«Невідома могила жертв війни» — так називається акція, яку зініціювала Всеукраїнська громадська організація «Закінчимо війну» спільно зі Всеукраїнською асоціацією ветеранів війни та ДСНС України. А в Міністерстві освіти і науки розглядають пропозиції щодо участі в акції учнів та студентів.

На узбіччях доріг, лісових галявинах, полях і навіть сільських городах є ще багато невідомих могил воїнів та інших жертв війни. Часто вони вже зрівнялися з землею і заросли бур’янами, а свідків тих подій, які можуть вказати на їх місцезнаходження, стає, на жаль, дедалі менше.

Проведення акції також відповідає вимогам Указу Президента України «Про заходи у зв’язку з відзначенням 70-ї річниці визволення України від фашистських загарбників та 70-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941–1945 років» щодо активного залучення громадських організацій до пошуку невідомих військових поховань.

Зміст акції полягає в тому, щоб завдяки спогадам покоління людей воєнних років отримати інформацію про невідомі могили, які свого часу не зареєстрували органи місцевого самоврядування, і створити реєстр таких місць поховань. А з часом встановити пам’ятні знаки на них або перепоховати.

Справа ця непроста та довготривала, й осилити її можна лише об’єднавши зусилля громадських організацій і держави. На жаль, трапляються непоодинокі випадки, коли виконавчі органи місцевого самоврядування відмахуються від громадських пошукових організацій, як від докучливих мух, хоч пошуковці особисто для себе не мають жодного зиску від цієї роботи, займаються нею у вільний від основної роботи час, витрачають власні кошти не лише на транспорт, а й нерідко на перепоховання. Водночас позитивним прикладом активної участі в організації перепоховань загиблих воїнів є Малинська райдержадміністрація Житомирської області.

Щодо ходу самої акції, вже є деякі результати. Житель села Судилків Хмельницької області В. Г. Артерчук повідомив про шість місць поховань воїнів Червоної армії, зокрема три масові поховання. Найбільше його турбує те, що в місті Шепетівка на території однієї військової частини, де 1941 року був розташований пересильний концентраційний табір військовослужбовців Червоної армії, в 1960-ті перенесено пам’ятник загиблим військовополоненим в інше місце без перепоховання їх останків.

Там поховано тисячі військовополонених (точна кількість невідома). На початку 2000-х військовий підрозділ у цьому місці проводив заняття з використанням землерийної техніки, і на поверхню підняли останки 23 військовополонених, щоправда, за наполяганням місцевого жителя В. М. Динька їх перепоховали.

Також за інформацією  В. Г. Артерчука за селом 1944 року загинула група розвідників, і ще ніхто не займався їх пошуками.

З болем та відчаєм у голосі  83-річна жителька села Саксагань Дніпропетровської області М. С. Тарасенко повідомила, що в сусідньому селі Іванівка на кладовищі занедбано дві могили воїнів, в яких поховано, за її словами, сотні воїнів, звезених у роки війни із сусідніх сіл та госпіталю, що був розташований в місцевій школі. На могилах стояли дерев’яні обеліски, та вони давно згнили. Вже кілька років не можна добитися від місцевої та районної влади встановлення нових. Село неперспективне, залишилося мало жителів, тож існує загроза втрати пам’яті про могили.

Отриману під час акції інформацію перевірятимуть пошуковці, хоч це не проста робота, позаяк пошукові організації ВГО «Закінчимо війну» є не в усіх областях країни. Є надія на те, що нас підтримають інші пошукові організації, адже в отриманні конкретної інформації про місця поховань зацікавлені всі, оскільки в такий спосіб можна уникнути марних пошуків. Тож у підсумку результат буде кращий, ніж завдяки довготривалій і копіткій роботі в архіві.

Борис ДУЧЕНКО, 
член ВГО «Закінчимо війну» 
для «Урядового кур’єра»

Зробіть свій внесок у священну справу

Звертаюся до читачів «Урядового кур’єра», всіх небайдужих громадян країни з проханням підтримати нашу акцію і, як написала нам 73-річна жителька Чутівського району Полтавської області Р. Ю. Шаманська, «зробити свій внесок у священну справу».

Акція, як уже зазначалося, проводиться безстроково. Перші підсумки підбиватимемо до 15 грудня 2013 року.

Чекаємо листів за адресою: Всеукраїнська громадська організація «Закінчимо війну», вул. Ярославів Вал, 36-є, м. Київ, 01054 та на електронну адресу: stop-war@ukr.net Телефони: (044) 428-13-69; мобільні 066-353-28-25, 098-449-77-96.