ВШАНУВАННЯ

У Києві вручали нагороди лауреатам премії імені Івана Франка в галузі інформаційної діяльності

Ірина КУЦЮК
для «Урядового кур’єра»

Цього року на її здобуття було висунуто майже 40 творчих робіт понад п’ятдесяти авторів із п’ятнадцяти областей та регіонів країни. У номінації «За кращу публікацію у друкованих засобах масової інформації» премію отримав Данило Кулиняк за нарис «Благочестя нерушимий блюститель Данило Братковський». Публікація розповідає про поета і громадського діяча, українського патріота Данила Братковського, закатованого польською шляхтою в Луцьку в листопаді 1702 року. «За кращий твір у телевізійній сфері» відзначено представницю Першого національного, автора і режисера Іванну Чередниченко та її телевізійний проект «Київська старовина. Світ мистецтва».

Фільми містять своєрідну галерею майстрів і показують історії видатних людей з київської минувшини, чия творчість уже стала національним надбанням для наших сучасників, чиє мистецтво впливає на розвиток духовності країни.

В. о. голови Держкомтелерадіо Анатолій Мураховський і голова Національної спілки журналістів Олег Наливайко вручають відзнаку Данилові Кулиняку за нарис «Благочестя нерушимий блюститель Данило Братковський». Фото надане Національною спілкою журналістів України

Творча група Українського радіо у складі автора і ведучої Вікторії Наумчук, оператора Тетяни Паламарчук нагороджена за радіопередачу «Живий голос Василя Стуса», підготовлену до 75-річчя від дня народження поета. У програмі використані унікальні архівні звукові матеріали — вірші поета в авторському виконанні. Оригінальну композицію і структуру передачі доповнюють коментарі лауреатів премії імені Василя Стуса — Лесі та Галини Тельнюк з оцінкою творчої спадщини поета.

У номінації «За кращу наукову роботу в інформаційній сфері» відзначено Віктора Шпака за монографію «Розвиток видавничої справи України в 1990–2010 роках». У дослідженні аналізують історичні аспекти формування, становлення та функціонування національної видавничої справи, її вплив на суспільно-громадське та духовно-культурне життя, відродження українських традицій, розвиток економіки тощо.

ДОВІДКА «УК»

Премію імені Івана Франка в галузі інформаційної діяльності, засновану 2004 року, присуджують щорічно до дня народження Каменяра — 27 серпня, розміром дві тисячі гривень кожна, використовуючи кошти з держбюджету.

Премією відзначають авторів нових публіцистичних творів, що сприяють утвердженню історичної пам’яті народу, його національної свідомості та самобутності.

Свого часу її лауреатами стали автори телевізійних програм Андрій Цаплієнко, Єгор Бенкендорф, Галина Устенко-Гайдай, Костянтин Стогній, Леонід Мужук, Олександрина Кругленко, автори радіопрограм Світлана Короненко, Володимир Різун, Юрій Шаповал, Василь Бирзул, Інна Якобенко, автори публікацій у друкованих ЗМІ Сергій Шевченко, Олександр Балабко, Василь Дем’янів, автори наукових праць Анатолій Марущак, Іван Мащенко, Володимир Білінський, Володимир Стадниченко та інші.