансувати гуртожиток і медичне забезпечення». Глава уряду повідомив, що на наступному засіданні Кабінет Міністрів повинен ухвалити рішення про виділення додаткових коштів для Міжнародного центру миротворчості та безпеки до кінця року.

За його словами, для Збройних сил важлива не тільки техніка — важливе навчання: «Цей центр повинен стати основою для навчання і підготовки українських Збройних сил».

Арсеній Яценюк повідомив, що проведе щодо цього розмову із західними партнерами, насамперед із НАТО: «Альянс відкрив чотири трастові фонди. Переконаний, що частина коштів і технічної допомоги, які пропонує НАТО, повинні надійти в цей навчальний центр, аби він відповідав найвищим стандартам, зокрема запровадженим у країнах-членах альянсу».

Бійці на полігоні продемонстрували Арсенієві Яценюку зразки зброї, які перебувають на озброєнні механізованих, спеціальних та інших підрозділів. Курсанти показали навички стрільби зі стрілецької зброї та засобів  ближнього бою, а бійці 80-ї окремої аеромобільної бригади — технічні можливості та навички керування БМП-1. Після інспекції курсу підготовки і бойового злагодження військових підрозділів і третього батальйону цієї бригади, які нині проходять курс підготовки на полігоні, Арсеній Яценюк на танкодромі відчув себе у ролі командира цієї бойової машини. Він високо оцінив професіоналізм механіка-водія, проте наголосив на необхідності оновлення військової техніки.

Арсеній Яценюк високо оцінив професійну підготовку наших військових. Фото з Урядового порталу

За його словами, минули часи, коли у Збройних силах України мала бути стрілецька зброя на кшталт пістолета Макарова. «Їх до сьогодні у нас ще використовують. Але є українська зброя. Те саме стосується важкої броньованої техніки», — підкреслив Арсеній Яценюк, нагадавши, що для Національної гвардії вже закуплено близько півтори тисячі одиниць нової військової техніки.

«Новий міністр оборони, якого я поважаю і вважаю сильним керівником, невідкладно зайнявся переозброєнням і придбанням нової техніки для Збройних сил. До кінця поточного року, сподіваюся, всі 18 мільярдів гривень, виділені з Резервного фонду на оборонну доктрину і на оборонну промисловість країни, буде використано», — наголосив Арсеній Яценюк.

За його словами,  1,5 мільярда гривень поки що ще не розписані Збройними силами. «Але це дає можливість для нового міністра оборони визначити додаткові потреби в придбанні військової техніки для нашої армії», — цитує слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Дещо про «російські штучки»

Знайшовся у Прем’єра час і на обговорення нагальних політичних та економічних проблем, що постають перед державою. На його переконання, Путін не хоче підписувати угод щодо газу, натомість його завдання — заморозити Україну. Так Арсеній Яценюк прокоментував ситуацію з українсько-російськими домовленостями щодо постачання газу.

«Путін нічого не хоче підписувати. Його завдання — заморозити Україну. Нас чекає складна ситуація. Тому основне завдання — забезпечити паливом ТЕЦ, використовуючи для цього реверсний газ та замінювати його мазутом», — цитує Укрінформ слова глави уряду.

Навіть за умови успішного підписання угоди з Росією ще не гарантовано виконання зобов’язань з її боку. «Я знаю «російські штучки». Можна підписати угоду, заплатити гроші й нічого не отримати натомість», — окреслив свою позицію Арсеній Яценюк.

У програмі перебування Прем’єр-міністра у Львівській області заплановано також зустріч зі студентами львівських вишів у стінах Львівського національного університеті ім. Івана Франка. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»