Сьогоднішнє харчове повсякдення важко уявити без пластикового посуду. Аби не ускладнювати собі життя регулярним і для багатьох обридлим миттям, часто віддаємо перевагу одноразовим тарілкам, стаканчикам, виделкам, ложкам. Покористувався — і на смітник. Звісно, якщо ними не зловживати, то ще якось можна миритися. Але коли пластик стає нормою, то…

Як говорить головний спеціаліст інспекції з питань захисту прав споживачів у Сумській області Ірина Недогреєва, останнім часом почастішали скарги на якість такого посуду.

Наприклад, сумчанин Сергій Кононенко поскаржився, що після того, як випив гарячої кави з пластикового стаканчика, відчув якийсь гіркий присмак. Чи напій такий, чи, може, матеріал, з якого виготовлений посуд?

А п’ють не тільки каву… Та і їдять не лише суп чи вермішель.

І це саме так! Бо під час контакту з кислотами та спиртами одні види пластику виділяють токсини, а інші не витримують температурного режиму.

Хоч миттєве отруєння неможливе, згодом такий посуд може нагадати про себе в тій чи тій неприємній формі, викликати хвороби, бо токсичні речовини накопичуються поступово і «вистрілюють» доволі несподівано.

Все залежить від матеріалу, з якого виготовлено одноразові тарілки та віделки. Обережними потрібно бути при використанні посуду з полістиролу. На дні має бути маркування РS, його легко відрізнити, бо він хрусткий і ламається, не витримує гарячого.

Для чаю та кави, кажуть фахівці, можна використовувати лише посуд із поліпропілену з маркуванням РР або трикутником із цифрою 5. Він стійкий до високих температур, але з нього пити, скажімо, горілку вкрай небезпечно. Цей матеріал надзвичайно чутливий до кислот і спиртів — виділяє формальдегід та фенол — токсичні речовини, які, окрім всього, ще й негативно впливають на зір.

Екологічно чистіший пінний полістирол, або пінополістирол. Доволі часто громадяни купують на ринку олію, молоко, мед у пластиковому посуді, не замислюючись, що багато інфекційних хвороб можуть передаватися саме через нього. Відмити ж таку тару без порушення цілісності полімерного шару практично неможливо. А без нього посуд виділяє різноманітні сполуки (кадмій, свинець, формальдегід). Повторне використання такої тарілки чи стаканчика може серйозно зашкодити здоров’ю, тому одноразовий посуд завжди повинен бути одноразовим.

До речі, під час перевірок закладів харчування інспектори виявляють не лише порушення термінів реалізації продукції чи умов зберігання, а й недолив. Бо за відсутності мірної тари спритні продавці чи бармени на пластиковій тарі неодмінно «економлять» по кілька десятків грамів рідини — така вже властивість пластику.

ВАРТО ПАМ’ЯТАТИ

     Продукти з магазину потрібно негайно перекласти з упаковки до скляного, металевого або керамічного посуду. Якщо і користуватися вдома пластиком, то лише для холодної їжі і води, оскільки при приготуванні кави або супів вода нагрівається до 100°С. А за ДСТУ посуд досліджують при температурі до 75°С. Тобто випробування більш м’яке, ніж маємо насправді.

     Для варіння гарячої їжі можна використовувати тільки той посуд, у якого поверхня «засклена», завдяки чому він уже інертний до їжі. Так само «пасивні» — нержавіюча сталь і скло.

     Найрізноманітніші ємності та плівку для зберігання холодних продуктів виготовляють із поліетилену. Його позначають HDPE або ПВД і цифрою 2. Але зберігати в такій тарі масло чи маргарин не можна, бо поліетилен не стійкий до жирів.

     Щоб уникнути проблем, уважно читайте маркування на продукції, використовуйте її лише за призначенням. Гарячі страви можна класти на тарілку з позначкою РР, а ось горілку наливати у стаканчики, марковані РS. До речі, встановлено, що освячена вода зберігає свої цілющі властивості в скляних банках і втрачає їх при зберіганні у пластикових пляшках.