ІНФРАСТРУКТУРА

Нова форма заготівлі та збуту надаватиме можливість селянам збільшити закупівельну ціну

Заготівельно-збутова мережа у сільській місцевості дасть змогу селянам мати стабільний дохід. Для її розбудови уряд планує протягом найближчих кількох років виконувати свою ініціативу «Рідне село». Саме її, за словами міністра аграрної політики та продовольства Миколи Присяжнюка, планують  розпочати зі збирання та збуту молока і поступово розширювати асортимент.

«Обговорювати ініціативу соціально-економічного розвитку «Рідне село» ми почали ще торік в усіх регіонах України. На сьогодні вже сформовано чітке бачення того, що в економічному сенсі являє собою цей проект, і які механізми його реалізації. Так, економічна основа ініціативи — заготівельно-збутова мережа, яку ми протягом кількох років маємо розбудувати у сільській місцевості на всій території України», — зазначив він.

На думку міністра, така форма організації заготівлі та збуту надаватиме можливість селянам і фермерам збільшити закупівельну ціну.

Протягом двох років стан тваринництва суттєво зміниться. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Як зазначають автори такої ініціативи,  вони розпочнуть із того, що в містах будуть організовані пункти збуту сільгосппродукції — реалізації молока. Такий досвід уже існує на Волині. Саме цей регіон перебуває на другому місці серед західних областей України за обсягами реалізації молока. На кінець 2012 року там діяло 233 стаціонарні молокозбиральні пункти і 950 крапкових збірних пункти. Для прикладу, у Волинській області закупівельна ціна на молокопереробних підприємствах становить, у середньому 2,25 гривні за літр. А коли кооператив самостійно заготовлює та збуває товар у місті населенню, ціна коливається в межах 3,5—4 гривні.

Домашнє молоко та м’ясо з 1 січня 2015 року будуть, так би мовити, поза законом. Річ у тому, що саме з цієї дати набере чинності документ, яким буде заборонено пряму торгівлю сільськими продуктами, зокрема й молоком. Це не забаганка урядовців, а вимоги СОТ. Так, молоко треба буде здавати в централізовані пункти прийому, а худобу забивати не в себе у дворі, а лише у спеціалізованих різницьких.

Проте опитування селян, які проводять і експерти, й посадові особи, свідчать, що перші не готові до таких дій. Так, за словами президента Асоціації фермерів та приватних землевласників Миколи Миркевича, якщо держава комплексно не підійде до цього питання, то така заборона продажу призведе до того, що хтось на цьому наживатиметься, тобто матимемо черговий вияв корупції.

Як вважають деякі експерти, для розв’язання цієї проблеми потрібно більш як 2 мільярди бюджетних гривень. І знайти їх за такий короткий термін буде непросто.

Утім, такий законопроект було ухвалено ще 2006 року, однак його чинність постійно переносили, і вже тепер, як кажуть, час тисне. Якщо Україна декларує поступове просування до європейського дому, то ми повинні підлаштовуватися під цивілізованіші стандарти. І ясна річ, що зволікати вже не можна.